Hogyan válassz görkorcsolyát – erre az 5 paraméterre figyelj

08.09.2022 Karolina Hobbi Megosztás

El sem tudsz képzelni egy kellemes, meleg napot mozgás nélkül? A nyárnak még koránt sincs vége. Ezért most hoztunk neked néhány praktikus tippet a görkorcsolya kiválasztásához.

Szeretsz görkorcsolyázni? Vagy szeretnéd elkezdeni ezt a sportot, és nem tudod, hogyan válassz görkorcsolyát? A legjobb helyen jársz. Ebben a cikkben arról írunk, hogyan válasszunk görkorit, és milyen paramétereknek kell megfelelniük.

Hogyan válasszunk görkorcsolyát?

 

A görkorcsolyák választéka igazán széles. Számos márka található a piacon, különböző áron és minőségben. Hogyan lehet eligazodni ebben a kínálatban?

Koncentrálj ezekre a paraméterekre

1

Felhasználó

 

2

A korcsolya fajtája
 

3

Kerekek
 

4

Cipők
 

5

További paraméterek
 

no kori

A felhasználó

 

Az alapvető női, férfi és gyermek felosztásról beszélhetünk ebben az esetben. Alakjuk és felépítésük a lábak anatómiai eltéréseihez igazodik. A sportboltok kínálatában találkozhattok nők és férfiak számára tervezett unisex korcsolyákkal is.

Sok gyerek görkorcsolyának van egy nagyszerű tulajdonsága - állítható orr vagy sarok. Az ilyen görkorcsolyákba való befektetés az egyik legjobb a szülők számára. Ha egy gyerek elkezd görkorcsolyázni, nem tudhatod, hogy sokáig akarja-e majd ezt a tevékenységet csinálni vagy sem.

gyerek kori

A gyerekeknek nehezebb korcsolyát találni, mint a felnőtteknek. A siker alapja a nagy kínálat. Itt a remek alkalom, hogy beszerezd

A görkorcsolya típusa

 

Milyen célra fogod használni a görkorcsolyát? Milyen terepen és milyen gyakran? Vedd figyelembe a fizikai állapotát és azt is, hogy kezdő vagy haladó korcsolyázó vagy. Ennek megfelelően 4 féle görkorcsolya közül választhatunk.

__check

Fitness korcsolya

Te is azok közé a görkorcsolyázók közé tartozol, akik szabadidős tevékenységként vagy hobbi sportként koriznak? A fitnesz korcsolyák a legideálisabbak neked. Fő előnyei közé tartozik a könnyű kezelhetőség és a kényelmes szerkezet. Az egyik legelterjedtebb görkorcsolya.

__check

Agresszív korcsolya

Az agresszív korcsolyákat akadálypályákra, gördeszkaparkokba vagy utcai ugratásokra tervezték. Számos biztonsági funkcióval rendelkeznek, és a különböző ugrások során felmerülő terheléshez igazodnak. Kiváló tulajdonságaik közé tartozik a könnyű irányíthatóságuk.

__check

Versenykorcsolya

A versenykorcsolyával, más néven gyorskorcsolyával tökéletesen megbirkózol majd az igényes sportedzésekkel, versenyekkel is. Jól bírják a terhelést és a rendszeres használatot. Vedd fontolóra, ha tapasztalt görkoris vagy, esetleg profi.

__check

Szlalom korcsolya

Ahogy a nevük is sugallja, ezeket a korcsolyákat szlalomozásra tervezték. Az egymáshoz közel elhelyezett kisebb kerekeik megkönnyítik az akadályok közötti áthaladást. Tulajdonságaikat a közepes és haladó korcsolyázók értékelni fogják jobb minőségű felületeken.

Komolyan érdekel a görkorizás? A minőségi sportruházat gondoskodik professzionális megjelenéséről. Rendeld meg gyorsan és egyszerűen online a legújabb outfited.

Kerekek

 

A kerekek mérete és keménysége a legfontosabb paraméterek. Befolyásolják a korcsolya sebességét. A nagyobb kerekek felgyorsítják a haladást, és még kevésbé jó minőségű terepen sem hagynak cserben. Éppen ellenkezőleg, a kisebb kerekek lassabbak és jobb felületre alkalmasak.

gorkori meret

A kerekek keménysége elsősorban attól függően válik fontossá, hogy milyen terepen korcsolyázol.

gorkori meretek

Általában a kezdőknek érdemes kisebb és lágyabb kerekeket választaniuk. Haladó korcsolyázók a nagyobbak és keményebbek.

Cipők

 

A lábad nem rendelkezik a szükséges stabilitással a korcsolyában? Ez sajnos akár sérüléshez is vezethet. A versenykorcsolyázásról nem is beszélve. Abban az esetben mindenképp érdemes odafigyelni. Ezért vásárláskor kövesd a mérettáblázatokat.

fekete kori

 

Egyéb paraméterek

 

A korcsolya kiválasztásakor több egyéb paraméterre is figyelni kell.

__check

Váz

A hosszabb vázakat ugratáshoz tervezték, ahol nagyobb terhelésnek van kitéve. Hozzájuk képest a rövidebb vázú korcsolyákat könnyebben irányíthatod. A különféle trükkök és a hátrafelé gurulás könnyebbé válik számodra ennek köszönhetően.

Honnan tudod, hogy a keret jó minőségű-e? Az első mutató lehet az ár, a második pedig az anyag. Javasoljuk, hogy válassz alumínium kereteket. Erősek és ellenállnak a nagyobb ütéseknek.

__check

Csapágyak

A csapágyak páratlan számokkal vannak jelölve 1-től 9-ig. Melyek a legjobbak? Minél nagyobb a szám, annál pontosabban készül a csapágy. A korcsolyákon lévő csapágyak közvetlen hatással vannak a sebességre, de az korizás minőségére is.

__check

Kiegészítők

A kiegészítők a görkorcsolyázó felszerelésének fontos részét képezik. Veszélyes helyzetben megóvhat a sérülésektől. Az alapok közé tartozik a sisak, könyök – és vállvédők.

kisfiu kori

 

Utolsó tipp – retro korcsolya

 

Szeretnél egy kicsit „más” korcsolyát, amilyen senkinek nincs? Válassz kétsoros görkorcsolyát. Ezek a retro korcsolyák jelenleg nagyon népszerűek. Nem csoda. A stílusuk ellenállhatatlan.

Sőt, gyerekeknek is nagyszerűek lehetnek. Jobban tartják rajtuk egyensúlyukat.

kori feher

A görkoti szezonnak még koránt sincs vége. A kellemes szeptemberi időjárás ideális az ilyen típusú sportoláshoz és szórakozáshoz egyben. A jelenlegi árakon pedig már most és a következő szezonra is érdemes beszerezni.

__fire
Hogyan válasszunk kerékpárt? Jöjjön néhány tipp

Azt fontolgatod, hogy autódat kerékpárra cseréled? Imádni fogod ezt az olcsóbb, és egyben egészségesebb közlekedési módot is. Útmutatónkból megtudhatod, hogyan válasszunk biciklit.