Hogyan válaszd ki a megfelelő fűnyírót a kertedbe stressz és fáradozás nélkül?

24.08.2022 Karolina Kert Megosztás

A rendszeres fűnyírás az egészséges és zöld pázsit kulcsa. Milyen szempontok alapján válassz fűnyírót? Nem csak abban segítünk, hogy mire kell figyelned, hanem abban is, hogy milyen gyakran kell kaszálnod.

Fűnyíró vásárlásakor a 2 legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venned a következő. Az első a terület nagysága, amit rendszeresen kaszálni fogsz, a második pedig a terep egyenetlensége.

Cikkünk segít megtalálni a pázsitod számára legmegfelelőbb fűnyírót.

Tetszetős dísznövényekkel és zöld pázsittal rendelkező kertre vágysz? Gondoskodj kertedről a megfelelő kerti szerszámokkal és kellékekkel.

Hogyan válasszunk fűnyírót?

 

Milyen fűnyírót vegyek? Most segítünk ezt a kérdést megválaszolni. A megfelelő fűnyíró kiválasztásakor az első szempont a típus. Ez a döntés összefügg a pénzösszeggel is, amelyet hajlandó vagy a fűnyíró megvásárlásába fektetni.

funyiro kep

Fűnyíró típusai 

 

A fűnyíró kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni - a motor teljesítményét, a vezérlés típusát, a súlyt és a munkát megkönnyítő különféle kiegészítő funkciókat.

A kínálatban a következő típusú fűnyírók közül válogathatsz:

__check

Benzines

 

__check

Elektromos

 

__check

Akkumulátoros

 

__check

Orsós

 

__check

Húros

 

__check

Robot

 

__check

Rotációs

 

__check

Riderek és kerti traktorok

 

Benzines fűnyírók

 

Főleg akkor használod ki őket, ha nagyobb és sűrűbb növényzettel rendelkező kerted van. A tápkábel nem fogja megnehezíteni munkádat, viszont valamivel zajosabbak és nehezebbek, mint a többi fűnyíró típus. Hátránya lehet a rendszeres üzemanyag vásárlás.

Léteznek benzines tolófűnyírók és benzines önjáró fűnyírók. Az önjárók egyenetlenebb terepre is alkalmasak, ahol értékelni fogod megbízható teljesítményüket.

kek funyiro

Gondolkozol melyik típust válaszd? Mielőtt az üzletben döntenél, a fűnyírók széles választékát megtekintheted online is.

Elektromos fűnyírók

 

Kisebb zaj és kisebb súly jellemzi őket. Előfordulhat, hogy a tápkábel miatti korlátozottság elriaszt a vásárlástól. Könnyen kezelhetők, viszont teljesítményük valamivel alacsonyabb, mint a benzines fűnyíróké.

Akkumulátoros fűnyírók

 

Beépített akkumulátorral rendelkeznek, amelyet a munka megkezdése előtt fel kell töltened. Különösen alkalmasak kis pázsitokhoz rendszeres karbantartás mellett. Valamivel gyengébb teljesítménnyel rendelkeznek. Könnyű súlyuk és alacsony áruk miatt is kedvelni fogod őket.

fekete funyiro

Orsós fűnyírók

 

Ezzel a típusú fűnyíróval a füvet nem kaszálják, hanem nyírják. A fű nem fog megsárgulni. A penge csak a fűnyíró mozgatása után lép működésbe. A kézi változaton kívül benzines, elektromos és akkumulátoros orsós fűnyírók közül is választhatsz.

Használata azonban csak kis és közepes füves területeken javasolt. Ha gyönyörű angol gyepre vágysz, az orsós fűnyíró a megfelelő választás számodra.

Húros fűnyírók

 

Nehezen elérhető területek nyírásához van szükséged fűnyíróra? Ennek a célnak a húros fűnyíró tökéletesen megfelel. A húr nagy sebességű pörgetésének elvén működik, ami lehetővé teszi a fű gyors kaszálását.

funyiras kep

 

Robotfűnyírók

 

A robotfűnyírók akadálymentes pázsit kaszálására alkalmasak, például ahol nincsenek fák. Egy ilyen helyen segítség nélkül működnek. Ezenkívül a pázsit mindig úgy fog kinézni, mintha frissen vágták volna. Ezt a mulcs funkció teszi lehetővé. Ha robotfűnyíród rendelkezik vele, akkor nyíráskor visszahelyezi a levágott füvet a gyepre.

Az ilyen típusú fűnyírók egyik fontos kritériuma az akkumulátor élettartama és a töltési lehetőség. Emellett sok robotfűnyíró teljesen magától is visszatér a töltőállomásra. Ezután újra készen áll a következő használatra.

