Otthoni praktikák a vizesedés megszüntetésére

25.05.2023 Angelika Megosztás

A túlzott vízvisszatartás a szervezetben nem kellemes és nem is egészséges. Te is ezzel a problémával küzdesz? Próbálj ki pár házi praktikát, amely csökkentheti a test vizesedését.

no-vizet-iszik

 

A test különböző részein jelentkező duzzanat és néha a narancsbőr is  jelezheti a vízvisszatartást. Szeretnél megszabadulni a testben lévő felesleges víztől, a gyógyszeres kezelést mellőzve? Nézd meg, milyen módszerek léteznek a test víztelenítéséhez.

Fel kell tölteniaz otthoni gyógyszeres szekrényed? Vásárolj gyorsan és kedvező áron a Pilulka.hu oldalon.

no-ujsag-agy

 

A vízvisszatartás tünetei

 

A legjellemzőbb és legkiemelkedőbb a test különböző részeinek duzzanata. Különösen a bokán, a vádlin, a lábfejen vagy akár az arcon. A duzzanat már első pillantásra is észrevehető és hasi diszkomfortérzés is kísérheti.

A testben lévő túlzott vízmennyiség megnyilvánulása lehet a fokozott fogyás vagy a túlzott izzadás. Nőknél a vízvisszatartás a menstruációval összefüggésben normális. Ennek végeztével azonban természetes módon lecseng.

Ha hosszú ideig fennáll, különböző egészségügyi problémákat okozhat.

 

__bulb
Hogyan fogyjunk le a lehető leggyorsabban a nem kívánt jojó-effektus nélkül?

Rajtad is van néhány plusz kiló a hosszú pandémiás pihenés után? A nem kívánt felesleg gyorsan felszalad, viszont nagyon nehéz leadni a kellemetlen jojó-effektus nélkül. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy segítségedre lehessünk a megfelelő testsúly megőrzésében. Lássuk, hogyan fogyjunk gyorsan.

Mi állhat a vizesedés hátterében?

 

Különböző okok miatt a szervezet a szükségesnél több vizet tart vissza. A leggyakoribbak okok közé tartoznak:

__check

Rossz táplálkozás - például az ételek túlzott sózása, magas cukor-, alkohol- vagy koffeinfogyasztás.

__check

Bizonyos típusú gyógyszerek - antidepresszánsok, magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedése, stb.

__check

A testmozgás hiánya - különösen az ülőmunkát végző embereknek időt kellene szakítaniuk a mozgásra.

__check

Túlzott stressz - azon gondolkodsz, hogyan is tudnál megszabadulni a stressztől? Kölünböz tevékenységek pl. a jógázás sokat segíthet.

__check

Súlyos betegségek - különösen a szív, a máj vagy a nyirokrendszer betegségei.

__check

Kevés folyadékbevitel - a folyadékbevitel rendkívül fontos a szervezet egészséges működéséhez és a vízelvezetéshez. Tudod mennyi vizet kell inni naponta?

__check

Alváshiány - ahhoz, hogy elegendő energiával rendelkezz a napi feladatok megoldásához, ne feledkezz meg az elegendő pihenésről

 

__check

Túlsúly - a nagyobb súllyal rendelkezők a vízháztartás szempontjából a rizikócsoportba tartoznak

no-fejfajas

 

Hogyan lehet vízteleníteni a szervezetet?

 

A gyógyszerek mellett egyég, más lehetőség is rendelkezésünkre áll, ha szeretnénk megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett víztől. Kipróbálhatod ezeket a bevált módszereket, amelyeket nagyanyáink is használtak.

 

Az étrend módosítása

 

Ha megkérdezik, mi a legjobb a szervezet kiszáradására, sokan az első, amit mondanának, az étrend megváltoztatása. Ez ugyanis jelentős mértékben befolyásolja az egész szervezet működését. Hogyan kell kinéznie egy teljes és kiegyensúlyozott étrendnek?

Korlátozd a magas só-, liszt-, fehércukor-, mesterséges aroma- vagy szénhidráttartalmú ételeket. Ehelyett növeld a kálium- és magnéziumbevitelt, és fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt.

A görögdinnye vagy sárgabarack különösen hatékony vizesedés ellen.

sargabarack

 

 

Elegendő vízfogyasztás

 

Azt gondolhatod, ha több vizet iszol, akkor mégjobban fogsz vizesedni? Tévedsz. Ugyanis ha a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, akkor elkezd raktározni. Naponta 1,5-2 liter folyadékot kellene meginnod. Az édesített italok, a kávé vagy az alkoholos italok nem számítanak bele ebbe a mennyiségbe.

Természetesen a szükséges folyadékbevitel mennyisége számos tényezőtől függ, például a BMI-től (testtömegindex).

Erősítsd meg szervezeted immunrendszerét, gyere és vásárolj kedvezményesen a egészség kategóriában.

 

no-vizfogyasztas

 

Rendszeres testmozgás

 

A mozgás bármilyen formában segít felgyorsítani az anyagcserét. Nem igazán szeretsz konditerembe járni? Próbáld ki az  otthon edzést, és csináld, amikor csak szabadidőd engedi.

 

ferfi-tornazik

 

Gyógynövények a test víztelenítéséhez

 

Számos gyógynövény és növény képes pozitívan befolyásolni a víz kiválasztását a szervezetből. E képességük mellett különböző jótékony vitaminokkal látják el a szervezetet. Fogyaszthatod őket önmagukban, adhatok őket ételekhez, vagy készíthetsz belőlük ízletes teát a szervezet vízteleníréséhez.

__check

csalán

__check

kapor

__check

bojtorján

__check

fekete bodza

__check

hibiszkusz

__check

hársfa

__check

feketeribizli

novenyek-cserepben


Mennyi ideig tart a test víztelenítése?

 

Minden szervezet más és más. Ezért a szervezet különböző változásokra adott válasza mindenkinél más-más időt vesz igénybe. Valakinél a változások egy hét után, másnál például egy hónap után válnak láthatóvá. Ami fontos, az a kitartás és a rendszeresség.

Többféleképpen próbáltad már a szervezetez vízteleníteni, és egyik sem volt hatékony? Forduljon szakszerű orvosi segítséghez, hogy elkerülje a súlyos egészségügyi problémákat.

__bulb
4 könnyű és egészséges zöldséges recept

Szeretnél több zöldséget beépíteni az étrendedbe? Próbálj ki pár egyszerű és egészséges receptet. Kezdőknek is bátran ajánljuk.