Hogyan kezdjek el edzeni? – Tippek és trükkök kezdőknek

edzés

Már régen elhatároztad, hogy rendszeresen edzeni fogsz? Sokan vagyunk így ezzel, és egy dolog biztosan elmondható: a legnehezebb elkezdeni. Mi most hoztunk néhány tippet arra, hogyan is válhat az edzés a szokásoddá, hogyan ne veszítsd el a motivációd, és hogyan értékeld sikereidet

Kötelesség helyett szokás

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg még nem sikerült a rávenned magad a mozgásra, vagy, ha mégis, csak nagyon rövid időszakra. Mi a teendő ebben az esetben? A legelső lépés, hogy le kell győznöd magad, még ha nehéz is, és úgy érzed nincs időd erre. Ha néhányszor egymás után sikerül erőt venni magadon, és végig csinálni egy edzést, fokozatosan szokásoddá válik. A tested, valamint az elméd is könnyen és gyorsan hozzászokik majd a mozgáshoz, és mindenhez, ami vele összefügg: endorfinok felszabadulása, relaxáció és szellemi feltöltődés, erősítés és nyújtás, és az edzés utáni kellemes fáradtságot rendszeresen szeretnéd majd érezni.

Találd meg a neked valót

Minden ember más, és a hétköznapokban is más-más feladatokat oldunk meg. Valaki szellemi munkát végez, tehát egy fárasztó nap végén olyan mozgásra van szüksége, amellyel le tudja vezetni a felgyülemlett feszültséget. Sokaknak az egész napos üléstől fáj a háta, mások pedig a fizikai munka után estére már fáradtnak érzik magukat, de izmainak szüksége van egy kis nyújtásra. Éppen ezért keress olyan mozgásformát, amely a legideálisabb számodra. Olyat, ami igényeidnek megfelel és élvezni fogod. Az interneten telis-tele van különböző gyakorlatokkal, mint például saját testsúlyos edzés, nyújtó gyakorlatok, jóga, pilates, de találkozhatsz még kardio edzésekkel is, mint az aerobic vagy zumba. Van biciklid vagy görkorid? Itt az ideje leporolni és már száguldhatsz is. Tehát hogyan kezdj el edzeni? Csak találd meg a neked való sportot, és minden pofon egyszerű lesz majd.

Hogyan kezdjek jógázni?

A jóga egy nagyon népszerű mozgásforma. Elég 20-30 perc, hogy kicsit élénkítsd vérkeringésed, megnyújtsd izmaid, megtornáztasd ízületeid és a saját testsúlyod segítségével megerősítsd tested, ráadásként pedig teljesen kikapcsol. Népszerűsége továbbá abban is rejlik, hogy többféle jóga közül választhatsz: a klasszikus hatha jógán át, a power jógán keresztül a detox vagy vinyasa jógáig. Segítségedre lesz az interneten található temérdek videó is, amelyek akár a különböző problémákra vonatkoznak, mint például a hátfájás vagy más izomproblémák.

joga par

A jóga legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá gyakorlatilag semmi. A kezdéshez elég egy kényelmes és rugalmas ruházat és egy jógamatrac, amely lehet akár egy egyszerű tornaszőnyeg vagy vékony napozómatrac. A gyakorlatok végzése közben a legfontosabb az egyenletes légzés és az, hogy torna közben csak a testedre koncentrálj. Ne erőltesd meg nagyon magad és tartsd tiszteletben határaid, mert jóga közben nem szabad fájdalmat érezned. A legjobb ha olyan videót találsz, amelyben a jógaoktató minden gyakorlatot és jógapózt pontosan elmagyaráz, illetve több variációt is kínál ezekre a személy szintjéhez mérten. A videóban természetesen szó kell essen arról is, hogyan kell helyesen lélegezni és mire kell koncentrálni.

Hogyan fogyjunk le?

A nők nagyrésze szeretne leadni pár plusz kilót, ám sajnos ez rendszeres mozgás nélkül elég nehézkes. A rendszeres edzés nélkül a hatékony fogyás során nem csak a zsírtömeg csökken, de az izomtömeg is. De a megfelelő izomtömegek megmozgatásával megelőzhetjük ezt a nem kívánatos hatást, sőt így formásodunk. A legjobb megoldás, ha kétféle edzést vezetsz be – erősítő edzést és az állóképességre irányuló edzést. Az első esetben a saját testsúlyos edzés is lehetséges, egyáltalán nem kell hogy súlyokkal tornázz, vagy a bonyolult gépekkel bajlódj az edzőteremben. Az olyan gyakorlatok, mint a guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, plank egyarát egyszerűek és hatékonyak is. Az erőnléti edzések pedig a metabolizmust támogatják és a keringési rendszer megfelelő működését segítik elő. Gyaloglás (akár gyors tempóban), biciklizés, korcsolyázás, úszás, aerobic, tánc és megfelelő kondíció esetén a futás is remek lehetőség az állóképességünk javítására.

Motiváció, a siker alapja

Ha az edzést nem csak elkezdeni szeretnéd, hanem folytatni is, és lehetőleg nem abbahagyni, akkor bizony folytonos motivációra lesz szükséged. Azt ajánljuk, bátran próbáld ki az anyagi ráfordítást nem igénylő mobilapplikációkat. Elég ha letöltesz a telefonodra egy lépésszámlálót, sport appot, edzéstervet, vagy étrendet. Az állandó értesítéseknek köszönhetően teljes képet kapsz teljesítményedről, és néhány ily alkalmazás még azt is jelzi, ha az adott napon nem teljesítetted a napi célodat.

Részletesebb és pontosabb mérést biztosítanak a sportkarkötők és sportórák, amelyek összekapcsolhatók a mobiltelefonnal, így az applikációban pontosan láthatod edzés alatt mért eredményeid és azok részletes statisztikáját, illetve fontos adatokat az aktivitásodról, megtett távolságról, lépések számáról, elégetett kalóriákról, de méri a pulzust is napközben és felméri az alvásod minőségét is.

Egy nagy adag motivációként szolgálhat az új sportfelszerelés is. Vásárold meg olcsóbban a legújabb sportruházatod olcsóbban az itt található kuponok és kuponkódok segítségével az olyan népszerű webáruházakban, mint az Insportline.huSportisimo.hu. Az edzés mellett ne feledkezz meg a helyes táplálkozásról sem, és a táplálékkiegészítőkről sem, amelyeket megtalálsz például a BiotechUSA.hu és Myprotein.hu webáruházakban.