Így tisztítsa ki a mosógépet

mosógép

Elég figyelmet szentel a mosógépének? Lehet nem tudta, de a mosógép is rendszeres karbantartást igényel. Vízkő, penész vagy a kellemetlen szagok is mind-mind olyan jelek, amelyeket nem szabad figyelmen hagyni. Adunk Önnek néhány tippet, mit tegyen.

 

A mosógép tisztítása

 

Ha elhanyagolja a mosógép tisztítását, az meglátszik majd a mosott ruha tisztaságán, és természetesen a mosógép élettartamán is . Van még egy olyan háztartási eszköz, amelyet annyit használ, mint a mosógépet? A legtöbbet mégis a kisgyermekes családok mesélhetnének.

Sokat árthatnak a mosógépnek a mosószerekből és öblítőkből származó lerakódások és a vízkő is. Ha nincs minden rendben, az azonnal feltűnik a frissen mosott ruhán. Ha Ön kellemetlen szagú ruhákat vesz ki a mosógépdobból, akkor semmiképpen sem hanyagolja el a problémát! Viszont nem kell azonnal kétségbe esni, hiszen mint mindenre, erre is van megoldás. Mi pedig most mutatunk is néhány trükköt, hogyan küzdjön meg vele. A probléma lehet:

- Kellemetlen lerakódások

Ön is 15°C-on mossa ruháit? Természetesen sokkal kímélőbb a ruhákra nézve, és nyilván a pénztárcájának is jót tesz, ám sajnos ugyanez már nem mondható el a mosógépéről. A mosóporok nagyrésze minimum 30 °C-os vízben oldódik fel tökéletesen, ellentétes esetben nem csak a ruhán marad rajta, de a csövekben is lerakódást képez, így elzáródást hozva létre.

- Eldugult szűrő

A mosógép filtert rendszeresen, legalább 6 havonta tisztítani kell. Ön hogy áll vele? Hajszálak, főleg a hosszabbak, vagy a kiskedvencek szőre igen sok bosszúságot okozhat.

 

Hogyan szüntessük meg a kellemetlen szagot és távolítsuk el a penészt

 

Nagyon gyakori jelenség a mosógépek esetében a kellemetlen szag. A leggyakoribb okai:

  • »a ruhák alacsony hőmérsékleten történő mosása
  • »a mosógép nagyon nedves, rossz szellőzésű helyen található
  • »a mosógépbe több ruhát tesz, mint amennyi megengedett, így azok nem lesznek rendesen kimosva sem kicsavarva
  • »rosszul elhelyezett elvezető cső

 

Hogy a ruhái tiszták, frissek és illatosak legyenek, tartsa be a következőket:

 

  • »rendszeresen szellőztetni a helységet, amelyben a mosógép található
  • »rendszeresen tisztítani a szűrőt
  • »mosás után hagyja kiszellőzni a dobot, illetve a mosószertartályt
  • »legalább kétszer havonta mosson a maximum hőmérsékleten (60-90°C)

 

Hogyan tisztítsa ki a mosógépet belülről?

 

A mosógép tisztítása házila nem nagy tudomány, és a boltban kapható tisztítószerek mellett használhat valami a háztartásban is megtalálható természetes anyagot. Gondolunk itt az ecetre, citromsavra vagy szódabikarbónára.

 - Hogyan tisztítsa a mosógépet citromsavval, ecettel vagy szódabikarbónával?

Egy bögrényi adagot a keverékből beleönt a mosógép dobjába, és egy öreg törölközővel együtt kimossa 90 fokon a leghosszabb programon.

- Hogyan tisztítsa ki a mosógépet vegyszerekkel?

Manapság a drogériák számos vegyszert kínálnak kifejezetten erre a célra, amelyekkel gyerekjáték a mosógéptisztítás.

A mosógép tisztítása során, semmiképp sem feledkezzen meg a mosószertartályról sem. Vegye ki, áztassa be, majd kicsit súrolja meg a egy fogkefével. Ugyanezt a módszert alkalmazza a szűrő és a tömítés esetében is.