A legjobb életbiztosítás – mi alapján válasszunk?

12.05.2022 Karolina Életbiztosítás Megosztás

Az életbiztosítás az egyik legösszetettebb pénzügyi termék. Ezért viszonylag nehéz kiválasztani a megfelelőt. Vajon mi alapján lehet eligazodni az egyes cégek ajánlatai között? Milyen kockázatokkal kell számolnunk? És mi mennyibe kerül?

A biztosítási szakértők azt állítják, hogy a befektetési vagy tőkemegtakarításos életbiztosítás már a múlté. Ennek az oka egyszerű – manapság sokkal előnyösebb megtakarítási típusok vannak jelen a piacon.

Ezért érdemes választanunk a kockázati életbiztosítási ajánlatok közül. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a fajta biztosítás elsősorban a biztosítási események negatív következményei ellen nyújt védelmet. Fő feladata a család anyagi biztonságának garantálása jövedelem hiányában. A biztosítás ezen fajátáját a bankok is megkövetelik jelzáloghitel biztosítása esetén, abból az okból, ha a  biztosítási esemény bekövetkezése után az ügyfél a hitelt nem tudná finanszírozni.

Ha éppen életbiztosítás megkötésén gondolkozol, akkor nézz szét a Pénzügyi szolgátatások kategóriánkban. 

Életbiztosítás és a hozzá kapcsolódó kockázatok

 

A kockázatok kiválasztása esetén több, mint 20 féle lehetőség áll rendelkezésünkre. Ezek között vannak alacsonyabb kockázatok, választás esetén érdemes a legnagyobbakra koncentrálnod. Ezek a következők:

Kockázat

Hozzávetőleges biztosítási összeg

 

 

Halál

1 vagy 2 éves bevétel + tartozások és a temetési költség hozzáadása

Maradandó következmények

4 vagy 5 éves bevétel

Rokkantság

részleges 40 % vagy teljes 70 %, 2 vagy 5 éves bevétel

Kritikus betegségek

1 vagy 3 éves fizetés, maximálisan 12 000 €-ig

Munkanélküliség

Elegendő pénzügyi tartalék mellett szükségtelen

 

Ha elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkezel, az utolsó pontot, a munkanélküliséget elméletileg ki lehet hagyni a sorból. Általánosságban elmondható, hogy a kockázatoknak arányosnak kell lenniük azzal, hogy a jövőben milyen események lehetnek hatással a költségvetésedre.

szerzodes alairas

 

A biztosítás ára individuális

 

Vajon melyik a legjobb életbiztosítás? A biztosítás túlságosan egyéni kérdés ahhoz, hogy általánosítani tudjunk. A befizetett összeg mennyisége sok tényezőtől függ. Egy minőségi jól beállított életbiztosítás ára valahol a nettó kereset 3-5%-a között mozog. Viszont mindig szem előtt kell tartani, hogy a biztosítási ajánlat egyedi, és ez alapján az árajánlatok is eltérőek lesznek.

A biztosítási összeg megfelelő beállítása azonban kulcsfontosságú. Több tényező is befolyásolja: aktuális jövedelmi helyzet, kötelezettségek, vagyon, családi állapot és sok más paraméter. Az aktuális élethelyzetednek megfelelően állítsd be, és ne felejtsd el időközönként aktualizálni ezeket. Másmilyen lesz az életbiztosítás egy kötelezettségek nélküli diák esetében, mint a lakáshitellel rendelkező családapa esetében.

A biztosítás ára egyenesen arányos a biztosító társaság által vállalt kockázattal. Az árat meghatározó tényezők a következők:

1. A biztosítás terjedelme és a biztosítási összeg (minél több a kockázat, annál magasabb az ár)
2 .A biztosított életmódja (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly és egyebek felárat jelentenek)
3. A biztosított életkora (minél idősebb a biztosított, annál drágább a biztosítás)
4. Foglalkozás (az árak a foglalkozás alapján is megoszlanak)
5. Sporttevékenység (a rekreációs sportolók esetében nincs pótdíj, a profik esetében viszont van)

napsutes tenger

Az egyes biztosítótársaságok életbiztosításai között jelentős különbségek vannak. Ez nemcsak az árra vonatkozik, hanem az egyedi fedezeti tartományokra is - haláleset, sérülés, rokkantság, súlyos betegség vagy tartós keresőképtelenség. Ne felejtsd el a biztosítási díjak személyre szabását sem. Végül, de nem utolsósorban emlékezz arra, hogy az élet kiszámíthatatlan, és jelenlegi életmódod egy varázsütésre megváltozhat. Ezért folyamatosan aktualizálj.

Ha további biztosítási tippek érdekelnek, akkor olvasd el cikkjeinket ebben a kategóriában.