Hogyan készül a kovász?

kenyér

A kovász készítése egyre népszerűbb manapság. Nem is csoda, hiszen ki tud ellenállni a friss házikenyér illatának? Ha szeretné otthon kipróbálni, most adunk Önnek néhány hasznos tanácsot.

 

A kovász előnyei

 

A kitűnő íz mellett a kovász fogyasztás az egészségre nézve is igen hasznos. A kovászos tészta nagyon könnyen emészthető, nem okoz puffadást, gyomorégést, és kisebb a glikémiás indexe. Az ekcémások és allergiások számára is tökéletes, ráadásul ez mindenféle „műanyagtól” mentes, a boltiakkal ellentétben.

Nem csak kenyeret, hanem akár kalácsokat, fonott kalácsokat, palacsintát, kiflit, lángost vagy akár gőzgombócot is készíthet. Gyakorlatilag mindent, ami élesztős. Kovásszal garantáltan egészségesebb és finomabb is. Sokan úgy gondolják, hogy a kovász készítése nagyon hosszadalmas, ám ez tévedés. Elég, ha időben eltervezi a sütés.

 

Hogyan készül

 

A kovász elkészítéséhez teljes kiőrlésű rozs vagy kenyérliszt használunk, mert az ebből készült kovász jobb minőségű és stabilabb. A különböző kalácsok elkészítéséhez inkább a tönkölyliszt ajánlott, amely sokkal lágyabb és ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a rozzsal. Kicsit gyakrabban kell „etetni”. A lisztérzékenyek se aggódjanak, a kovászt elkészíthetjük különféle gluténmentes lisztekből is. Ennek a változatosságnak köszönhetően, azt a kovászt használhatja, ami a legjobban megfelel a receptnek.

Liszt már van, már csak víz szükséges, amely legjobb, ha szűrt, vagy forralt és kihűtött. Előkészítünk egy tiszta (lehetőleg steril) befőttesüveget, vagy egy tálat és egy rongyot. A készülő kovászt le kell fedni, ám ugyanakkor kell, hogy levegő érje.

Elkészítés:

A kovász elkészítésének nagyon sok módja van, most elhoztuk Önnek az egyik legnépszerűbbet és egyszerűbbet.

1.nap: A tálba 100 g lisztet szórunk 100 g vízbe és csomómentesre keverjük. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten tároljuk.

2.nap: Az elkészült kovászhoz egy evőkanál lisztet (ugyanolyat, mint előtte) szórunk, elkeverjük és állni hagyjuk.

3.nap: Elveszünk a meglévő kovászból annyit, hogy a pohárban csak nagyjából 2 evőkanál keverék maradjon, majd újra adunk hozzá 1 evőkanál lisztet és vizet. Fontos, hogy a lisztet és vizet mindig egyforma arányban (1:1) adagoljuk hozzá.

4- naptól 7-10. napig: A 3nap folyamatát ismételjük.

Az elvett kovászt így felhasználhatja sütéshez, de inkább csak palacsintakészítéshez, mert ez a kovász a kényér sütéshez még gyenge. A legideálisabb a 10. nap után felhasználni.

 

Hogyan tároljuk?

 

Ha már kész a kovász, nekiláthatunk a házi kenyér sütésének. Viszont semmiképp sem felejtse el félre tenni az 1-2 evőkanál kovászt a következő sütéshez. A kész kovászt tárolja hűtőben lefedve. 10 nap után már nem kell vizet és lisztet hozzáadni minden nap, elég csak 7 naponta, hogy a kovász mindig készen álljon a sütésre.

 

Hogyan süssünk kovászos kenyeret

 

Rengeteg féle kovászos kenyér recepttel találkozhatunk, amelyben az alapanyagok különböző arányait találjuk. Alapjában véve,  a kenyér sütéshez szükséges liszt 1/3-át kell a kovászosítani. Hozzákeverjük a lisztetm vizet, sót esetleg ízlés szerint különböző magokat. Az így keletkezett tésztát 1-2 órát állni hagyjuk, míg kétszeresére nem kel.

A konkrét recept alapján 10-15 percig sütjük 250°C-on majd ezt követően 200°C-on 20-30 percig tovább sütjük. A kenyér akkor kész ha megkopogtatjuk az alját és tompán kongó hangot hallunk. Vegye ki a sütőből, hagyja legalább fél órát állni és hűlni, és után már fel is vághatja.

Nekünk már nincs is más hátra, mint jó étvágyat kívánni