Hogyan spóroljon a vízzel?

víz

Földünk ivóvíz készlete évről évre csökken, és nem csak a környezetszennyezés következtében, hanem a pazarlásunk miatt is. Éppen ezért szükséges odafigyelnünk a vízfogyasztásra, mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból.

 

Hogyan spórolhatunk?

 

A következőkben mutatunk Önnek néhány egyszerű tippet, amitől könnyű lesz a spórolás a vízzel. Lássuk csak, melyek ezek!

viz csap

 

#1 Mosakodás

Az átfolyó rendszerű bojler helyett használjon víztárolós bojlert – sokkal jobban beállítható a vízhőmérséklet, amivel aztán több liter vizet is megspórolhat. A leggazdaságosabb megoldás a termosztatikus csap és zuhanytelep, amely Ön helyett beállítja a kívánt hőmérsékletet.

Sokat segítenek a perlátorok is – a vizet levegővel dúsítják, ezzel is csökkentve az elfogyasztott vízmennyiséget. Ne folyassa a vizet maximumon, elég a gyengébb vízsugár is. Figyeljen oda a csöpögésre is, és minél előbb szereltesse meg, hiszen több liter vizet is elpazarolhat ily módon.

A mosogatás módja is befolyásolja a vízmennyiséget. De olyan mindennapi tevékenységekkel is spórolhat, mint a borotválkozás vagy fogmosás. Borotválkozásnál engedjen annyi vizet a mosdóba, amennyire szüksége van, és végül folyó vízzel mossa le az arcát. Ugyanígy ügyeljen fogmosásnál is – míg a fogát mossa, zárja el a vizet, és csak öblítésnél engedje meg újra.

 

#2 Fürdés, zuhanyzás

Fürdésnél csak félig engedje fel a kádat. Így máris egy fél kád vizet megspórolt, ráadásul nem csak vizet, hanem a melegítés költségeit is felére csökkentette. Gazdaságosabb viszont, ha inkább tusol. A zuhanyzók esetében is jó megoldás lehet a spórolásra a perlátoros zuhanyfej, amelyekkel nem csak takarékoskodik, de a víz így sokkal lágyabb hatású.

Helyesen zuhanyozik? Először gyorsan nedvesítse be testét, majd zárja el a vizet, és szappanozza be magát, mossa meg haját, és csak ezt követően engedje meg a vizet és öblítse le testét.

 

#3 WC

A WC használattal elképesztő mennyiségű vizet meg tud spórolni. A klasszikus tartály helyett ebben az esetben is használjon olyat, amivel spórolni is tud, akár 3-6 l vizet. Ha nem szeretné leváltani a jelenlegit, szerezzen be, és szereljen fel egy WC stopot, amelynek köszönhetően csak a legszükségesebb vízmennyiséget fogja elfogyasztani.

Egy másik módja a spórolásnak a víz összegyűjtése a zuhanyzóból, mosogatóból vagy mosógépből. Jó megoldás az esővíz összegyűjtése, vagy egy saját kút. De ezekre jó, ha már a ház építésénél gondol, mert ehhez megfelelő csatornarendszer és felszerelés beépítése szükséges.

 

#4 Főzés

Főzésnél használjon fedőt, hogy ne párologjon el a víz az ételből, így nem kell újratölteni. Nyáron is spórolhat a vízzel, mégpedig úgy, ha nem várja meg míg hideg víz folyik a csapon – engedjen fel egy üveget vízzel majd helyezze hűtőbe, fagyasztóba. Így mindig lesz hidegvíz kéznél. A tésztafőzésnél elhasznált vizet ne öntse ki, használja fel például virág öntözéshez.

 

#5 Mosogatás

A leggazdaságosabb megoldás a mosogatógép. Biztosan nem fogja félig üres állapotban bekapcsolni, és biztosan ki tudja rajta választani a leggazdaságosabb programot. Figyelje éppen ezért az energetikai értéket, amely biztosan jelzi a felhasznált vízmennyiséget egy mosogatás alatt, illetve az energiamennyiséget is, amely szükséges a víz felmelegítéséhez, és üzemeléséhez.

Ha kézzel mosogat, engedje fel a mosogatót vízzel, tegyen bele mosogatószert, áztassa be az edényeket, mossa el, és öblítse le folyó vízzel. Ebben az esetben is jól jön egy perlátor. Egy okos ötlet ilyen szempontból, ha az edényt minél hamarabb elmossa az edényt, így a maradék sokkal gyorsabban eltávolítható, ami kevesebb idő, víz és energia.

 

#6 Mosás és takarítás

Az új mosógépek általában kevesebb vizet fogyasztanak, és kevesebb energiát is. Néhány mosógép még le is méri a ruhát és az szerint adagolja a vizet és a mosószert is.

 

#7 Kültér

Gyűjtse össze az esővizet vagy fúrasson egy saját kutat, ha igazán sokat szeretne spórolni a vízzel. Ezt a vizet használhatja öntözésre, a kültéri felületek megtisztítására (ablakpárkány, csempe), a házikedvencek fürdetésére vagy itatására, a kerti gépek tisztítására, autómosásra.

vizes hordo

A korlátozott vízfogyasztással nem csak pénzt spórol, de óvja környezetét is. A Föld víztartaléka véges. A víztisztítás energiaigényes folyamat és a víz utána nem lesz 100%-s.

__bulb
A napelemrendszerek előnyei és hátrányai

A napelemrendszerek hatalmas népszerűségnek örvendenek és egyre nagyobb teret hódítanak. Te is elgondolkodtál már rajta?