Elektromos autók - előnyök, hátrányok, mítoszok és támogatások

06.06.2022 Karolina Autó Megosztás
elektromos autók

Az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek. Gondolkodtál már egy környezetbarátabb megoldáson, elektromos autó vásárlásán?

Egy ilyen elektromos jármű vásárlása előtt mindenképpen tisztában kell lenned néhány alapvető információval. Ezért megválaszoljuk neked a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Megismerheted az előnyöket és hátrányokat, valamint, hogy az állam biztosít-e támogatást a vásárláshoz. És feltárjuk az elektromos autókkal kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat is.

Ebben a cikkben választ kaphatsz az elektromos autókkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre. És ki tudja, talán meg tudunk győzni, hogy ez egy olyan befektetés, amely valóban megtérül. Akár anyagi, akár környezetvédelmi okokból.

Azt tervezed, hogy az otthonodban fogod tölteni elektromos autódat? Ebben az esetben a háztartásodból nem hiányozhat egy otthoni töltő. Használd ki exkluzív ajánlatunkat, és spórolj a lehető legtöbbet elektromos autód üzemeltetésén.

Elektromos jármű vs. plug-in hybrid

 

Az elektromos autókról szóló vitában továbbra is helyet kapnak a hybrid járművek. Mi a különbség az elektromos és a hybrid autó között?

Míg a teljesen elektromos járművek kizárólag villamos energiával működnek, a plug-in hybridek működése egyesíti az elektromos energiát és a belső égésű motor energiáját. A villamos energia az elektromos motor meghajtására szolgál. A belső égésű motor pedig kiváló alternatíva kisebb hatótáv vagy nagyobb teljesítmény esetén.

auto tankolas

 

Az elektromos járművek előnyei

 

Az elektromos autók forradalma számos előnyt hozott a közlekedési iparágba. A legfontosabbak a következők: nem okoznak zajszennyezést, nem égetnek el üzemanyagot és nem bocsátanak ki káros anyagokat.

Kevesebb mechanikai alkatrészt tartalmaznak, így hatékonyabbak és kevesebb karbantartást igényelnek. Legnagyobb előnyük azonban, hogy villamos energiával működnek, amelyet megújuló forrásokból lehet előállítani.

Olcsóbb az üzemeltetésük

 

Ez az autótípus pénztárcabarát. Igaz, hogy egy új vagy használt elektromos jármű vásárlásának költsége valamivel magasabb, viszont a működési költségeken biztosan spórolsz. De ami a legfontosabb, üzemanyagot takarítasz meg.

Nem csak otthon tudod ingyen tölteni, ezt a lehetőséget gyakran a munkáltatók is biztosítják. Minimális költséggel klasszikus töltőállomáson is töltheted autódat. Ezeket

Jelenleg már nem érvényes az a tényállás, hogy kevés töltőállomás lenne az ország területén. Ezekről átfogó térképet találhatsz a villanyautosok.hu weboldalon.

Jelentős összeget takaríthatsz meg a szervizköltségeken is. Nincs több olajcsere, gyújtógyertya és vezetékellenőrzés, vagy emissziós kontroll. Az elektromos autón egyszerűen nincs ami elromolhatna.

Tudtad, hogy az eletromos jármű általában rekuperáció segítségével, azaz villanymotorral fékez? Ennek köszönhetően fékezéskor újratölti az akkumulátort. A fékek kopása sokkal lassúbb folyamat, mint egy belső égésű motorral felszerelt autóban.

auto tolto

Környezetbarátabb, mint a belső égésű motorral felszerelt járművek

 

Az elektromos autók talán legvitatottabb paramétere az ökológiai szempont. A közlekedés az egyik legnagyobb felelős a légszennyezésért. Szmogot hoz létre, amely a világ legtöbb metropolisza számára problémát okoz. Éppen ezért néhány városba csakis elektromos autóval juthatsz el. A klasszikus belső égésű motorral felszerelt autóknak szigorúan tilos a behajtás a városközpontba.

Az elektromos autóknak köszönhetően így csökken a káros anyag kibocsátás. Minél nagyobb az elektromos autók aránya a városban, annál tisztább lesz a levegő.

Igaz, hogy a villamos energiát főként fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő. A termelést tekintve azonban akár 90%-kal kevesebb, mint a belső égésű motorral felszerelt autók üzemeltetésekor. Emellett a villamosenergia-termelés folyamatosan fejlődik. Minden évben nő a részesedés a megújuló forrásból származó ún. tiszta villamos energiát tekintve.

feher auto

Mi a legnagyobb előnye egy elektromos töltőállomásnak otthon? Soha nem kell stresszelned, hogy van-e elég energiád az érkezéshez, mert otthon mindig feltöltheted az autódat!

A biztonság az első

 

Az, hogy az elektromos autók nem elég biztonságosak, talán a legnagyobb mítosz. Az elektromos járműveknek ugyanúgy át kell esniük a biztonsági teszteken, mint a belső égésű motorral felszerelt autóknak. Különben nem kerülhetnének forgalomba. Megbízhatóságukat a biztonsági vizsgálatok kiváló eredményei is igazolják.

Ezenkívül a kézi sebességváltó hiánya is a funkciók szélesebb skáláját kínálja. Ezek a járművek nem csak csendesek és a megfelelő teljesítménnyel is rendelkeznek, hanem rendkívül könnyen használhatóak. Szintén a felszereltség része a vezetést támogató rendszerek összessége, valamint az automatikus akkumulátorlekapcsolás baleset esetén.