Az elektromos robotok egyre népszerűbbek a háztartásokban. Fontolgatod esetleg, hogy az elektromos robotok családját egy elektromos autóval is bővíted? Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz.

robot funyiro

 

Rotációs fűnyírók

 

A rotációs fűnyírók forgókéseket használnak a kaszáláshoz. A füvet a földre szórják, vagy kosárba gyűjtik. Különféle kertekhez használhatod őket. Választhatsz benzines, akkumulátoros és elektromos változatok között is. Másik nagy előnyük a negyon kedvező ár.

Riderek és kerti traktorok

 

Tudod, mi az alapvető különbség a kerti traktor és a rider között? A kerti traktor esetében a motor a sofőr előtt található, a rider esetében viszont alatta. Mindkettő alkalmas nagyobb telkek esetén.

A riderek előnyei a kényelem, a jobb kilátás, az egyszerű vezérlés, a szélesebb hatótáv és a nagyobb gyűjtőkosár. Azonban kisebb a teljesítményük és kevesebb a felhasználási lehetőségük, mint egy kerti traktornak. A kerti traktor esetében a fűnyíráson kívül más tevékenységeket is végezhetsz vele. Például egy csatlakoztatott pótkocsival télen anyagszállításra vagy hótakarításra használhatod.

A munkaruha a kerti munka során is fontos. A fűnyírásnál főleg a megfelelő lábbelire kell ügyelni. A kerti munkához szükséges összes ruhaneműt kényelmesen megvásárolhatod még ma.

piros funyiro

 

A fűnyíró kiválasztásakor a következőkre figyelj

 

Optimális vágási szélesség

 

A fűnyírók különböző vágási szélességekkel kaphatók. Általános szabály, hogy minél szélesebb a fűnyíró, annál gyorsabb a munka. A pázsit méretétől függően a következő vágási szélességet válaszd:

__check

kis és közepes méretű pázsit (kb. 200 m2) - ehhez a gyeptípushoz a 29-33 cm-es vágási szélesség a megfelelő választás

__check

közepes méretű pázsit (kb. 350 m2) - ebben az esetben 38 cm-es vágási szélesség javasolt

 

__check

nagy és nagyon nagy pázsit (kb. 500 m2 és nagyobb) – itt érdemes legalább 38 cm-es vágásszélességet választani.

 

zold funyiro

 

A kosár térfogata

 

A kosár térfogata nagyon fontos paraméter azon fűnyírók esetében, amelyek rendelkeznek vele. A túl kicsi kosár gyakori ürítésével megnehezítheti a fűnyírást. Ezért válassz egy kellően nagy kosártérfogatú, a kaszált terület méretének megfelelő fűnyírót.

Állítható vágási magasság

 

A legtöbb fűnyírón beállítható a vágási magasság. Hogyan kell csinálnod? Növeld vagy csökkentsd a kések és a talaj közötti távolságot. A megfelelő magasságban vághatod a füvet. Egyes fűnyírókon pontosan beállítható a szükséges fűnyírási magasság, másokon standard magasságok közül választhatsz.

piros fekete

Villamosenergia fogyasztás

 

A fűnyíró teljesítményét és sebességét általában wattban és percenkénti fordulatszámban adják meg. Általános szabály, hogy minél kisebb a pázsit, annál kevesebbet kell nyírni. Az elektromos fűnyírók ezért 500 W-os, de 1300 W-os változatban is kaphatók. A benzinesek általában nagyobb teljesítményűek, mint az elektromosak, így főleg nagy területek nyírására alkalmasak.

Milyen gyakran kell füvet vágni?

 

Ideális esetben hetente egyszer kell nyírni. Ezzel az időközzel elérheted, hogy a pázsit sűrű és egészséges legyen. Májusban és júniusban a meleg időjárás miatt gyorsabban nőhet a fű. Így az egyes kaszálások közötti intervallum rövidebb lehet.

zold fu

A fűnyírók összehasonlítása

 

A válasz arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb fűnyíró, több tényezőtől függ. A pázsit méretétől függően következőkből választhatsz:

 

1

Kis kertek – elegendő egy elektromos vagy akkumulátoros fűnyíró. Sík, akadálymentes terep esetén választhatsz robotfűnyírót.

2

Nagy kertek – ideálisak a benzines fűnyírók, kerti traktorok és riderek.

 

3

Sétányok és nehezen hozzáférhető helyek - a legmegfelelőbb egy húros fűnyíró.

 

ferfi funyiras

Van otthon régi fűnyíród, myelyet újra cserélnél? Vagy megvennéd az elsőt? Vásárláskor összpontosíts az összes említett kritériumra, és ne habozz tanácsot kérni az üzletek készséges munkatársaitól.