Hogyan gyűjtsünk szelektíven? A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

27.05.2022 Karolina Megosztás

Lelkiismeretesen próbálsz hozzáállni a hulladék helyes szétválogatáshoz? Bizonyos szeméttípusok esetében egyszerűen lehetetlen tanácsot adni. Ez az útmutató azonban segíthet neked.

Régen, az újrahasznosítás teljesen másképp nézett ki. Valljuk be, Magyarországon sokkal kíméletesebb jogszabályok voltak érvényben az Európai Unióba csatlakozás előtt a hulladékok osztályozása szempontjából. Ma azonban már az átlagember is sokkal felelősségteljesebben igyekszik a szemét szétválogatását illetően. Ez a törekvés, és annak eredményei évről évre javuló tendenciát mutatnak.

Hogyan tanuljuk meg a konténerek színeit? Mi tartozik oda és mi nem? A lakossági hulladékszelektálás országos alapelveiről ebben a cikkben tájékozódhatsz. Segítségképpen, hűtőszekrényre akasztható utasításokat csatoltunk a cikk végére.

szemet gyujtes

Egy igazán dizájnos szemetest szeretnél otthonra? Akkor válogass a 4home bő kínálatából, ahol szelektálásra alkamas kukákat is találsz. 

A hulladékszelektálás a helyszíntől is függ

 

Minden településnek megvannak a maga követelményei a hulladékválogatással kapcsolatban. Egy lakásban valamivel egyszerűbb a hulladékválogatás, mert biztos lehetsz benne, hogy a konténerek a házad környékén könnyen megtalálhatók.

A falvak és kisebb városok esetében ez sajnos nem így van. Míg egyes településeken vannak hulladékválogató konténerek, addig mások egy kicsit környezetbarátabb alternatívát választottak. Ezt gyűjtőedények, táskák vagy zsákok formájában realizálták. Természetesen, ez az újrahasznosítási folyamat kissé több karbantartást igényel. Ki kell alakítani egy helyet az elkülönített hulladék tárolására.

Tudod, hogy településeden melyik hulladékkezelő cég működik? Mivel a hulladék-újrahasznosítás feltételei és szabályai vállalatonként eltérőek, kérjük, olvasd el közvetlenül az üzemeltetők előírásait:

FCC-Group szelektív gyűjtése
FKF útmutatója

tudtad e

Hogyan kezeltük a hulladékot 2021-ben?

 

A társadalomban egyre gyakoribbak az olyan problémák, mint a fogyasztói társadalom életvitele, a klímaváltozás és a környezetvédelem. Tehát, ideális lenne, ha sikerülne kevesebb hulladékot termelnünk.

Ez azonban nem egészen sikerül. Nem teljesítettük az EU-tagság követelményeit. A KSH legfrissebb adatai azt mutatják, hogy még 2020-ban sem tértünk el a hosszú távú negatív trendtől. Átlagosan mindegyikünk több hulladékot termelt, mint az előző évben.

Ha eddig nem szelektáltál, akkor a Vidaxl.hu oldalon rengeteg szelektálásra alkalmas szemetest találsz, ami akár motivécióként is szolgálhat. 

Az újrahasznosított hulladék aránya

 

hulladek szazalek

 

hulladek aranyok

Újrahasznosított hulladék aránya az egyes évekre

KSH adatai alapján

Magyarország lakosonként körülbelül 387 kg hulladékot termelt, 115 kg-mal kevesebbet, mint az EÚ-s átlag. A másik jó hír az, hogy a hulladéklerakás a történelem során először csökkent 50% alá.

Hazánk legjelentősebb problémája a szemétlerakóktól való nagymértékű függés. Az effektív hulladékszelektálás, valamint a komposztálás minden bizonnyal segíthet. De hogyan lehet a lehető leghatékonyabban válogatni? Ismernünk kell a válogatás szabályait, és el kell kerülnünk a különböző újrahasznosítási hibákat.

milyen hulladek

Fekete kommunális hulladékra

 

Sokan úgy vélekednek, mindenki tudja, mi az a vegyes hulladék. Ez nem egészen így van. A lakosság nagy része még ma sem tudja, mi tartozik ebbe a kategóriába, és mi nem. A leggyakoribb hiba az, hogy az emberek fekete tartályokba dobják a szemetet, amelyek könnyen újrahasznosíthatók lennének.

A másik probléma a veszélyes hulladék lerakása. A konténerekben gyakran előfordul az étolaj, amit nem szeretnénk a benzinkútra vagy más gyűjtőhelyre vinni. Ide tartoznak a gyűjtőudvarba való építőanyagok vagy bútorokból származó hulladék is. Ez alól a zseblámpák, a gyógyszerek és a pénztárgépek sem kivételek.

Sárga a műanyagokra

 

A műanyagok szétválogatásával olyan fontos anyagokat takarítunk meg, mint az olaj, a földgáz és a bányászathoz szükséges energiaforrások. A műanyag-újrahasznosítás azonban korántsem tökéletes. A műanyag ugyan összetörhető műanyag pelyhekké, de PET palackot nem lehet belőle újat csinálni.

