Fogyás futással: futás edzésterv és a helyes technika

futás

Szeretné javítani az állóképességén vagy ledobni a fölös kilókat? Kezdjen el futni. A megfelelő technikával csodákra lehet képes. A futás ráadásul nemcsak egészséges, de olcsó is. Ezen kívül, ha kihasználja a top kedvezményeket a sportcipőkre vagy a futóruházatra, akkor a pénztárcája is hálás lesz.

 

Futás és fogyás

 

A futás és a fogyás kéz a kézben jár, de a helyes technika rendkívül fontos. Tanuljon meg hatékonyan és ízületeket kímélve futni. Itt a tavasz, az időszak, amikor a legtöbbünk igyekszik egészségesen élni, erősíteni a testét vagy fogyni. Segítünk a megfelelő légzési technika elsajátításában, és a megfelelő pulzusszám elérésében.

 

Helyes légzés

Légzés, első ránézésre nem is bonyolult, ugye? Végétére is mindenki lélegzik. Tévedés. Sok kezdő futó hibája, hogy tévesen úgy gondolják, hogy a futásnál elég a levegőt az orron át belélegezni, majd a szájon át kilélegezni. Az igazság azonban az, hogy amikor a test aktív mozgásban van, az orron át történő légzés nem tudja a megfelelő oxigén mennyiséget biztosítani.

Egy másik hiba a felületes légzés, amikor az összes oxigén nem tud eljutni a tüdőig. Ezt úgy tudja megelőzni, hogy igyekszik mélyen lélegezni, tehát nem mellkasból, hanem rekeszizomból és hasból. A mély belégzés mellett hasonlóan fontos a mély kilégzés is - a helyes kilégzés ugyanis előfeltétele a helyes belégzésnek.

 

Tippünk: Ha a futással az álomalakját szeretné elérni, az ehhez vezető út nem lesz könnyű. A futásnak ugyanis megvannak a saját szabályai. Először is rendszeresen kell elkezdeni futni, figyelni kell a megfelelő technikára, és nem feledkezhet meg a kényelmes cipőről sem. A minőségi futócipő ugyan nem tartozik a legolcsóbb kategóriába, de a Kuplio.hu kuponos portál segítségével nem kell, hogy fájó pont legyen az ár. Az Insportline kupon vagy a Myprotein kupon garantálja, hogy jutányosabb áron szerezze be álmai sportcipőjét és a hozzá a megfelelő futóruhát.

 

Pulzusszám

Tudja, hogyan kell úgy futni, hogy a test a lehető legtöbb zsírt égesse el? Itt mindenképpen érdekes szempont lehet a pulzusszám. Ez az érték ugyanis megmutatja, hogy az aerob edzés megfelelő-e a  felesleges kilóktól való megszabadulás szempontjából. Sokan tévesen úgy vélik, hogy minél magasabb a pulzus, annál hatékonyabb a fogyás. Ez is egy tévhit. Ahhoz, hogy valóban leadja a fölös kilókat, a futás intenzitása inkább mértékletesebb legyen. Elmondjuk, hogyan számolhatja ki az optimális értéket.

Ahhoz, hogy tudja, hogy mikor sportol igazán hatékonyan, ismernie kell a saját maximális pulzusszámát, tehát azt, amelyet nem lehet meghaladnia. A számoláshoz használhatja az ismert képletet, amikor 220-ból levonja az életkorát. Azonban ez az érték nem túl pontos, ezért inkább a következőket javasoljuk:

180-ból vonja le az életkorát,

a kapott eredményből vonjon ki 10-et, ha több mint 12 hónapig kezelték valamilyen betegséggel,

vagy vonjon le belőle 5-öt, ha a kényelmesebb típushoz tartozik, vagy gyakran szenved náthától,

 adjon hozzá 5-öt, ha az elmúlt évben legalább heti 3-4 alkalommal tornázott több, mint 30 percet,

szintén adjon hozzá 5-öt, ha kevesebb, mint 25 vagy több, mint 50 éves,

 a kapott összeg megmutatja a maximális pulzusszámot, amelyet nem szabadna túllépnie, amennyiben fogyni szeretne.

 

Sarok vs. lábujjhegy

Tudja-e, hogy melyik fajta talajérintkezés az egészségesebb? A válasz ebben az esetben nem annyira egyértelmű, mint első pillantásra. Mindkét típusú talajérintkezésnek megvan a maga előnye és hátránya, és nagy mértékben függ attól, hogy milyen távon és felületen fut. Míg a sprinterek főképp lábujjhegyen futnak, a hosszútávfutásnál inkább a sarokkal történő érintkezés ajánlott. Éppen ezért a legtöbb futócipő sarokcsillapítóval van ellátva, amely a talajon történő ütődést hivatott tompítani.

 

Hogyan kezdjek el futni?

 

A futás hatása kétségtelen: hatékonyan csökkenti a súlyt és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, javítja az erek és a szív állapotát, és végül, de nem utolsósorban, javítja az általános kondíciót. Annak ellenére, hogy a legtermészetesebb mozgásformának számít, és szinte mindenki képes űzni ezt a sportot, nem kell semmit erőltetni, és fokozatosan kell elkezdeni. Hogyan kezdjen hozzá?

1. Ha túlsúlyos vagy gyenge az állóképessége, kezdje gyors sétával. Ellenkező esetben a túl erős terhelés túlterhelné az ízületeket, és az eredmények szinte a nullával egyenlőek lennének. A siker alapja a rendszeresség, ezért a tempós sétát legalább hetente háromszor végezze.

2. Ha úgy érzi, hogy javul a fizikuma, és egy órás gyors sétát meg tud tenni anélkül, hogy szúrná az oldalát, itt az ideje, hogy rövidebb kocogást iktasson az edzésbe.

3. Fokozatosan növelje a kocogás intervallumát, és mozogjon a könyök és a derék is. Semmiképp se hajtsa túl magát, hisz nem célja elveszteni a lelkesedést a futás iránt. Futás előtt természetesen ne felejtsen el bemelegíteni, majd a futás végeztével nyújtani sem.

Végezetül egy tanács: Válasszon inkább egy puhább terepet a futáshoz, és ne becsülje alá a cipő fontosságát sem. Mindenképpen a futást kell hogy szolgálja, és határozottan érdemes ebbe befektetni. Ne aggódjon, sok eshop kínál top kedvezményeket a lábbelikre, ne habozzon hát kihasználni ezeket.