Az ingatlanirodák leggyakoribb trükkjei. Mire figyeljen oda?

lakás

Minden vállalkozásban akadnak becsületes és kevésbé becsületes emberek, ez alól tehát az ingatlanirodák és ügynökök sem képeznek kivételt. Hogy ne érje kellemetlen meglepetés, most megmondjuk Önnek mi mindenre figyeljen oda ingatlan vásárlás vagy eladás során.

 

Néhány ingatlanügynök sajnos bármit megtesz a jutalékért, kerüljön bármilyen becstelen viselkedésbe. Az alábbiakban bemutatjuk melyek a legravaszabb trükkjeik.

 

Ha ingatlant ad el

 

#1 Az ingatlanos érdeklődőnek adja ki magát

Ha Ön magánúton teszi közzé eladó ingatlanját, készüljön fel, hogy különböző ingatlanügynökök fogják Önt keresni, sokan közülük potenciális vásárlónak kiadva magukat. Az igazságra pedig csak a szemlén derül fény.

 

#2 Exkluzív képviselet

Bizonyára jól hangzik, de ebben az esetben csakis az ingatlanirodának vagy ügynöknek származik belőle haszna. Csakis ők képviselhetik önt az ingatlan eladásnál. Miért fontos ezt tudni? Ha esetleg neki nem sikerülne eladni az ingatlant, ám Önnek önerőből vagy más által mégis sikerülne, büntetésre számíthat. Abban az esetben is esedékes a büntetés, ha az ön ügynöke nem igazán sürgeti az eladást.

 

#3 Nem reális ár

Az aránytalanul magas illetve alacsony ár is mindig gyanús lehet. Amennyiben az ügynök túl alacsony árat mond Önnek, azzal az ígérettel, hogy majd idővel növeli az árat, nagy valószínűséggel a vevőknek nem fog tetszeni, így ez sajnos nem fog összejönni. Tehát, a végén kénytelen lesz belemenni az elvártnál alacsonyabb árba. Amennyiben az ár túl magas, több mint valószínű az előző pont érvényes. 

 

#4 Fiktív ajánlatok

Ha Ön ingatlant ad el, az ingatlanos bizonyára megpróbál néhány fiktív ajánlattal előállni, amelyek nyilván jóval alacsonyabb árat kínálnak, mint az ingatlan reális ára. Csak néhány ilyen ajánlat után áll elő a valós érdeklődővel, aki még mindig az Ön elképzeléseitől alacsonyabb árat kínál, viszont már magasabb, mint az előzők.

 

Ha ingatlant vásárol

 

#1 Más érdeklődő

Az egyik leggyakoribb trükk, amellyel megpróbálnak Önre nyomást gyakorolni. Készüljön fel, hogy a lakásszemlét követően az ingatlan ügynök sürgetni fogja Önt a döntéshozatalban, hiszen állítása szerint vannak más érdeklődők is! Akik természetesen nem kell, hogy valósak legyenek, sőt az esetek nagyrészében fiktívek.

 

#2 Jutalék áron felül

Ha komolyan gondolja az ingatlan vásárlást, győződjön meg róla, hogy a jutalékot már hozzászámolták az árhoz. Egyáltalán nem kellemes meglepetés, ha erről a szerződés aláírása után szerez tudomást.

 

#3 Az ajánlatok megújítása

Biztosan észrevette már Ön is, hogy egyes ingatlanok néhány hónap után eltűnnek az ingatlaniroda kínálatából. Ezek olyan ingatlanok, amelyeket nem sikerült eladni. Később az iroda természetesen újból közzéteszi a hirdetést, de más leírással és fotókkal – hiszen szinte senki számára nem vonzó a hosszú ideje eladó ingatlan.

 

#4 Információk az ingatlanról

Abban az esetben, ha az adott ingatlant több helyen is hirdetik, a hirdetésekben gyakran feltűnhetnek bizonyos zavaró információk. Ilyenek például az ingatlan kora vagy fekvése. Sőt néhány hirdetéseben az ingatlan képe nme azonos a valós ingatlan képével, mert vagy mert máshonnan származik, vagy mert kiretusálták. Éppen ezért mindig győződjön meg erről az információról előre a kataszteri hivatalból vagy a helyszínen.

 

Hogyan találjunk megbízható ingatlan ügynököt?

Sajnos nincs túl sok lehetőségünk objektívan meggyőződni az ingatlaniroda, illetve ingatlanügynök becsületességéről, valamint hozzáértéséről. Forduljon valaki olyanhoz, aki referenciákkal rendelkezik. Bátran kérdezzük meg barátainkat, kollégáinkat vagy a Googlet. Hiszen ott is talál elégedett vagy épp elégedetlen ügyfeleket.

Érdekelheti: 

Mi kell a lakáscélú hitelhez?