Mi kell a lakáscélú hitelhez?

__avatar_name
lakás

Mielőtt még a bank Önnek ítélné a lakáshitelt, leellenőrzi, hogy teljesíti – e ennek a feltételeit. Tudja-e mely kritériumok ezek?

 

Tudja, milyen szempontokat vizsgál ilyen esetben a bank? Ilyen például a jövedelem nagysága, a kiadások mértéke, illetve maga az ingatlan.

 

A jövedelem

A lakáshitel alapja az igénylő havi jövedelme. Amennyiben az nem éri el az elvárt összeget, nagy a valószínűsége, hogy nem kapja meg a hitelt. A banknak ebben az esetben mindenképp szükséges felmérni, képes lesz- a törlesztőrészletet fizetni.

Mi minden számít bele a jövedelem elbírálásába? Ha Ön alkalmazott, akkor ebben az esetben a havi fizetés, ha Ön vállalkozó, akkor a vállalkozásból származó bevétel. Ezenkívül léteznek más bevételi források is, mint a szabadúszó tevékenységből származó jövedelem, a nyugdíj, részvényekből fakadó bevétel, ám ezen bevételi források igazolhatók kell, hogy legyenek, például adóbevallás által.

Némely bank elismeri a kiegészítő jövedelemforrásokat is, mint például a csalásipótlék, nyugdíj és más támogatások, ám minden bankban más és más ezek elbírálása.

 

A kiadások

Minden bank a jövedelmek mellett elbírálja a havi kiadásokat is. Ez alatt az egyéb felhasználói hitelek, lakáshitelek, kreditkártyák értendők. Az összes kiadás levonása után, kell, hogy maradjon egy törvény által megszabott bizonyos összeg.  Egy másik feltétel szerint a többi hitel nem érheti el a 8 éves nettó kereset összegét.

A kiadások felmérése szempontjából is van eltérés a bankok közt. Minden bankot főleg a már meglévő kölcsönök nagysága érdekli leginkább, de ezen belül még ellenőrzik ezen hitelek törlesztési előzményeit is. Ennek feltérképezésre a bank különböző adatbázisokat és nyilvántartásokat használ, amelyek által a keresett információkhoz könnyen hozzáférnek, természetesen kizárólag a megadott célból.

 

Az életkor

A harmadik szempont, amely befolyásolja a lakáshitel törlesztő részletének nagyságát az igénylő életkora. Néhány bank megszabja a korhatárt is, ameddig a kölcsönt törleszteni kell. Ez a korhatárnak nincsenek egységes szabályai, de általánosságban elmondható, hogy a lakáshitelt 65, esetleg 70 éves korig visszafiztni. Tehát ha Ön magasabb életkorban igényel lakáshitelt, kevesebb ideje marad azt letörleszteni, így nő a havi részlet összege.

 

Az ingatlan

 Az utolsó szempont, amely elbírálásra kerül a lakáshitel odaítélése előtt, az maga az ingatlan. Az elsődleges szempont, amelyet ennek a felméréses szempontjából vizsgálnak az az ingatlan értéke.  A bank nem ítéli oda az érték 100%-át, hanem a törvény által megszabott előírások szerint jár el. 80 -90%-os fedezetet manapság már ritkán ér kaphat, a fennmaradó összeget másképp kell állnia.