Külföldre utazol? Így bérelj autót előtte

11.08.2022 Karolina Utazás autóval Megosztás

Ha külföldre utazol, az egyik legjobb megoldás az autóbérlés. Tudod, hogyan kölcsönözhetsz autót a lehető legolcsóbban? Ha nem, cikkünkből megtudhatod.

Az autóval való utazás a nyaralás egyik legnépszerűbb módja. Ha szeretnéd megkímélni a saját kocsidat, menj nyaralni bérelt autóval.

Repülővel utazol távoli úticélra? Hogy miért érdemes autót bérelned ebben az esetben a nyaralásod során? Csupán azért, hogy autóval könnyedén bejárhasd az országot, új helyeket és látnivalókat fedezhess fel.

Autót kölcsönözhetsz már jóval az utazás előtt is. Érkezéskor már a repülőtéren vagy a szálloda előtt fog várni a kölcsönzött autód.

Egyetlen utazás sem teljes utasbiztosítás nélkül. Cikkünkben tanácsot adunk, hogyan válasszuk ki a legelőnyösebbet

auto kolcsonzes

Ha külföldre utazol, és szeretnéd az ismeretlen vidéket a lehető legjobban megismerni, akkor gyakran a legjobb döntés az autókölcsönzés. Tudod hogyan bérelj autót és hogyan spórolj a költségeken? Olvass tovább, cikkünkből kiderül.

 

Foglald le az autót előre

 

Autókölcsönzésnél a legfontosabb az utat a lehető legrészletesebben megtervezni és az autót előre lefoglalni. Nem szabad arra hagyatkozni, hogy a reptéren úgyis lesz számodra megfelelő szabad autó, másrészt pedig, jobban jársz, ha előre lefoglalod, hiszen minél előbb teszed ezt, annál jobb autót kaphatsz.

Ha az autókölcsönző ingyenes foglalási lehetőséget biztosít, akkor ne habozz, és foglald le az autót, de  ha később jobb ajánlatot találsz, akkor az eredeti foglalást egyszerűen csak töröld. Emellett előfordulhat, hogy egyes autókölcsönzőktől nem bérelhetsz autót, ha nincs dombornyomott kártyád.

Mielőtt autóval utaznál, különösen, ha nem a sajátoddal, ellenőrizd annak kötelező felszerelését. Legfontosabb része az autós elsősegély-készlet. Megvásárolható külön-külön vagy a kötelező felszerelés teljes készletében.

megbizhato auto

 

Válassz megbítható autót

 

Az autóbérlési kínálatban több autómodell közül választhat. Választhat a gazdaságos és a közép- és felsőkategóriás autók között. Javasoljuk egy magasabb osztályú autót.

Az utazáshoz, különösen nagy távolságok megtételéhez a következőkre lesz szükséged:

__check

megbízható autó megfelelő teljesítménnyel

__check

kiváló minőségű kidolgozottság és funkciók

__check

elegendő hely a csomagok számára

__check

magasabb komfortfokozat

A gazdaságos autók a hosszabb utak során nem felelnek meg ezeknek a tulajdonságoknak. Válassz a közép- és felsőkategóriás autók közül, mint például a Škoda Octavia, a Ford Focus, a Citroen Spacetourer vagy a Volkswagen Sharan.

Fontos szempont a bérleti díj és az autóbérléssel kapcsolatos egyéb költségek? Elsősorban azonban a biztonságra és a kényelemre gondolj utazás közben.

Ha igazi kalandra vágysz, utazz lakókocsival. De mit kell tudni a lakókocsis nyaralásról?

vezetes kolcsonzo

 

Ne bérelj autót a reptéren

 

A reptéri autókölcsönzés természetesen a legkényelmesebb. Ám nem biztos, hogy anyagilag jól jársz, hiszen a reptéri autókölcsönzők a legdrágábbak. Ezért tehát nem árt meggyőződnöd arról, hogy van-e más kölcsönző a központban vagy a környéken.

A modern autótartozékok kellemesebbé teszik a hosszú utakat. Például ne hagyja ki a hangszórókat, amelyek még felejthetetlenné teszik a zenehallgatás élményét.

Hasonlítsd össze az ajánlatokat

 

Természetesen nem kell a környék minden autókölcsönzőjének teljes kínálatát átnézned, hiszen éteznek portálok, ahol összehasonlíthatod több kölcsönző ajánlatait. Válassz autót, győződj meg róla elérhető-e, és már csak az árakat kell összehasonlítanod. Ne felejtsd el részletesen áttanulmányozni a kölcsönzés feltételeit, ugyanis gyakran így rejtett költségeket találhatsz, amelyek nem kis mértékben emelhetik meg a kölcsönzés árát.

Vedd figyelembe a bérleti díjban foglalt szolgáltatások közötti különbségeket is. Ilyenek például:

__check

autópálymatrica

__check

biztosítási díj

__check

a tankolás feltételei

Ügyelj a kölcsönző cégek szerződési feltételeiben szereplő rejtett díjakra. Pontosan miattuk tud meglehetősen drágává válni az autóbérlés. A autókölcsönző cégek felárat számítanak fel például következőkért:

__check

GPS navigáció

__check

a megadott kilométerek túllépése

__check

egy másik (fiatalabb vagy idősebb) járművezető

__check

a jármű késői vagy akár idő előtti visszaszállítása

Fontos, hogy csak hiteles és megbízható kölcsönzőből bérelj autót, amelyek ismertek vagy jó értékeléssel rendelkeznek. A leghíresebb autókölcsönzők egyike a Pelikan.hu. Velük könnyen találsz megfelelő bérautót a világ bármely pontján.

feher auto

 

Alkalmazkodj

 

Ha a részedről lehetséges és elég rugalmas vagy, akkor igazítsd az útvonalat. Az autókölcsönzés teljes ára függ a

__check

szezontól

 

__check

de attól is, hogy mikor kölcsönzöd az autót hétköznap, vagy hétvégén

 Alacsonyabb napidíjat fizetsz akkor, ha több napra kölcsönzöd az autót. Ha hosszabb időn át utazol, lehet egy másik városból tervezel elrepülni, mint ahol leszálltál. Ebben az esetben figyelj az extra költségekre, amelyeket akkor szabnak ki, ha más helyszínen viszed vissza az autót.

Vigyázz a tankolással

 

Az autókölcsönzőkben változóak a tankolásra vonatkozó szabályok, amelyek természetesen befolyásolják a kölcsönzés árát is. A legelőnyösebb, ha teli tankkal kapod meg az autót, és azt úgy is szolgáltatod vissza.

Ha üresen viszed vissza, akkor bár a kölcsönzőben megtankolják neked, de az áraik gyakran magasabbak, mint a közeli benzinkutakon. Más esetekben ezért a szolgáltatásért extra költséget számolnak fel. Továbbá az sem a legkifizetődőbb, ha üres tankkal kell visszavinned az autót, hiszen a megmaradt üzemanyag árát nem térítik vissza.

tankolas vigyazz

Még egy ráadás tipp: Még mielőtt útnak indulnál a kölcsönzött autóval, vizsgáld át alaposan, és dokumentáld az esetleges apróbb hibákat rajta. Tedd ezt írásban, és az esetleges karcolásokat pedig fényképezd le. Ugyanúgy készíts fényképet az autóról az út előtt és után is – így elkerülheted az autókölcsönző esetleges ellenvetéseit.