Hogyan válasszunk túrabakancsot

03.05.2022 Karolina Szabadidős tevékenységek Megosztás

A hosszú tél után ismét örülhetünk, hiszen eljött a természetjárás ideje. Kedvünk támad megmászni a legmagasabb csúcsokat is, és bejárni a környék erdőit. Megvan már a megfelelő túrafelszerelésed?

Az egyik elengedhetetlen kellék a túracipő. Melyik a legjobb túrabakancs? Milyen a jó túrabakancs? A megfelelő pár kiválasztása rengeteg tényezőtől függ. A legfontosabb a forma, anyag és dizájn megfelelő kombinációja.

A jó minőségű túrabakancs kiválasztásához tehát időre és türelemre van szükség. Mivel ez nem egy kis befektetés, nem szabad megfeledkezni a megfelelő ár-érték arányról. A választás szinte felér egy tudományos kutatással, éppen ezért hoztunk néhány tippet, hogyan tedd kicsit egyszerűbbé.

5 alapkérdés

 

Mielőtt még nekiállnál a válogatásnak, meg kell válaszolnod néhány kérdést:

1. Ki fogja viselni? (férfi/nő/gyermek)
2. Mire fogod használni (mindennapi viselet/könnyű túra/nehéz túra)
3. Milyen körülmények közt fogod viselni? (napsütés/eső/évszak)
4. Milyen tereped fogod viselni? (járt utak/sziklák/jég)
5. Milyen egyedi elvárásaid vannak? (lábdeformációk/egyedi lábforma/egyéb)

A minőség mellett az ár is érdekel? Akkor nézz körül a remek ajánlataink közt.

turacipo vizben

 

A túracipők felosztása

 

A túrabakancs kiválasztását megkönnyítik az alábbi kategóriák:

1. Nemek szerint
2. Bokamagasság szerint
3. Tevékenység szerint

 

1. Nemek szerinti felosztás

 

Bármilyen cipő kiválasztásáról is legyen szó, bizonyos paramétereket is figyelembe kell vennünk. Nem csupán a méret a lényeg, de a cipő formája, szabása is. A nemek anatómiai különbségeihez is természetesen igazodnak. Nem elhanyagolható tényező a túrabakancs színe és külső megjelenése sem nemek szerinti felosztás szempontjából.

A nemek szerint tehát megkülönböztetünk az alábbi túracipőket:

- Férfi
- Női
- Gyermek

2. Bokamagasság szerint

 

A túrázásra szánt cipők egyik alaptulajdonsága a bokamagasságuk. Az alacsonyszárú cipők sokkal könnyebbek, éppen ezért jó választásnak bizonyulnak ha könnyű gyalogtúra előtt állsz.,

Elmondható, hogy minél magasabb szárú a cipő, annál nehezebb túra áll előtted. Minél magasabb a cipő szára, annál stabilabban tartja a lábad és véd a különböző sérülések, bokaficamok ellen.

Megkülönböztetünk tehát  alaptípust:

- Magasszárú – túrabakancs
- Alacsonyszárú – túracipő

 

hegymaszo cipo

 

3. Tevékenység szerint

 

Milyen tevékenységre készülsz? Ez is egy alapkérdés, amit fel kell tenned magadnak mielőtt kiválasztod a megfelelő túracipőt vagy bakancsot. A választás függ a terep nehézségétől is. Ilyen szempontból az alábbi csoportokat különböztetjük meg:

- Túracipő, sétálócipő
- Trekking
- Fedélzeti cipő
- Hegymászó cipő
- Alpesi túrázásra alkalmas cipő

Sétálócipő

 

Túrafélcipőnek, terep-futócipőnek is nevezhetjük őket. Puha talpuk van, nagyon könnyűek, ezért általában nagyon kényelmesek. Könnyebb terepre, illetve kövezett utakra alkalmas. Használható mindennapos viseletre vagy kerékpározásra is.

Létezik egy kicsivel keményebb talpú verziója is. A talpuk merevebb, mint az klasszikus sétálócipőnek, de még mindig elég puha. Általában magasabbak, így magasabb védelmet nyújtanak bokaficamok ellen. Aszfaltozott utakra alkalmas. Nyáron hordhatod hazai csúcsok meghódítására, télen szolgálhat jó városi cipőként.

Ha szeretnél Magyarországon kirándulni, itt elolvashatod hol érdemes

turacipo kep

 

Trekking cipő

 

Stabilak, magasabb szárral és merevebb talppal rendelkeznek. Nyáron nyugodtan hordhatod burkolatlan utakon hazánkban és külföldön is. Nehéz hátizsákos túrákra alkalmas, könnyű vagy közepes terepen.

A sportboltokban kapható egy sokkal strapabíróbb verziója is, amely nagyon stabil és szinte kizárólag bőrből készült. Gyakran magas védőréteg van a cipő körül, ami a mechanikai sérülésektől véd. Általában használható turista hágóvashoz.      

Bonyolult túrákra alkalmas, nehéz hátizsákkal még burkolatlan utakon is, törmelékeken és gleccseren, hómacskával való túrázáshoz.

Fedélzeti cipő

 

Nehezebb túrára készülsz? Ez lesz a legjobb választás. Az approach cipőnek is nevezett félcipő, viszonylag merev középtalppal rendelkezik. Fontos tulajdonságuk, hogy fűzőrendszerük egészen a cipő hegyéig tart, egészen a lábujjnál is meghúzhatjuk a cipőt.

