Mennyibe kerül a kutyák ivartalanítása és mikrochip behelyezése?

24.10.2022 Karolina Állatok Megosztás

A kutyák ivartalanítása és chipezése a leggyakrabban végzett eljárások közé tartozik. Mit kell tudni róluk? Mik a ivartalanítás előnyei és hátrányai?

A négylábú házikedvencek gondozása rendkívül fontos. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás áll az első helyen. Viszont a kutyák ivartalanítása, illetve a kutyák chipeltetése szintén nagyon fontos kérdések. Mikor kell ezeket elvégezni?

Nincs kétségünk afelől, hogy csak a legjobbat akarod kedvencednek. Adj meg neki mindent, amire szüksége van, igazán alacsony áron.

alvo kutya

 

Mi az ivartalanítás?

 

Az ivartalanítás egy egyszerű sebészeti eljárás, amelyet a kutyákon és macskákon végeznek az állatorvosok. A beavatkozás során az állatok az ivarmirigyeit távolítják el.

Nagyon fontos megelőző intézkedés a különféle betegségek és egészségügyi problémák ellen. Különösen a reproduktív szervek onkológiai betegségeivel szemben.

Mikor kell ivartalanítani a kutyát?

 

Az ivartalanítás fiatalabb korban ajánlott. Ideális esetben 1 és 1,5 éves kora között. A szukákat az első ciklus vége után kell ivartalanítani.

Az állatok anyagcseréje lelassul a kasztrálás után. Ezért javasolt az étrendjüket kevésbé kalóriatartalmú granulátumra változtatni. A második lehetőség az aktuális eledel adagjainak csökkentése. Fontos észben tartani, hogy az étrendre adott reakció egyéni, és meg kell beszélni az állatorvossal.

 

feher kutya

Hogyan történik a kutya ivartalanítása?

 

A kasztrálás előtt a kutyát műtét előtti vizsgálatnak kell alávetni. Ha az eredmény jó, akkor a műtét következik. A beavatkozás altatásban történik. A kutyus előtte legalább 6 órával ne egyen semmit.

Maga az eljárás nem tart sokáig és azt követően hazaviheted kedvenced. Természetesen az állatorvos diétával és testmozgással kapcsolatos utasításainak betartása mellett.

Figyeld a kutya viselkedését otthon. Gyors ellenőrzést végezhetsz a szájüregében is. Nem szabad fehérnek lennie. Gyógyulása során a legfontosabb a nyugalom és a megfelelő pihenőhely biztosítása.

cuki kutya

Mennyibe kerül az ivartalanítás?

 

Az ivartalanítás ára egyéni. Ez függ a kutya nemétől, súlyától, az altatás típusától, de az állatorvosi árlistától is. Magához az árhoz azonban hozzá kell adni a műtét előtti vizsgálatok és a gyógyszerek többletköltségét.

Az ivartalanítás átlagos összege 40.000 és 60.000 Ft között mozog.

A bizalom és az elégedettség alapján válassz állatorvost. Csak az árat figyelembe véve nem biztos, hogy a legjobb megoldás.

francia buldog

 

Mik az ivartalanítás előnyei és hátrányai?

 

Minden kutya egyéni. A kasztrálás utáni viselkedést befolyásolja a fajtája, neme, kora, súlya és mérete vagy szociális viselkedése. Ezen jellemzők alapján az állatorvosnak tájékoztatnia kell téged a kasztrálás várható előnyeiről és hátrányairól még az eljárás előtt.

Általában az ivartalanítás vannak előnyei és hátrányai.

Az ivartalanítás előnyei 

 

__check

állandó fogamzásgátlás

__check

biztonságos eljárás

__check

a tüzelés megállítása

__check

betegségek elleni védelem

__check

a más állatokkal szembeni agresszió megszüntetése

__check

nyugodtabb viselkedés

no kutyaval

 

Az ivartalanítás hátrányai

 

__check

nagyobb esély a túlsúlyra egyes eseteben (például labrador retrievereknél

__check

inkontinencia kockázata (különösen a nagyobb fajtájú szukáknál)

__check

hosszú szőrű fajtákban a szőrzet szerkezete megváltozhat

cuki tacsi

 

Ivartalanítás és menhelyi kutyák

 

A szükséges védőoltásokon és féregtelenítésen túl minden menhelyre kerülő kutyát féregteleníteni vagy ivartalanítani is kell. Céljuk, hogy megakadályozzák a kutyák nem kívánt szaporodását. Gyakran nincs senki, aki gondoskodjon róluk, és a legjobb esetben menhelyre kerülnek.

Szeretnél örökbe fogadni egy kutyát a menhelyről? Az örökbefogadás nem inygenes. Az örökbefogadási díj általában tartalmazza az összes említett tevékenységet és gondozást.

edes kutyus

 

A kutya chippeltetése

 

A törvény értelmében minden élő kutyát mikrochippel kell ellátni. A kölykök sem kivételek.

Miért jó a chipezés? A gazdiról és a kutyáról szóló adatok a chipen vannak rögzítve. Ha a kutya elveszett, a chipnek köszönhetően sokkal könnyebb lesz megtalálni.

 

kutya hoban

Hogyan működik a chipezés?

 

Az eljárás során a kutya szinte semmilyen fájdalmat nem érez, és nagyon rövid ideig tart. Az állatorvos a chipet vagy mikrochipet elsősorban a nyak bal oldalára helyezi. A lapockák közé vagy a nyak jobb oldalára történő beültetés is lehetséges. A felhelyezett chip semmilyen módon nem befolyásolja a kutya életét, és nem is tapintható.

A chipet nem távolítják el, amikor a tulajdonos megváltozik. Az állatorvos csak a nyilvántartásában szereplő adatokat szerkeszti.

feher kutya

 

Mennyibe kerül a chipezés?

 

A kutyachip ára 3800 forint, azonban beültetésének költsége állatorvosonként változik, általában 4500 – 7000 forintot kérnek el összesen a műszerért és a beavatkozásért, bár sok rendelőben engednek az árból, ha oltásokkal együtt kéri a gazdi a chipezést.

Új kutyát veszel? Ellenőrizd, hogy az előző tulajdonos teljesítette-e a chipezési kötelezettségét. Az ivartalanítás viszont a te döntésed. Ezt tényleg érdemes megfontolni, mivel ez egy visszafordíthatatlan megoldás.

__bulb
Hogyan válassz görkorcsolyát – erre az 5 paraméterre figyelj

El sem tudsz képzelni egy kellemes, meleg napot mozgás nélkül? A nyárnak még koránt sincs vége. Ezért most hoztunk neked néhány praktikus tippet a görkorcsolya kiválasztásához.