A napelemrendszerek előnyei és hátrányai

17.05.2022 Karolina Megosztás

A napelemrendszerek hatalmas népszerűségnek örvendenek és egyre nagyobb teret hódítanak. Te is elgondolkodtál már rajta?

Az alternatív energiaforrások, így a napelemrendszerek is, egy egyszerű, anyagilag nem túl megterhelő módja a melegvíz és energiaelőállításnak. Ebből a cikkünkből megtudhatod, milyen elv alapján működnek, és milyen előnyei és hátrányai vannak, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venned.

Napkollektorok és fotovoltaikus rendszerek

 

A napenergia a Földre napsugarak formájában érkezik. A különböző technológiáknak köszönhetően átalakíthatjuk hőenergiává vagy elektromos energiává. A termikus napkollektorok kizárólag vízmelegítésre használatokra. A villamos energiát egy másik típusú panel - fotovoltaikus - állítja elő.

Tudtad, hogy 1 m2 napkollektor körülbelül annyi energiát termel, mint 5 m2  fotovoltaikus panel?

Spórolni mindenen lehet. Ez alól a napelemrendszerek sem kivételek. Nézz szét ajánlataink közt. 

Alternatív források és vízmelegítés

 

Összehasonlításképpen, a termikus napkollektorok hosszabb élettartamúak és hatékonyabbak a fotovoltaikus társaikkal szemben, ami azt jelenti, hogy a vízmelegítésre sokkal előnyösebbnek minősülnek. Egy átlagos háztartás számára, ahol csak vízmelegítésre fogják használni, 5m2 méretű kollektort tervezzünk. Az ilyen rendszerek teljesítménye idővel nem csökken, a másik említett rendszerrel szemben.

Természetesen, a fotovoltaikus rendszereket is használhatod vízmelegítésre, de sokkal kevésbé lesz hatékony. Meg kell tehát határoznod, hogy milyen céllal fogod a napelemrendszert használni, és az alapján kell majd választanod.

Az alábbi sémák ábrázolják a napelemrendszerekben történő hőelőállítást, amelyet melegvíz előállítására valamint fűtésre használunk (1) valamint a fűtési rendszerrel (kazán, kemence) és tárolótartállyal (2) kombinált berendezésben.

nap kollektor

A napenergia előnyei

 

A szén vagy gáz égetésével ellentétben a nap, a szél vagy a víz áramlása kimeríthetetlen természeti erőforrások. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a villamos energia ilyen beszerzési módja iránt. Fotovoltaikus erőművek jönnek létre, valamint napelemek kerülnek a házak tetejére. Melyek a napenergia legnagyobb előnyei?

Kimeríthetetlen természeti erőforrás

 

A Nap kimeríthetetlen természeti erőforrás, amelyet más használt energiaforrásokról nem lehet elmondani. Az atomerőművek és hőerőművek nem csupán nem kimeríthetetlenek, de hulladékot is termelnek, amellyel károsítják a környezetet.

A rendelkezésünkre álló napfény mennyisége sokszorosa annak az energiafelhasználásnak, amelyet be tudnánk szerezni. Körülbelül 120 000 terawatt napsugárzás hatol be bolygónk felszínén. Ez akár 20 000-szer több, mint amire a Föld minden lakójának jelenleg szüksége van.

Környezetbarát

 

A napenergia felhasználása más forrásoktól eltérően nem szennyezi a levegőt és a környezetet. Bár bizonyos kibocsátások előfordulnak a panelek gyártása és beépítése során, ezek mennyisége elhanyagolható. Tekintettel arra, hogy a panelek élettartama hozzávetőlegesen 25 év, a kezdeti környezetterhelés lényegében nulla.

szep taj

Bárhol használható

 

A panelek a világ bármely pontján használhatók. Bár ugyanaz a panel kevesebb energiát termel az alacsonyabb intenzitású napsugárzással rendelkező területeken, de ez a technológia valóban mindenhol alkalmazható.

Energiamegtakarítás

 

Az otthonában használt napelemekből származó villamos energia fedezheti a teljes fogyasztás egy bizonyos részét. Ezzel havonta több tízezer forinttal csökkentheti költségeit.

Könnyű kezelés és karbantartás

 

A napelemes rendszerek működése zajtalan, összehasonlítva például a szélturbinákkal. Működésük és karbantartásuk egyszerű.

naplemente elem

A napenergia hátrányai

 

Minden áramforrásnak megvannak a maga hátrányai vagy hiányosságai. Nincs ez másként a napenergiával sem. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy a pozitív oldalak felülmúlják a negatívakat.

A nap, mint instabil forrás

 

Bár fentebb már említettük, hogy a földfelszínen bárhol használható technológiáról van szó, azt is figyelembe kell vennünk, hogy nem süt folyamatosan a nap. Eltekintve attól, hogy sugárzásának mértéke év közben ingadozik, éjszaka gyakorlatilag nulla, így a panelek éjszaka használaton kívül vannak.

A megtermelt energia mennyisége a felhőzettől és a derült napok számától is függ. Ezen okokból kifolyólag a nap megbízhatatlan energiaforrásnak számít, amely nem alkalmas önálló használatra, ill. fő forrásként. Ezért kiegészítő erőforrásként használják a költségek és a környezeti lábnyom csökkentésére. Ezen a területen azonban olyan újításokra is számíthatunk, amelyek a hatékony és megfizethető villamosenergia-tárolást célozzák majd.

napelem szerelő

Kihívást jelentő kezdeti befektetés

 

Aki úgy dönt, hogy saját napelemet vásárol és szerel fel, annak viszonylag magas költségekkel kell számolnia. A kezdeti beruházásnak azonban néhány éven belül meg kell térülnie, mivel az energiatermelés önmagában nem okoz többletköltséget.

Tipp tőlünk: Egyes ügyes barkácsolók saját maguk készítik el otthoni paneleiket, amivel 50%-os költségmegtakarítás érhető el a vásárolt napelemes megoldáshoz képest.

Komplex szerelés

 

A paneleket vagy kollektorokat megfelelően és megfelelően kell elhelyezni az energiatermelés szükséges hatékonyságának eléréséhez. Általában a családi házak lejtős tetejére helyezik el, amely körülbelül ideális szöget zár be a nap felé. A panelek tetőre való rögzítése a legolcsóbb alternatíva, lapostetőre vagy udvarra helyezve vázszerkezetre is szükség lesz.

Drága villamosenergia-tárolás

 

Az előző pont a villamos energia tárolására vonatkozik, amely stabilizálja a termelés és a fogyasztás arányát. A tárolás jelenleg nagyon drága, és például akkumulátortartályok kezelik.

Az akkumulátorárak azonban viszonylag magasak, élettartamuk pedig korlátozott. Előnye, hogy az energiatermelés és -fogyasztás mennyisége általában megegyezik, így a nap közepén van szükségünk a legtöbb energiára, amikor a legtöbb napfény van.

kodos taj

A Föld ivóvízkészlete évről évre csökken. Ennek oka nemcsak a túlzott szennyezés, hanem a hulladék is. Hogyan takaríthatunk meg vizet a környezetre gyakorolt ​​negatív hatás minimalizálása érdekében? Tudd meg cikkünkből

A panelek talajra helyezésének az az előnye, hogy könnyen hozzáférhetö, és így könnyen karbantartható. A maximális teljesítmény érdekében a paneleket ne takarja be hó, levelek vagy bármi, ami megakadályozná a napsugarak behatolását. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a panelek helyet foglalnak majd az udvaron, ugyanakkor megjelenésük miatt zavaró elem lehet valakinek.

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.