A sziklával vagy a ferrátán lévő acélelemekkel való érintkezést a talp kialakítása biztosítja, elsősorban a lábujj területén - az úgynevezett mászási zónában. Tökéletes cipő via ferratára, de mászófalra is alkalmas.

boldog turista

Alpesi túrázásra alkalmas cipő

 

Könnyebb, szintetikus anyagokból készült cipő nagy teherbírással. A sarokrész alkalmas félautomata hágóvasak rögzítéséhez. Ezeket a bakancsokat kifejezetten gleccser-, és alpesi túrákra, valamint könnyebb havas-jeges mászásokra alakították ki.

Hegymászó cipő

 

Bőrből vagy nagyon tartós szintetikus anyagokból készül. Mind a sarokrészen, mind a lábujjon hornyok vannak kialakítva az automata hágóvasakhoz. Gyakran szigeteltek, de nem kényelmesek egy aszfaltozott túrázáshoz. Elsősorban függőleges terepre tervezték - jégmászáshoz és vegyes terephez.

sator naplemente

A cipő anyaga

 

A túracipő anyag háromféle lehet: szintetikus, bőr és ezek kombinációja. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Lássuk!

A textíliából készült cipő könnyebb, jobban alkalmazkodik a lábhoz, gyorsabban szárad és olcsóbb is. A bőr kevésbé szellős, nehezebb és drágább, de sokkal ellenállóbb is az esetleges sérülések ellen, és vízállóbb.

A túrázók nagyrésze persze vízálló túrabakancsra vágyik. Éppen ebből a célból rendelkezik minden ilyen cipő egy speciális membránnal. A legismertebb a Gore-Tex. Természetesen léteznek egyszerűb, hozzáférhetőbb alternatívák is, de egy ilyen befektetés esetében a vízállóság, tartósság és légáteresztőképesség aránya kell, hogy a legfontosabb szempont legyen.

Milyen anyagból készüljön a cipő? A Vibram egy elismert, talpakat gyártó cég. De számos más minőségi talpgyártó cég és márka van a piacon - Michelin, Continental…

Ha nehezebb terepre készülsz, akkor olyan cipőt válassz, amelynek a nyelve egyben van a cipő felső részével. Vizes terepen keresztül is vezet a túraútvonal? Akkor válassz gumiorrú cipőt – véd a kopástól és a víz behatolásától. Bármilyen cipőt is szeretnél, itt biztosan megtalálod

hegy teto

A cipőpróba előtt

 

Lehet furcsán fog hangzani, de a cipőt a délutáni vagy esti órákban ideális felpróbálni. Hogy miért? A válasz egészen egyszerű. Mert a lábak az egész napos mozgás után duzzadtak, és túrázás után is ilyenek lesznek.

A cipőpróbára ajánlatos a túrázásra szánt zoknit magaddal vinni. A legjobb, ha ez a zokni merina gyapjúból vagy műszálból készülnek. Ezek az anyagok nem csak kényelmesek, de jól elvezetik a verejtéket és meggátolják a kellemetlen szagok kialakulását.

tura csapat

Próbáld fel rendesen

 

Tudod, mi rosszabb, mint nem megvenni egy cipőt? Olyat venni, ami nem jó rád. Éppen ezért kell a túrabakancsot is a lehető legalaposabban a sportboltban  felpróbálni. Járkálj benne, ugrálj, nyújtózkodj, feszítsd meg a cipőt különböző pozícióba.

Első lépés a cipő bekötése. Kösd be úgy, mintha már a túra előtt lennél. Egy profi túraboltban biztosan van lehetőség több felületen is kipróbálni a cipőt.

Nem hiányozhat az emelkedő sem. Teszteld le, hogy a cipő jól illeszkedik-e emelkedőn és lejtőn is. Emelkedőn a sarok helyzetének változatlannak kell lennie.

A lejtőn a lábujjaknak nem kellene a cipő orráig ütközniük.

szep taj

Milyen a megfelelő méret

 

A túracipő kiválasztásánál ne hagyatkozz a "Majd idővel kitágul" jótanácsra. Ebben az esetben a megfelelő méret roppant fontos. De hogyan lehet kiigazodni annyi méret közt?

Először is tudnunk kell azt, hogy egy mérettáblázat sem univerzális. A gyártók a legkülönfélébb táblázatokat használják és tippeket adják. Néhányan feltüntetik a méretben a túracipő extra tulajdonságait, mások pedig a teljesen a vevőre hagyatkoznak.

Általános tanácsként elmondható, hogy válassz a saját szokásos méretednél kb. 1 cm-rel nagyobb túracipőt, és ha a cipőnek membránja is van, akkor az további 0,5 cm-t is hozzáadhat a mérethez.

Ha a cipő valamiért mégsem lenne megfelelő, jó megoldás lehet a talpbetét. Természetesen csak akkor, ha a két méret közt nagyon kis különbség van. Ha a cipő mégis kisebb, akkor egyetlen megoldás a csere.

Tippek zárásként

 

Az első  túra előtt mindenképpen próbáld ki a cipőt, hogy megfelelőképpen ki legyen taposva. Ne feledkezz meg a pótzokniról arra az esetre, ha túra közben nagyon megizzadna a lábad. Ha járás közben valahol nyom a cipő, jó ha van kéznél tape szalag, vagy ragtapasz és elővigyázatosságból ragaszd le ott ahol nyom.

Hogyan utazz olcsón? Hol találsz olcsó repülőjegyet? Szeretnél egy felejthetetlen hétvégét egy európai nagyvárosban? Az utazásról szóló szekciónkban mindezt megtudhatod, sőt, még ennél többet is.