Kókuszolaj – mi az igazság róla? Talán meglepődsz

kokuszdio

Van otthon kókuszolajad? Tudod, mi mindenre jó? Fedezd fel, milyen valódi hatásai vannak, és mi mindenre használhatod. A válaszokat megtalálod a cikkünkben.

A reklámok hosszú ideje különböző pozitív tulajdonságokkal hirdetik a kókuszolajtermékeket. Az állítások szerint a kókuszolaj számos előnyt nyújt a szervezet számára, és népszerűsítik a kókuszolajban történő sütést is. Azonban jogos kérdés, hogy valóban vannak-e előnyei, vagy csupán ügyes marketingről van szó.

Vásárolj kókuszolaj termékeket online és spórolj. Nyisd meg a Notino webáruházat, és válassz a kínálatból

 

kokuszpalma

 

A kókuszolaj típusai

 

Általában 2 típus létezik, nevezetesen a finomított és a szűz kókuszolaj. A finomított kókuszolajat kémiai úton dolgozzák fel és szárított kókusz húsából nyerik. Ez a típusú kókuszolaj alkalmas sütésre.

A szűz kókuszolajhoz képest nem jellemző rá a kókuszos illat. A szűz kókuszolaj friss kókuszhúsból készül, és kémiai feldolgozás nélkül állítják elő.

Hallottál már a frakcionált kókuszolajról? Ez a folyamat eredményeként történő zsírsavak szétválasztásával keletkezik. Folyékony állapotban színtelen és szagtalan.

kokusz-kez

 

Egészségügyi előnyök?

 

Bár a marketingbrochúrák általában tele vannak fantasztikus állításokkal a kókuszolaj egészségügyi előnyeiről, a valóságban ezek a dolgok távol állnak az igazságtól. Ezek az állítások laboratóriumi körülmények között végzett állatokon végzett tanulmányokon alapulnak. Van-e tehát valóban helye a konyhában a kókuszolajnak?

Kutatások szerint nem segít a fogyásban, noha gyakran halljuk ezt az állítást. Bár tartalmaz hasznos MCT zsírokat, ezek felével hialuronsavat képeznek, így végül a pozitív hatásaik elnyomódnak

A "jó" HDL koleszterint sem emeli többet, mint a hagyományos vaj (és emeli a "rossz" - LDL-t is). Ha naponta több mint 2 evőkanálnyi mennyiséget fogyasztasz belőle, akár emésztési problémákat is okozhat.

Másrészről el kell ismerni, hogy a bio kókuszolaj a legstabilabb növényi olajok közé tartozik (így ideális lehet főzéshez és sütéshez. Ráadásul a kókuszolajat főzéshez akár 175 °C-ig is felmelegítheted.). Azonban továbbra is érvényes, hogy mértékkel kell használni. Ha valami finomságra vágysz, akkor talán jobb választás lehet a kókuszvíz, növényi kókusztej vagy feldolgozott kókuszhús.

 

kokuszdio

 

Kókuszolaj a bőrnek

 

A kókuszolaj a bőrápolás terén sokkal jobb eredményeket ér el. Leginkább testápolási termékekben használják

Gyakran használják égési sérülések kezelésére. Nem kell tartanod attól, hogy a testre felvitt kókuszolaj zsíros érzetet hagy. Épp ellenkezőleg, kellemes és puha tapintást eredményez. Gyorsan felszívódik és hidratálja még a legszárazabb területeket is.

Használhatod a test minden részén, beleértve a hajat is. Nem újdonság, hogy gyakori összetevője a bőrápoló kozmetikai termékeknek.

Az arcápolásban harcol a ráncokkal és az aknéval. Szeretnél hosszú és ragyogó hajat? Szerezz be olyan kondicionálót, amely tartalmaz kókuszolajat, vagy használj tiszta kókuszolajat. A haj szépséggel fog viszonozni.

Ne feledd a hajápolás egyéb részleteit sem, és készíts otthoni hajmaszkokat. A kókuszolaj néhány forrás szerint segíthet a fogszuvasodás, a lepedék és az ínygyulladás elleni harcban, ha fogkrém összetevőjeként használod.

Lehet, hogy meglepő, de létezik kókuszolaj babáknak is. A pelenkakiütés kezelésére is használják a legkisebbek bőrének azonnali táplálására.

noi-olaj-kokusz

Szeretnél kókuszos termékeket vásárolni a teljes testápoláshoz? Az Yves Rocher-t ajánljuk.

Kókuszolaj mint tisztítószer


Kókuszolajnak elengedhetetlen szerepe van a háztartásban is. Együtt a szódabikarbónával használhatod ruhák foltjainak eltávolítására.

Hagyd hatni a keveréket néhány percig, majd öblítsd le. Kb. 1 evőkanál kókuszolajat vigyél fel egy rongyra, és töröld át vele a zuhanyajtókat.

Tökéletesen megtisztítja azokat. Hasonló módon tisztíthatod meg a bőrcipőket is.

Mindenesetre azt javasoljuk, hogy először próbáld ki egy kis darabon. A kókuszolaj egyszerűen eltávolítja a címkéket a palackokról, és megszabadulhatsz a nyikorgó pántoktól is.

kokuszdio-fa

Láthatod, hogy a kókuszolaj valóban sokoldalúan felhasználható, de fontos figyelmet fordítani a lehetséges kockázatokra és természetesen szkeptikusnak lenni a túlzó marketing szlogenek és féligazságok iránt, melyek csak arra törekszenek, hogy pénzt húzzanak ki a zsebedből. Hiszünk benne, hogy objektív megvilágításban bemutattuk neked a kókuszolaj előnyeit és hátrányait. Biztosak vagyunk benne, hogy ha ésszel használod, elégedett leszel vele.

__fire
Otthoni praktikák a vizesedés megszüntetésére

A túlzott vízvisszatartás a szervezetben nem kellemes és nem is egészséges. Te is ezzel a problémával küzdesz? Próbálj ki pár házi praktikát, amely csökkentheti a test vizesedését.