A pelyhek azonban alkalmasak gyakorlatilag bármilyen ruha elkészítésére, akár bútorok gyártására is. Ebben az esetben azonban már más anyaggal (összetevővel) is kombinálják, így újrahasznosíthatatlanná válnak. Az ilyesfajta hulladéktól egyetlen biztonságos módon tudunk megszabadulni; a hulladéklerakón keresztül.

Egyes települések csak műanyagot gyűjtenek, mások vegyes műanyagot. A második esetben a sárga konténerbe tartoznak a tetrapack, alumínium doboz és fém csomagolások is. A tárolók kiürítése után a műanyagokat egy válogatósoron tovább válogatják, és tisztítják ezeket.

muanyag hulladek

Tippjeink a műanyagok szétválogatásához:

Zsírtalanítsd a műanyagokat (olaj, kelyhekben lévő maradékok)
Vásárolj üveges termékeket (olajok és egyéb)
Vidd vissza a palackokat
Nyomd össze az üveget, amikor a kidobod, hogy helyet takaríts meg
A műanyag ablakot nem kell eltávolítani a levélborítékokról (újrahasznosítás során eltávolítják)
A kozmetikumok és tisztítószerek műanyag csomagolását nem kell kimosni

Ha te is szeretnél egyszerűen otthon hulladékot szelektálni, akkor szerezz be egy szelektív hulladékgyűjtőt otthonra. 

Narancssárga a TetraPak csomagolásokra

 

A TetraPak és a PurePak csomagolások osztályozása már kissé bonyolultabb. Ezeket TKA-nak, azaz többrétegű kombinált anyagoknak nevezzük, melyek C / PAP jelöléssel vannak ellátva. A C azt jelzi, hogy kombinált anyagról van szó, a perjel utáni jelölés pedig a legnagyobb arányú anyag azonosítására szolgál.

Ahogy a neve is sugallja, a TetraPak több anyagrétegből áll – papír, belül fólia és alumínium. Újrahasznosításukkal nem az alapanyagot akarjuk megszerezni; arra törekednek, hogy pl. építési anyagot gyárthassunk belőle.

 

Hogyan lehet újrahasznosítani őket?

A TKA-k újrahasznosítása során valóban figyelembe kell venni, hogyan zajlik a gyűjtés a településeden működő hulladékexportáló cég által.

- sárga műanyag tárolókban (többnyire)
- narancssárga tárolókban, közvetlenül a TetraPak-okra
- kék papírtárolókban

Tippünk: Az FKF  oldalén pontos pontos leírást találsz arról, hogy mi tartozik az egyes konténerekbe, és mi nem, és arról is, mikor, hol és mit gyűjtenek. Csak nézd meg a hulladéknaptárukat

Kék a papírokra

 

A papír a legújrahasznosíthatóbb alapanyag. Azonban minden újrahasznosítási folyamat során a szálaik lerövidülnek. Az papírokat legfeljebb nyolcszor lehet újrahasznosítani. Pozitívum azonban, hogy ezen anyag osztályozásával akár erdőket is menthetünk. Ezen felül, csökkentjük a gyártás során levegőbe kerülő káros vegyszerek mennyiségét.

szelektiv papir

Zöld az üvegekre

 

Az üveg a világ egyik legrégebbi anyaga. Az ókori Egyiptom óta használták, és egészen Kr.e. 3000-re tehető felfedezése. De tudod, hogyan készül? Magas kovasavtartalmú homokból olvasztva. Az üveg előnye a korlátlan számú újrahasznosítás, miközben mindig szinte azonos terméket állítanak elő.

A szilánkok az üveghomok ¼ részét helyettesítik az üveggyártás során, 25%-kal csökkentik az olvasztáshoz szükséges energiát, és a sárga konténerbe tartoznak.

uveg szelektiv

Piros a fémekre

 

A mi településeinken nem túlságosan elterjedtek a piros fémtárolók. Ha van a környékeden, az nagy előnynek számít. A fém csomagolások hatékonyan újrahasznosíthatók, és leggyakrabban kétféle fémből állnak. A legelterjedtebb az ALU jelzésű alumínium, amelyből italos dobozokat készítenek. A második típus az FE jelölésű vas, konzervdobozok gyártására.

Itt is van néhány kivétel. Pozsonyban a klasszikus fémdobozokat ki lehet dobni a vegyes hulladékba. Hasonló a helyzet az apró fémes anyagokkal. A szemétégetőben ezután mágnesek segítségével válogatják szét őket. Az italos dobozok azonban kizárólag a műanyagokhoz, vagyis a sárga tartályhoz tartoznak.

fem szelektiv

Barna a biohulladékra

 

A biohulladék természetes forrásokból származó biológiailag lebomló termékek, amely más formában tovább hasznosíthatóak. Hogyan képzeljük el a biohulladékot a háztartásokban? Ezek mind felesleges, fel nem használt élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, maradék kávé vagy tea, tojás, dióhéj, sima papír, szobanövények maradékai és még sok más. Ez a hulladék a barna jelölésű konténerekben található.

bio szelektiv

Különleges hulladékfajták

 

Végül, van olyan, hogy olyan tárgyak landolnak a szemetesekben, amelyek valójában nem tartoznak semmilyen konténerhez. Ezek különböző típusú építőanyagok, bútorok, polisztirol, elektromos hulladékok és egyéb, többnyire túlméretezett dolgok, amelyeket csak gyűjtőudvarokon lehet feldolgozni.

