Házi szennyvíztisztító: minden amit tudni érdemes

15.02.2023 Angelika Víz Megosztás

A szennyvíztisztító nagyszerű alternatíva lehet a szennyvízelvezető hálózattal nem rendelkező háztartások számára. Kiválthatja az emésztőgödröt is. Mit kell még tudni róla?

szennyvíztisztító gondolata akkor merül fel, hogyha nem rendelkezünk közüzemi szennyvízelvezető hálózattal.  Szóba jöhet még az emésztőgödör is, mint lehetőség. Ez esetben gondoskodni kell róla, hogy  rendszeresen ki legyen ürítve. A szennyvíztisztító ezért is egy remek ötlet, hogy megoldjuk a szennyvízelvezetést.

A házi szennyvíztisztító mellé szerezz be környezetbarát tisztítószereket  is, amelyek természetes alapanyagok hozzáadásával, kíméletesen tisztítják a felületeket. Az Alza.hu mindezt széles választékban és kedvező áron tudja biztosítani.

mosogatas-no

Mi is az a szennyvíztisztító?

 

A házi szennyvíztisztító a szennyvíz elvezetésére szolgál. A vízelvezetés beköthető a konyhából, fürdőszobából, mosogépből vagy a mosogatógépből is.

A házi szennyvíztisztító előnyei:

__check

kiszivattyúzza az összes szennyvizet

__check

természetbaráti és hatékony

__check

egyszerű kezelés és karbantartás

__check

a manapság elérhető rendszerek nagyon eredményesek

__check

a tisztított vizet újra felhasználhatjuk, például a kert öntözésére

biologiai-szennyviztisztito

Biológiai szennyvíztisztító

Forrás: okotechhome.hu

 

A szennyvíztisztító kialakítására és karbantartására különböző jogszabályok is vonatkoznak. Ezekről itt olvashatsz bővebben: net.jogtar.hu

Hogyan is működik a szennyvíztisztító?

 

Miután a szennyvíz beáramlik a tisztítóba, megtörténik a tisztítási és lebontási folyamat. Az eljárás hasonló a klasszikus nagy tisztítórendszerekéhez..

A tisztítás 3 lépésben történik:

1

Mechanikusan különféle filterek segítségével, amelyek felfogják a szennyeződéseket

2

Biológiai mikroorganizmusok, élőlények segítségével 

3

Kémiai vegyületek különféle reakciókat váltanak ki úgy mint a semlegítés, fertőtlenítés, foszfátok eltávolítása

Speciális fajtája a  gyökérzónás víztisztítás Elsősorban kialakításra kerül egy sekély medence. Ahol a növényzet gyökerei között átszivárog a víz. A mikroorganizmusok segítségével a szennyeződések a növényekbe épülnek be. Legalkalmasabb növények a nád, gyékény vagy a sás. Ideális megoldás lehet nagyobb telkekhez vagy kertekhez, de alkalmasak lehetnek akár települések számára is.

Előnyök:

__check

nincs szükség elektromos ellátásra

__check

minimális, de rendszeres karbantartás

__check

kisebb hibalehetőség

__check

természetesebb hatás a kertben

__check

alacsony költségek

__check

természetbarátabb megoldás mint a klasszikus szennyvíztisztító

__check

hosszabb élettartam

mosogatas-edenyek

Mosógépünk is rendszeres karbantartást igényel, így biztosiítani tudjuk számára a hosszabb élettartamot és a hatékonyabb mosást.. Cikkünkben találsz néhány tippet erre vonatkozóan.

Mennyibe is kerül egy szennyvíztisztító?

 

Egy kisebbért, ami elég egy 4 tagú családnak, körülbelül 400.000 forintot kell fizetnünk. Természetesen az ár változó, függ a terméktől, márkától vagy a cégtől.


Hozzá kell számolni a gödör kiásásának költségeit is. Az ár azonban itt is egyedi, függ a adott cégtől. Figyelembe kell venni az üzemeltetési díjakat is. A leggyakoribbak a a tisztítási költségek vagy az elfogyasztott villamos energia.

fogmosas-no

Hiányzik otthonodból egy háztartási gép? 2023. február 28-ig 10% kedvezménnyel vásárolhatod meg őket a Kaiserkraft.hu webáruházban. A kedvezmény 100.000 Ft feletti vásárlás esetén érvényes. Add meg az K10HUQ1E kedvezménykódot a kosárban, és vásárolj olcsóbban.

Szennyvíztisztító telepítése

 

Felkeltette az érdeklődésed az otthoni szennyvíztísztító? Első lépésként be kell szerezned a szükséges engedélyt. Az engedély megszerzésének mikéntje településenként változó, van, ahol támogatják az egyedi biológiai szennyvíztisztítók létesítését, van, ahol feltételekhez kötik. Ezen kívül előfordulhat, hogy a berendezés telepítése és beüzemelése után ellenőrzik majd a szennyvíztisztítót, és ekkor adják meg az engedélyt,

Hogyan válasszuk ki a megfelelő otthoni szennyvíztisztítót

 

A szennyvíztisztító kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk:

__check

Egy háztartásban élők száma – a szennyvíztisztókon fel van tüntetve, hogy hány főre lehet alkalmazni

__check

Szennyvíztisztító mérete – a telkünk nagyságához mérten kell választani

__check

A szennyvíztisztítógép energiafogyasztása

__check

Árajánlatok összehasonlítása és az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek

mosogep-noveny

 

Egész biztos, hogy környezeti szempontból a házi szennyvíztisztító nagyszerű megoldás. Ráadásul a tisztított vízzel akár még kertünket is öntözhetjük.

A rendszeres fűnyírás az egészséges és zöld pázsit kulcsa. Milyen szempontok alapján válassz fűnyírót? Nem csak abban segítünk, hogy mire kell figyelned, hanem abban is, hogy milyen gyakran kell kaszálnod.