De mi a helyzet a gyalogosokkal? Biztonságosak-e számukra a rendkívül csendes elektromos autók? A gyalogosok számára fokozott kockázatot jelentenek. Ez az oka annak, hogy az európai jogszabályok elektromos autókra vonatkozó irányelve ragaszkodik ahhoz, hogy a 20-30 km/ó-val közlekedő elektromos autók speciális hangot bocsássanak ki, elsősorban tolatáskor.

ketto auto

Az elektromos járművek hátrányai

 

Mint minden új innovációnak, az elektromos autóknak is nemcsak előnyei, hanem számos hátránya is van. Legtöbbjük az ion-lítium akkumulátorok körüli vitákhoz kötődik, a vásárláskor esedékes magas összegű beruházáshoz, valamint a hosszadalmas és fáradságos töltéshez.

Magas az áruk

 

Az elektromos autó vásárlása még mindig viszonylag drága egy átlagember számára. Sok márka esetében gyakran kétszer annyit kell fizetni, mint ha ugyanazt a modellt belső égésű motorral vásárolnánk meg. Több mint 20 000 euróért sok vásárló szívesebben választ egy prémium felszereltségű klasszikus működésű autót, mint egy kisvárosi elektromos járművet.

A magas ár azonban megtérülhet az üzemeltetési költségeken. Ez sok tényezőtől függ - milyen gyakran használsz például gyorstöltőket, melyek jelentősen befolyásolják az akkumulátorok elhasználódását, hány kilométert vezetsz és így tovább.

mosoly tank

Hosszú és fáradságos töltés

 

Egy elektromos autó esetében változtatnod kell a személyes időbeosztásodon. Bár manapság a töltés gyors és egyszerű, sokak számára problémát jelent. Több időbe telhet megtenni ugyanazt az útvonalat, mivel még fel is kell töltened a járműved. Egy átlagos elektromos autó körülbelül 150-200 km-t tesz meg egy töltéssel autópályán.

A legtöbb tulajdonos az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében otthon tölti autóját. Az otthoni wallboxban körülbelül 4 óra 15 perc alatt töltheted fel az autót 80%-ra. Ezt az időt azonban jelentősen csökkentheted egy gyorstöltővel. Így a töltés mindössze 40 percet vesz igénybe!

Súlyosbítják az éghajlatváltozást

 

Az elektromos autók működés közben nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe. A legnagyobb problémát esetükben az akkumulátorok jelentik. Előállításukhoz nemesfémekre van szükség. Főleg lítiumra vagy kobaltra. Bár a kobaltot manapság már alig használják, a lítium esetében még mindig aktuális a probléma.

Az akkumulátorok egy része újrahasznosítható. A legtöbbjük azonban a veszélyes hulladékok hatalmas szemétlerakóiban végzi. A legveszélyesebb ezek tárolása anélkül, hogy veszélyes méreganyagok kerülnének a talajba.

Nem tudod, mit kezdj a használt autóakkumulátorokkal? Akkor olvasd el teljeskörű útmutatónkat a témában. 

Az elektromos járművek élettartama

 

Az elektromos autók a belső égésű motorokhoz hasonlóan elhasználódhatnak. Illetve elhasználódik az akkumulátor. Jelenleg az akkujaik hozzávetőlegesen 5-10 évet vagy 160 000-200 000 kilométert bírnak. De ha takarékoskodsz, 400 000 - 500 000 km-t is kibír. Ha azonban már nem rendelkezik elegendő energiával, újrahasznosítható. Használhatod tartalék energiatárolónak.

auto termeszet

 

Támogatás elektromos autó vásárlása esetén

 

Nemcsak magánszemélyek, hanem vállalkozások is igényelhetnek támogatást elektromos autó vásárlásához. A vissza nem térítendő támogatás a 12 millió forintos beszerzési ár alatt elérheti a 2,5 millió forintot. 12-15 millió forintos árú elektromos autók esetén pedig 1,5 millió forint az állami támogatás. 15 millió forint felett egyáltalán nincs állami támogatás elektromos autóra! A pályázati keret 3 milliárd forint. 2022 június 1-ig fut a pályázat vagy az összeg kimerüléséig. Továbbra sem jár állami támogatás a plug-in hibrid és a használt elektromos autókra! További információk az e-cars.hu oldalon olvashatók

Egy elektromos autó fenntartása olykor igen költséges, viszont indig szükség van néhány új kiegészítőre. Hol találsz olcsón? a Centralcar.hu oldalon biztosan 

Mi a helyzet az elektromos autókkal Magyarországon?

 

A magyarok körében 2021 legnépszerűbb villanyautós márkája a Kia lett 76,7 százalékos növekedéssel (661 db forgalomba helyezés). A toplistán a második helyen a Volkswagen (összesen 497 példány), a harmadikon pedig a Nissan (474 db) végzett. A modellek versenyét a Kia e-Niro nyerte 61,2 százalékos emelkedéssel (603 db), majd a Nissan Leaf (436) következik a sorban, a dobogó legalsó fokára pedig a Hyundai Kona (296) állt fel.

kia eniro

Az elektromos autók ma már nem számítanak újdonságnak. Minden évben egyre népszerűbbek. Kétségtelen, hogy megvannak a maguk sajátosságai, de az utazás ugyanolyan praktikus és szórakoztató lehet, mint egy klasszikus belső égésű motorral. De elsősorban olcsóbb.

 

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Többet olvasnál autós témában? Mikor kell téligumira váltani? Hogyan kell őket tárolni? Az Autó kategóriánkban rengeteg hasznos információt találsz.