Használtautó vásárlás – mire érdemes odafigyelni?

28.09.2023 Angelika Autó Megosztás
auto-vezetes

A sofőrök jelentős része a használt járműveket részesítik előnyben az újakkal szemben. Ennek fő oka elsősorban az alacsonyabb ár. Mire is kell figyelni a kiválasztás során?

A használtautók iránti kereslet az elmúlt években minden eddiginél nagyobb mértékben nőtt. Ennek egyik fő oka az új járművek hosszú szállítási ideje, ami elsősorban az alkatrészhiánynak köszönhető.

Ellentétben ezzel, sok használt autó közül választhatsz, azok azonnal elérhetőek, és alacsonyabb áron vásárolhatók meg. De tudod, hogyan kell eljárni a vásárlásuk során, hogy ne érjen csalódás? Olvasd el,hogy mire kell figyelned, hogy ne vesztegesd az idődet és a pénzedet feleslegesen.

A Centralcar webáruházban különféle autóskiegészítőket találhatsz, elérhető árakon. Győződj meg róla saját magad, és csatlakozz a több tucat elégedett autóshoz.
 

noi-sofor-vezet-autot

 

5 ok, amiért érdemes használt autót vásárolni:

 

Tudod, miért vásárolnak sokan inkább használt autót? Szerintünk főként a következő okok miatt:

1

Nagy a kínálat használt autókból, legyen az magánszemély vagy hivatalos kereskedő. Másrészt, az új autókra jelenleg hosszú várakozási idő jellemző.

2

Sok használt autó szinte hibátlan állapotban van, és majdnem úgy néz ki, mintha új lenne

3

Alacsonyabb ár egy új autó vásárlásához képest.

4

Az autó megfelel az átlagos használati igényeknek.

5

Alacsonyabb biztosítási költségek egy új autóhoz képest.

 

Használt autó vásárlása
 

Teljesen normális, ha valaki új, gyári illatú autót szeretne, míg másoknak elegendő egy használt autó. Ha a második csoportba tartozol, az alábbi pontok érdekelhetnek téged.


A használat célja

 

Kérdezd meg magadtól, hány kilométert tervezel autózni havi szinten, és mennyi ideig szeretnéd megtartani az autót. Rövidebb utakra vagy munkába járásra egy régebbi modell is elegendő lehet néhány száz eurós áron alapfelszereltséggel.

Családi kirándulásokhoz és nyaralásokhoz szeretnéd használni? Ebben az esetben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanod a jármű műszaki állapotára és felszereltségére.

 

auto-uton

__bulb
Külföldre utazol? Így bérelj autót előtte

Ha külföldre utazol, az egyik legjobb megoldás az autóbérlés. Tudod, hogyan kölcsönözhetsz autót a lehető legolcsóbban? Ha nem, cikkünkből megtudhatod.

Márka és autótípus



Fontos számodra az autómárka, mert ezzel szeretnéd kifejezni az egyéniséged? Vagy éppen az ellenkezője és a gépjármű funkcionalitása érdekel? Az autó vásárlása előtt rendkívül fontos tisztázni, hogy milyen autót is szeretnél valójában.

Az autó típusa is számít. Kérdés, hogy kis és praktikus autót szeretnél, amelyet bárhol könnyen le tudsz parkolni, mint például egy hatchback. Vagy inkább egy nagyobb és biztonságosabb autót preferálsz, mint például egy SUV. Az autó méretével kapcsolatban gondolj a csomagtér kapacitására és az utasok kényelmes elhelyezésére is.

Természetesen figyelembe kell venned az autó tulajdonságait is, mint például a teljesítmény, fogyasztás, sebességváltó tipusa és az üzemanyag típusa. Vagy éppen egy elektromos autó vonz téged? Mérlegeld az összes előnyt és hátrányt azzal a tekintettel, hogy mire tervezed az autót használni.

