10 tipp tavaszi fáradtság ellen

19.04.2022 Karolina Egészség Megosztás

Mostanában nincs kedved semmihez? Folyton fáradtnak érzed magad, és nem tudsz ellene mit tenni? Lehet egy rejtélyes betegségben szenvedsz, amit a köznyelv csak úgy nevez tavaszi fáradtság.

A tavasz kezdete nem csupán a természet ébredésével kapcsolható össze, de az emberi szervezet újjászületésével is. Testünkben rengeteg fiziológiai folyamat megy végbe és reagálnia kell a környezet változásaira is. Éppen ezért hoztunk néhány hasznos  infót arról, mi a tavaszi fáradtság, hogyan nyilvánul meg, és milyen „gyógymód”létezik a leküzdésére. 

 

Mi a tavaszi fáradtság?

 

A tavaszi fáradtság a szervezet válaszreakciója a környezeti változásokra – hosszabb nappalok, hőmérsékleti és légnyomás ingadozások. A passzívabb téli hónapok után nem csupán az étkezésben történnek változások, de növekszik a fizikai aktivitás is.

tavaszi faradtsag

A tavaszi fáradtság okai és veszélyeztetett csoportok

 

A fiatal és egészséges szervezet könnyen alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz. Valamivel nehezebben viselik a közép – és időskorú emberek. A tavasz beköszöntével ez érzékenyebbek esetében fáradtság és kimerültség lép fel. A frontérzékenyek és alacsonyvérnyomással rendelkezők esetében, illetve az idősek estében még nagyobb mértékben megfigyelhetőek ezek a tünetek.

Nem csak a fáradtság lehet tünet

 

A betegség egyik kísérő tünete lehet a szervezet teljes kimerülése is. Mivel ez nem szervi baj, nem sorolhatjuk a betegségek közé. Éppen ezért nagyon kevés tudományos kutatás létezik ennek a betegségnek a feltérképezéséről.

A tavaszi fáradtság tünetei közé tartozik:

- kevés energia
- fáradtság
- álmosság
- fejfájás
- rossz közérzet
- figyelmetlenség
- ingerlékenység
- gyengébb immunrendszer

 

farad alvas

Meddig tart?

 

Ha év elején, vagy a tavasszal fáradtsággal küzdesz, egyáltalán nem vagy egyedül. Journal of Clinical Sleep Medicine magazinban található tanulmány alapján a kimerültség az óraátállítás teljes hetében is tarthat.

Szerencsére a tavaszi fáradtság csupán átmeneti. A kellemetlen tünetek azonnal csökkennek, ha már a szervezet valamennyire hozzászokott a külső változásokhoz. Általánosságban elmondható, hogy 1-3 hétig tart.

Hosszabb ideje érzékeled a tüneteket? Ebben az esetben keresse fel kezelőorvosát, hiszen akár egyes komolyabb betegség tünete is lehet.

 

10 tipp a tavaszi fáradtság ellen

 

Mivel a kimerültség egy idő után átmegy, nem szükséges komolyabb harcot vívni. Ám léteznek jólbevált tippek fáradtság ellen, amelyekkel leküzdhető minden tünet. Lehet, az alábbi tanácsok megfogadása után majd meg sem érzed a tavaszi fáradtságot.

tiz tipp

__check

Heti és napi feladatok tervezése

Strukturált és sztereotip tevékenységek segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a változásokhoz. Ha lehetséges, ne lépd túl a saját határaidat. Az ebben az időszakban bekövetkező nagyobb változások meglehetősen nagy stresszfaktort jelenthetnek. A rendszerezett tevékenység azonban csökkenti a stresszt és erősít. Erőre pedig szükséged lesz a nyári hónapok során is.

tervezd meg

__check

Figyelj a testedre

Ha szeretnél hatékonyan dolgozni vagy bármilyen fizikai tevékenységet végezni, szellemileg is jól kell lenned. Ne stresszelj apróságokon. Munka közben tarts rendszeresen szünetet. Kellemes dolgokat végezz és a megterhelő feladatokat halasz későbbre.

__check

Víz

A víz gyorsítja a metabolizmust és segít eltávolítani a méreganyagokat a szerveztből. A dehidratáció fejfájáshoz és fáradtsághoz vezet. A legegyszerűbb és mégis leghatásosabb ellenszer a fáradtság ellen a víz. Fogyassz ezért mindig elég folyadékot, mint a tiszta víz, ásványvíz, tiszta tea.

__check

Fogyassz többször kisebb adag tápláló ételt

Étrended egyharmada legyen mindig friss zöldség és gyümölcs. Így biztosan meglesz a megfelelő C-vitamin bevitel. Az idegrendszer és keringésirendszer megfelelő működése érdekében szedj B1-vitamint. Miben van B1 vitamin? Hát a babban, dióban, magvakban, halban, disznóhúsban, spenótban, spárgában.

taplalo etel

__check

D-vitamin ingyen

A Nemzetközi egészségügyi szervezet – WHO szerint a heti 2-3 alkalommal 5-15 percen napon töltött idő javítja az egészségügyi állapotod. Nem csupán nagy mennyiségű D-vitaminhoz jut a szervezeted, de javul a közérzeted is.

De ha szeretnél remek áron vitaminhoz jutni, akkor használd ki az alábbi patikák kedvezményeit:

 

sipo webshop            patika24 webshop           natures finest

__check

Tölts időt a szabadban és mozogj

A mozgás és a D-vitamin növelik az erődet és energiát adnak. Kezd el egy rövidebb aerob edzést. Nem is hinnéd, de egy 30 perces séta vagy kocogás mennyire jót tesz a hangulatodnak is. A tudatos mozgás remek módja, amivel növelheted az energiád.

__check

Meditáció és relaxációs hatásai

A meditáció minden kétséget kizáróan nagyon pozitív hatással van szervezetünkre. Nem kell klasszikus buddhista meditációnak lennie. Rengeteg más formája van. Néha elég, ha veszünk egy frissítő zuhanyt, vagy fürdősós fürdőt, vagy szaunázunk egyet. Vagy csak egyszerűen szánj 10 percet a kedvenc könyved olvasására. Az érzelmi stabilitást viszont tudatos meditációval érheted el. Ez megfelelő oxigén áramlást biztosít. Nem tudod, hogyan kell? Kezdd azzal, hogy naponta háromszor 10x mélyen belélegzed majd kifújod a levegőt. Meglátod, az eredmény azonnali, és néhány perc múlva máris jobban fogod magad érezni.

 tornazz sokat

__check

Megfelelő hőmérséklet és páratartalom

Tudod, milyen az ideális páratartalom a lakásban? 40-60% közt mozog. Nem utolsó sorban pedig otthon és az irodában is ajánlatos állandó hőmérsékletet és páratartalmat tartani.

__check

A mi tavaszi tippünk:

A medvehagyma, avagy Allium ursinum, rengeteg vitamint tartalmaz. Finom, és közben remekül megelőzi a megfázást vagy influenzát, de remek fáradtság és kimerültség ellen is.

Ha érdekelnek a medvehagyma további jótékony hatásai, akkor olvasd el alábbi cikkünkket: