A CV szerepe – fölösleges kötelesség vagy fontos bemutatkozási lehetőség?

CV kitöltése

Az álláskeresés egyik nélkülözhetetlen kelléke az önéletrajz, hiszen enélkül jellemzően a jelentkezés is lehetetlen.

Sokan mégis lebecsülik a dokumentum jelentőségét és inkább egy idejétmúlt, fölösleges kötelességnek érzik. Valóban így van ez, vagy nem ok nélkül igénylik ezt a munkáltatók?

Jelentkezésünk első nyoma

 

Ma már talán nehéz elképzelni vajon hogyan is zajlott korábban az álláskeresés, milyen analóg megoldásokkal voltak kénytelenek élni néhány évtizeddel ezelőtt az emberek. Pedig akkoriban még nyoma sem volt a ma már természetesnek számító, egyébként kifejezetten kényelmes online megoldásoknak, mikor valóban mindent egy helyen találunk és pár kattintással megoldhatjuk a jelentkezést az aktuálisan nyitott pozíciókra. A rendje persze ennek is megvan.

Az online állásportálokra történő regisztráció egyik alapeleme nem más, mint a CV vagyis az önéletrajz elkészítése és/vagy feltöltése. Ezzel együtt mégis sokan küzdenek azzal, hogy hogyan is lenne érdemes összeállítani ezt a dokumentumot, nem egyszer félvállról veszik a készítését vagy épp évekig felé sem néznek, nem frissítik az új és releváns információkkal. Ennek mentén pedig ki is alakult egyfajta ellentmondás, hiszen míg egyesek szerint fölösleges kört jelent, mások szerint nagyon is fontos szereppel bír a CV.

Részünkről mi mindenképp a második tábort erősítjük, hiszen az önéletrajz lényegében az első találkozási pont a munkáltatóval, vagyis érdemes úgy tekinteni rá, mint bemutatkozási lehetőségre, mely kellőképpen meggyőző ahhoz, hogy a kiválasztási folyamat egy következő szakaszába léphessünk. A CV ugyanis csak és kizárólag rólunk szól és lehetőséget ad arra, hogy minden olyan releváns képesítést és adatot a munkáltató elé tárjunk, melyekről úgy gondoljuk, segítheti ügyünket.

 

Mit érdemes megosztani?

 

A röviden CV névvel illetett dokumentum mögött a Curriculum Vitae, vagy még egyszerűbben az önéletrajz kifejezés rejlik. Ez pedig talán már önmagában is elég beszédes, hiszen jól jelzi, hogy ez a dokumentum rólunk szól. Természetesen senkit nem bátorítunk arra, hogy egy terjengős élettörténettel írja tele a digitális oldalakat, sokkal inkább érdemes az álláskeresés szempontjából releváns információkra támaszkodnunk. Tényszerű és kompakt információk - ez a jó CV kulcsa.

Mivel a legtöbb álláshirdetés esetén a munkáltatók is sok jelentkezővel számolhatnak, semmiképp sem érdemes túl sűrű és hosszadalmas információkkal untatni a HR-t. Mindenképpen szorítkozzunk a legszükségesebb adatokra, iskoláinkra, képesítéseinkre és azon jellemzőinkre, melyek szerintünk hasznosak lehetnek az adott pozíció betöltéséhez. A bővebb ismerkedés pedig maradhat a személyes találkozóra, melyre a CV alapján ideális esetben sor kerül.

Nem tagadjuk, hogy sokszor nehéz megtalálni az egyensúlyt a túlzottan szikár és az ömlengős CV között, de mindenkit biztosíthatunk, hogy az arany középút létezik. Sőt, akár arra is lehetőség van, hogy több különböző önéletrajzot állítsunk össze, minden esetben azokat a kvalitásainkat kiemelve, amelyek az aktuálisan megpályázott pozícióra tesznek minket alkalmassá. Ha pedig továbbra is kétségeink vannak, vagy a design kérdése a probléma, az online önéletrajz készítő is segíthet.

 

eletrajz

 

Pár kattintás a sikerért

 

Bár a CV elkészítése fontos, valóban nem érdemes túlmisztifikálni az elkészítését. Ettől függetlenül mégis sokan bizonytalanodnak el már ennél a lépésnél és küzdenek azzal, hogy pontosan milyen dokumentumot is kéne produkálni. Ezt az állásportálok is felismerték, így sok esetben abszolút egyszerűen és jól használható önéletrajz készítővel vagy épp letölthető sablonokkal segítik a CV összeállítását.

Az adatokat persze nem adhatják meg helyettünk, így azt továbbra is nekünk kell eldönteni, hogy mit szeretnénk feltüntetni kvalitásaink listájában. Az önéletrajz készítő és a sablonok mindenesetre nagyban megkönnyíthetik a CV megalkotását, még azok számára is, akik egyébként irreális módon félnek ettől a folyamattól. A siker sokszor valóban pár kattintásra van, ezzel pedig érdemes bátran élni, a saját előnyünkre.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy bár a CV valóban az álláskeresés egyik nélkülözhetetlen és fontos eleme, nem érdemes túlságosan sokat aggódni megírásán. Az interneten számos tipp, kreatív ötlet és szakszerű tanács lelhető fel, ami mentén a mi dolgunk is leegyszerűsödik. Ezek szintéziséből ugyanis egy olyan dokumentum születhet, mely a legtöbb munkáltatónál helyből átlép azon a küszöbön, mely a kiválasztás második köréhez vezet.

 

Szponzorált tartalom