 

fekete-auto

 

Kilométerek száma

 

Az autó ára összefügg a megtett kilométerek és az autó kora számával. Gyakran előnyösebb egy néhány éves autót vásárolni alacsony kilométerrel, mint egy kevésbé régit, de jóval több kilométert futott autót. Ne felejtsd el figyelembe venni az autó műszaki állapotát is, amely szintén befolyásolja az árát.

Milyen összegben szeretnél autót vásárolni? Ajánljuk, hogy egy részét tartsd félre esetleges javításokra vagy az autó vásárlása utáni kezdeti beruházásokra.

 

piros-auto

 

Az autó ellenőrzése



Nagyon fontos, hogy rendelkezz általános ismeretekkel az autókról, amikor úgy döntesz, hogy vásárolsze gyet. Ha nem tudod megítélni egy autó állapotát, ne habozz segítségért fordulni egy ismerősödhoz. Ezzel időt és energiát takaríthatsz meg az autóválasztás során.

Az autó megtekintése és tesztvezetése alapvetően fontos lépés. Győződj meg róla, hogy az összes jelzőfény felvillan-e a műszerfalon, amint beindítod az autót. Ha valamelyik hiányzik a műszerfalról, akkor valószínűleg szándékosan, valaminek az elrejtése érdekében.

Az autó belső részében különös figyelmet szentelj a pedáloknak, a kormánykeréknek és a váltókarnak. Kérdezd meg azt is, hogy voltak-e cserélve légzsákok vagy biztonsági övek.

Az autó külső részét tekintve ellenőrizd le az autó teljes karosszériafelületének festékét, a karosszéria egyenességét és a cserélt alkatrészek jól látható nyomait. Gyakran ránézésre is nyilvánvaló, ha az autót egyes helyeken átfestették, vagy ha egyes alkatrészeket eltávolítottak és újra összeszereltek.

Ha az autótulajdonos hozzájárul, hagyd, hogy egy autószerelő technikai szempontból is ellenőrizze az autót. Továbbá vizsgáld meg az autó eredetét, ellenőrizd az összes autódokumentumot, a VIN-számot, a motor számát, a szervizkönyvet és a korábbi tulajdonosok számát. Vásárláskor győződj meg róla, hogy az autóhoz minden kulcsot átadnak neked.

feher-auto

Új gumikra van szükséged? Nézz körül a Gumik webáruházban, és válaszd ki a legmegfelelőbb gumit autód számára.

Használt autó vásárlása

 

Már kiválasztottad a megfelelő autót, és úgy döntöttél, hogy megveszed? Ebben az esetben létre kell hoznod egy gépjármű adásvételi szerződést, az összes szükséges információval, legalább 4 példányban. A szerződésnek tartalmaznia kell:

__check

a vásárló és az eladó adatait (név, születési dátum, személyi igazolvány szám, cím, bankszámlaszám)

__check

az autó adatait (jármű típusa és márkája, típus, szín, gyártási év, technikai igazolvány száma, állapota, megtett kilométerek száma stb.)

__check

a felek jogainak és kötelezettségeinek meghatározása (a jármű lejelentésének és bejelentésének határideje, a szerződés megszüntetésének okai stb.)

__check

az autó ára és a fizetési mód

__check

mindkét fél aláírását

Az adásvétel megtörténte után először a kötelező a felelősség biztosítást megkötni. Ezt érdemes mielőbb, konkrétan aznap intézni, mivel a biztosító napi szinten büntetést (fedezetlenségi díjat) számol fel.Az átírást a vásárlástól számított 15 napon belül kell intézni. Ha nem tudjuk ezt személyesen elvégezni, és valakit másnak bízunk meg, akkor egy meghatalmazást kell készíteni, amit két tanú is aláír.

Az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek. Gondolkodtál már egy környezetbarátabb megoldáson, elektromos autó vásárlásán?

Egy használt autó kiváló választás azoknak, akik szeretnének olcsóbban megszerezni egy működőképes autót. Az autó megvásárlása után azonnal javasoljuk, hogy legalább a szűrőket cseréld ki, az olajat és a vezérlést. Ne feledkezz meg az autó kitakarításáról sem.