Pitypang szörp – így készítsd el otthon

02.06.2022 Karolina Megosztás

Vannak, akik gyomnövénynek tartják, mások számos betegséget gyógyítanak vele. Tudtad, hogy pitypangszirupot otthon is készíthetsz?

A pitypangot sokan gyomnövénynek tartják. Fajneve azonban arra utal, hogy gyógynövényről van szó. Íze keserű, szagtalan, ehető növény. Évelő, amely száraz helyen áprilistól, novemberig virágzik.

Mikor ideális az idő a pitypang gyűjtésére? Legjobb, ha napos időben és tiszta környezetben gyűjtjük. Tehát messze az autóutaktól. Érdemesebb erdőkben vagy tanyasi réteken mélyebben fekvő helyeket választani.

A gyermekláncfű felhasználásának legáltalánosabb módja, ha finom mézet főzünk belőle. Készíthetünk azonban egy másik finom főzetet is, mégpedig - a pitypangszirupot.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a pitypang? Milyen jótékony hatással rendelkezik? Hogy zajlik a pitypang szörp készítése?

pitypang fold

Milyen vitaminokat tartalmaz a gyermekláncfű?

 

A pitypang számos vitamint tartalmaz, mint pl. A, C, D, K vitamint és B-komplexet. Valamint ásványi anyagokat: kalciumot, vasat, nátriumot, káliumot, magnéziumot. Ezenkívül folsavat és kovasat. A pitypang levele tele van karotinoidokkal, flavonoidokkal, zeaxantinnal és luteinnel. Ezek az egészséges látás őrzői.

Ha mégis szükséged lenne valamilyen vitaminra, akkor itt máris feltöltheted a készleted. Vásárolj többet kevesebbért a Sipo.hu webáruházban.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatása

 

Hihetetlen, hogy a pitypang mennyi egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik. Ez a gyógynövény segít:

-a lép és a mirigyek betegségei esetében,
-vérszegénység, általános gyengeség illetve tavaszi fáradság esetén,
-gyorsabb regenerációban edzés után,
-érelmeszesedés esetén,
-krónikus bőrbetegségek és problémák kezelésében (viszketés, kiütések),
-májgyulladásnál,
-cukorbetegség esetében,
-gyomor és vér tisztításakor,
-emésztés javítására, a gyomornedv harmonizálására, gyomorbántalmakra, a gyomor túlsavasodására, de súlyos bélhurut, étvágytalanság vagy -székrekedés esetén is hasznos,
-epekő feloldására,
-gyorsítja az anyagcserét, ami segíti a fogyást,
-segíti a húgyhólyag megfelelő működését, kezeli a húgyutak és a vesék gyulladását, segít vesekövek esetében és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből izzadás segítségével,
-lassítja a rákos sejtek növekedését,
-hasznos a reuma kezelésében,
-csökkenti a duzzanatokat,
-vérhigító hatású,
-segít megfázás és légúti betegségek esetében.

Te is folyton fáradtnak érzed magad, és nem tudod, mit tehetnél ellene? Akkor itt egy cikk a tavaszi fáradtságról.

mez pitypang

NEM FŐZÖTT pitypangszörp

__check

Hozzávalók

-1 liter pitypangfej (ideális, ha literes edénybe gyűjtjük) -500 g kristálycukor - ízlés szerint adagoljuk -2 dcl víz

__check

Elkészítés

A pitypangfejeket leszaggatjuk a száráról. Ezt követően a napon hagyjuk őket, hogy kimásszanak belőle a bogarak.* Ezután elválasztjuk a virágokat a zöld részektől, melyeket a komposztba dobva újrahasznosítunk. A virágokat egy nagyobb zárható edénybe helyezzük, például befőttes üvegbe. Beborítjuk őket cukorral. Ezután lezárjuk az edényt fedéllel, vagy élelmiszerfóliával. Ezt a keveréket 2 napig állni hagyjuk az ablakban, ahol rásüt a nap, így gyorsabban olvad el a cukor. Néha megrázzuk az üveget, hogy átkeverjük a tartalmát. Ezután hozzáöntjük a vizet és másnapig az ablakban hagyjuk. A kész szirupot egy darab vásznon átszűrjük és a virágok összes levét kipréseljük.** A szirupot zárt edényben a hűtőszekrényben tároljuk.

