Így csökkentsd a vízfogyasztást

víz

Forró fürdő, gyakori mosás vagy mosogatás – hiszed vagy sem, ezek mind-mind nagyban megrövidítik a költségvetést. De mi most hoztunk neked néhány tippet, hogyan tudod mérsékelni a vízfogyasztást, és ezzel együtt természetesen spórolni.

 

Nem csak a fűtés vagy az elektromos energia folyásolja be a költségvetést, de nem kis részt tesz ki a vízfogyasztás is. Nemcsak a pénzügyek szempontjából hasznos a vízzel spórolni, hanem a környezetvédelmi szempontból. Most pedig mutatunk néhány trükköt, hogyan tehetsz jót a pénztárcáddal és az anyatermészettel is egyaránt.

 

1. Fürdés helyett válaszd a zuhanyt

Ha te rajongsz a forró fürdőért, jobban teszed, ha nem engedsz a csábításnak. A teli engedett kád lehet kellemes egy hosszú nap végén, de ugyanakkor nagyon ártalmas a pénztárcádnak. Ha egy mód van rá, a fürdő helyett válaszd a zuhanyt, és meg fogsz lepődni mennyit sikerült spórolni.

Egy másik módja hogyan tudunk a vízzel takarékoskodni, egy víztakarékos csap vagy zuhanyfej beszerzése. Lényege, a turbina technológia, amely korlátozza a folyó víz mennyiségét. Az átlagos zuhanyfejek 6-45 liter vizet képesek átengedni percenként, míg a víztakarékos zuhanyfej csupán 7 litert egy perc leforgása alatt, amelynek köszönhetően egy négytagú család akár 30 000 liter vizet is megspórolhat évente.

 

2. WC

Annyi vízzel öblíts, amennyi elengedhetetlenül szükséges. Egy átlagos négytagú család évente 10 000-szer húzza le a WC-t. Éppen ezért szerezz be a víztakarékos WC tartályt, amellyel akár 1,2 liter vizet is spórolhatsz, amely évente 12 000 litert jelent.

 

3. Fogmosás

Te is mindig elfelejted elzárni a csapot fogmosás közben? Ez sajnos nagy hiba, hiszen így akár 6 liter vizet is elpazarolhatsz egy perc alatt!

 

4. Mosogatás

A konyha az a hely, ahol akarva akaratlanul is rengeteg víz fogy. A főzés, és az azt követő mosogatás igazán költséges lehet, ha nem figyelsz oda. Abban az esetben, ha kézzel mosogatsz, próbáld először a vízzel teli mosogatóban elmosni az edényeket, majd ezt követően meleg vízzel leöblíteni.

Abban az esetben viszont, ha van mosogatógéped, két legyet üthetsz egy csapásra. Egy jó minőségű mosogatógép nem csak vizet spórol, hanem nagy mennyiségű energiát is, és persze egy csomó munka alól is mentesít. Hogy a lehető leggazdaságosabb legyen a mosogatás, csak akkor kapcsold be a mosogatógépet, ha teljesen megtelt.

 

5. Mosás

Elég sokan esnek abba a hibába, hogy kis mennyiségű ruhát mosnak, akár naponta többször is. Természetesen ebben az esetben is a legtakarékosabb megoldás, ha a mosógépet teljesen telepakolja, amivel nem csak időt spórol, de vizet is.

 

6. Esővíz

Ne pazarold az esővizet sem, hanem inkább gyűjtsd össze és használd fel az autód mosására vagy épp ablakmosásra.

 

7. Csöpögő csapok

És még egy jótanács így a végére. Ne hagyd figyelmen kívül a csöpögő csapokat. Egy ilyen csapon egy nap alatt akár 160 liter víz is elfolyhat, ami nem egy elhanyagolható szám. Éppen ezért ellenőrizd gyakran és ne feledkezz meg a tömítés cseréről sem.