Mi kell a lakáscélú hitelhez?

lakás

Épp álmaid otthonát készülsz megvásárolni? Mielőtt a bank neked ítéli a lakáscélú hitelt, több információra is szüksége lesz tőled. Tudod, melyek ezek? Megfelelsz a hiteligénylés feltételeinek?

 

Hogy a lehető legtöbb információval rendelkezz arról, hogy milyen dokumentumokra lesz szükséged, és milyen kritériumokat szab a bank, hoztunk neked egy rövid áttekintést a felmerülő kérdésekről.

 

A jövedelem

 

A lakáshitel alapja az igénylő havi jövedelme. Amennyiben az nem éri el az elvárt összeget, nagy a valószínűsége, hogy nem kapja meg a hitelt. A banknak ebben az esetben mindenképp szükséges felmérni, képes lesz-e a törlesztőrészletet fizetni.

Mi minden számít bele a jövedelem elbírálásába? Ha te alkalmazott vagy, akkor ebben az esetben a havi fizetés, ha te vállalkozó vagy, akkor a vállalkozásból származó bevétel.

Ezenkívül léteznek más bevételi források is, mint a szabadúszó tevékenységből származó jövedelem, a nyugdíj, részvényekből fakadó bevétel, ám ezen bevételi források igazolhatók kell, hogy legyenek, például adóbevallás által.

Némely bank elismeri a kiegészítő jövedelemforrásokat is, mint például a családipótlék, nyugdíj és más támogatások. Minden ilyen kiegészítő jövedelemforrásnak hitelesnek kell lennie. Ám minden bankban más és más ezek elbírálása. A banknak tehát biztosan szüksége lesz bizonyos dokumentumokra. Ezek közé tartozik az adóbevallás is például.

 

Tanácsra van szükséged az anyagi ügyeket, biztosításokat és hiteleket illetően? Ne fizess teljes árat ezekért a szolgáltatésokért. Inkább használd ki a kedvezményeinket.

szamologep kep

 

Kiadások

 

Minden bank a jövedelmek mellett elbírálja a havi kiadásokat is. Ez alatt az egyéb felhasználói hitelek, lakáshitelek, kreditkártyák értendők. Az összes kiadás levonása után, kell, hogy maradjon egy törvény által megszabott bizonyos összeg.  Egy másik feltétel szerint a többi hitel nem érheti el a 8 éves nettó kereset összegét.

A kiadások felmérése szempontjából is van eltérés a bankok közt. Minden bankot főleg a már meglévő kölcsönök nagysága érdekli leginkább, de ezen belül még ellenőrzik ezen hitelek törlesztési előzményeit is.

Ennek feltérképezésre a bank különböző adatbázisokat és nyilvántartásokat használ, amelyek által a keresett információkhoz könnyen hozzáférnek, természetesen kizárólag a megadott célból.

szeezodes alairas

Az életkor

 

 A kor nem számít. Kivéve ha hitelről van szó. A harmadik szempont, amely befolyásolja a lakáshitel törlesztőrészletének nagyságát az igénylő életkora. Néhány bank megszabja a korhatárt is, ameddig a kölcsönt törleszteni kell.

A korhatárnak nincsenek egységes szabályai, de általánosságban elmondható, hogy a lakáshitelt 65, esetleg 70 éves korig kell visszafizetni. Tehát ha te magasabb életkorban igényelsz lakáshitelt, kevesebb időd marad azt letörleszteni, így nő a havi részlet összege.

par dobozzal

Az ingatlan ára

 

Az utolsó szempont, amely elbírálásra kerül a lakáshitel odaítélése előtt, az maga az ingatlan. Az elsődleges szempont, amelyet ennek a felméréses szempontjából vizsgálnak az az ingatlan értéke.  A bank nem ítéli oda az érték 100%-át, hanem a törvény által megszabott előírások szerint jár el. 80 -90%-os fedezetet manapság már ritkán ér kaphat, a fennmaradó összeget másképp kell állnia.

Az ingatlanvásárlás illetve a lakáscélú hitel igénylése időnként nem könnyű. De az út végén igazán nagy jutalom vár, mégpedig álmaid otthona.

Ha szeretnél több ilyen témájú cikket olvasni, nézz körül az itt található cikkjeink közt. Sok mindent megtudhatsz belőlük – hogyan spórolj a háztartásban, hogyan használd okosan a vizet, és még sok más.