*ennek a lépésnek az egyik alternatívája, ha hideg vízben tisztítod meg a virágokat, de ebben az esetben a pollen is elveszik, amiért kár lenne
**a szirup állaga természetesen kissé zavaros

A kész szirup körülbelül egy hónapig fogyasztható. Használhatod limonádékban ízesítőként, klasszikus édesítőszerként vagy gyógyszirupként napi egy teáskanállal.

pitypang mez

 

Nem tudod, hogyan hasznosítsd újra a hulladékot? Akkor olvasd el útmutatónkat, amelyből mindent megtudhatsz és még kedvet is kapsz.

FŐZÖTT pitypangszörp

__check

Hozzávalók:

350 darab pitypang fej (teljesen kivirágzott) 20 g citromsav 4 citrom 3,5 l víz 3,5 kg kristálycukor egy marék citromfű levél vagy csalán levél (elhagyható hozzávalók)

__check

Elkészítés

A pitypangfejeket leszaggatjuk a száráról. Ezt követően a napon hagyjuk őket, hogy kimásszanak belőle a bogarak.* Ezután elválasztjuk a virágokat a zöld részektől, melyeket szintén a komposztba dobva újrahasznosítunk. Egy ötliteres befőttes üvegbe helyezzük a következő hozzávalókat:: pitypang, fűszernövények, citromsav, felszeletelt citrom. Forrásban lévő vízzel leöntjük és 24 órán keresztül állni hagyjuk.** Az üveget mindig zárva kell tartani, viszont az áztatás során néhányszor fakanállal átkeverjük. A keveréket másnap leszűrjük. Legmegfelelőbb egy darab vászon vagy egy textilpelenka.*** Az átszűrt léhez az edényben hozzáadjuk a cukrot. Átkeverjük, és a tűzhelyre helyezzük. A pitypanglevet a cukorral felforraljuk, és közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetjük. Ezután lejjebb vesszük a hőmérsékletet, és tovább főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Sötét sárga vagy inkább barnás folyadékot kapunk, melynek állaga valahol a méz és a szirup között van. A sűrűséget saját magunk határozzuk meg az elpárolgott víz mennyisége alapján. Ha a szirup felületén hab keletkezik, azt eltávolítjuk. Körülbelül másfél óra alatt érjük el a méz állagot. A forró folyadékot befőttes üvegekbe töltjük. Az üvegek fedelét és szélét tartsd tisztán, hogy ne ragadjon. Ezután az üvegeket lezárjuk, és fejjel lefelé fordítjuk. A kihűlést követően a szirupot sötét, hűvös és száraz helyen tároljuk.

*ennek a lépésnek az egyik alternatívája, ha hideg vízben tisztítod meg a virágokat, de ebben az esetben a pollen is elveszik, amiért kár lenne. Ha más növényt is használsz, azokat leöblítheted, nem okozol kárt vele.
**az egész keveréket főzheted először 15 percig, majd ezt követi az áztatás. Csakis a te preferenciáidtól függ, hogy melyik lehetőséget választod.
***egy közönséges szűrőt bélelj ki anyaggal, és öntsd át a keveréket az így elkészített szitán.

A kész keveréket körülbelül három hónapig tárolhatjuk. Használhatod teához, limonádéhoz, vagy fogyaszthatod preventív jelleggel egy teáskanálnyit naponta.

Ha ehhez az isteni gyógyszörp elkészítéséhez valamilyen konyhai segédeszközre lenne szükséged, akkor a Delimano.hu webshopban biztos megtalálod.