A használt, fel nem használt és nem működő elemeket is kizárólag a kijelölt gyűjtőhelyen szabad leadni. A gyógyszereket biztonsági okokból vissza kell vinni a gyógyszertárba.

A leggyakoribb tévhitek és hibák

 

A fel nem használt gyógyszereket vissza kell juttatni a gyógyszertárba.

A tükrök a vegyes hulladékhoz (csak kis mennyiségben) és gyűjtőudvarhoz tartozik. Fémeket és fényvisszaverő réteget tartalmaz. A kohók nem tudják kezelni a kerámiát vagy a porcelánt.

A Naturpack legfrissebb információi szerint a kék színű tárolóba dobhatod már a WC-papír tekercseket és a tojásos dobozokat is.

A pizzadoboz vegyes hulladékhoz vagy komposzthoz tartozik. Az erősen, zsírral szennyezett papír a konténerben megpenészedhet az összes többi szeméttel együtt. A fedelet bedobhatja a papírkonténerbe, ha az tiszta.

Az ételhordozók a sárga műanyag közé tartozik. Viszont csakis akkor, ha nem szennyezett. Ellenkező esetben vegyes hulladékba dobd.

A polisztirol a sárga műanyag konténerbe (kis mennyiségben) és a gyűjtőudvarba való.

A kávéhordozónak a műanyag fedelét a sárga műanyagok közé dobhatod, magát a poharat viszont a vegyes hulladékba. A papírt vékony műanyagréteggel vonják be, hogy vízálló legyen.

A használt étolaj veszélyes hulladék, és a gyűjtőudvarra, a kiválasztott benzinkutakra, egyes üzletekbe szükséges elvinnünk. 

A használt papírtörlő, konyharuhák és szalvéták piszkosak, ezért a vegyes hulladékhoz vagy a komposzthoz tartoznak. Nem újrahasznosíthatók.

A zseblámpákat az elektromossági boltokban vagy szupermarketekben található gyűjtőhelyeken dobja el.

hulladek udvar

Az elemek és akkumulátorok veszélyes hulladékok és kizárólag a gyűjtőudvarhoz tartoznak.

Az elektromos hulladékot, elektromos kisgépeket, beleértve a mobiltelefonokat, kábeleket, töltőket, le kell adni a műszaki üzletekben. Ha nagyobb készülékei vannak, azokat a vásárlás részeként kicserélheti újakra.

A nyomtatófesték veszélyes hulladék. 

A kiégett izzókat visszaviheti az elektromossági boltba, lámpaboltba vagy gyűjtőudvarba. Veszélyes vegyszereket tartalmaz.

A háztartási vegyszerek hulladékai a gyűjtőudvarba tartoznak, mert veszélyes hulladékok.

A már nem használt új vagy megkezdett gyógyszereket is gyógyszertárba kell visszavinni, ahol felelősen megsemmisítik. Természetesen dobozok és tájékoztatók nélkül. A hulladéklerakónál fennállna annak a veszélye, hogy veszélyes anyagok kerülhetnek a környezetbe.

Fa, bútor a gyűjtőudvaron leaadható.

A gumiabroncsok gumiszervizekhez vagy gyűjtőudvarhoz tartoznak.

A textíliák, cipők eladhatók, cserélhetők, adományozhatók vagy újrahasznosíthatók (rongyok). Persze csak akkor, ha még hordhatóak. Minden adományozásra szánt ruházatnak tisztának kell lennie, és műanyag zacskóban vagy zsákban kell tárolni. A cipőket mindig párba kösd madzaggal.

A pénztárgép blokkok hőpapírból készülnek, amit úgy fogsz felismerni, hogy megpróbálsz körömmel írni rá, és egy vonal jelenik meg a nyugtán. Nem alkalmas újrahasznosításra. Töltőanyagokat, különféle veszélyes vegyi anyagokat tartalmaz, így a vegyes hulladék közé tartozik. Jelenleg azonban már sima papírból kellene készülniük, és a kék papírkonténerbe kéne tartozniuk.

Ne felejtsük el, hogy nem az újrahasznosítás a válasz világunk óriási hulladékproblémájára. Az egyetlen megoldás az, hogy csökkentsük az általunk termelt hulladék mennyiségét, beleértve az újrahasznosított hulladékokat is.

Túl sok információt volt ez egyszerre? Vagy a legtöbbről tudtál? Lehet, pont most jöttél rá, hogy még sok mindennel nem voltál tisztában, és rosszul szelektáltál. Most itt az ideje a javításnak. Töltsd le kézikönyvünket, és válogass felesleges hibák nélkül.

szabalyok szelektiv