Már régóta gondolkodsz azon, hogy kenyeret üss otthon, de még nem volt bátorságod nekiállni? Mi most hoztunk neked néhány receptet, amelyekkel gyerekjáték lesz a kenyérsütés. Sütésre fel, hiszen nincs is jobb, mint az otthon sült kenyér illata.
A kenyér, és úgy általában minden péksütemény a legkeresettebb élelmiszerek közé tartozik, és a mindennapi étkezésünk része. Nem csak reggelire, de tízóraira, uzsira vagy vacsorára is tökéletes. De próbáltál-e valaha otthon kenyeret sütni? Ne aggódj, egyáltalán nem nehéz. Ha pedig van otthon kenyérsütőd, akkor a siker garantált. Most pedig következzen néhány recept, amelyek közül már csak ki kell választanod a legszimpatikusabbat.
Kovászos kenyér
A kovászos kenyér a legnépszerűbb kenyérfajták egyike. A recept, amelyet kiválasztottunk neked, lehet kicsit időigényes, de az eredmény magáért beszél majd.
Hozzávalók:
Kovász:
→ 2 EK rozskovász
→ 50 g víz
→ 50 g rozsliszt
Tészta:
→ 700 g finomliszt
→ 450 g víz
→ 1 TK köménymag
→ 1 TK só
Elkészítés:
Első lépés a kovász elkészítése. Keverj össze két evőkanál rozskovászt 50 g rozsliszttel és ugyanennyi vízzel. Az így keletkezett kását hagyd állni egy állandó hőmérsékletű helységben egy éjszakát. A legjobb a sütő vagy mikrohullámú sütő. Reggelre elkészül a kovász, és már neki is láthatsz a kenyérnek. Öntsd egy nagyobb tálba a tészta hozzávalóit, majd add hozzá a kovászt is, és dolgozd össze. Ha a tészta szép sima, készíts belőle cipót, lisztezd be minden oldalát, takard le konyharuhával és tedd a mikróba 30 percre. Fél óra elteltével sózd meg, és gyúrd össze újra, és tedd vissza a mikróba. Ezt a folyamatot 20 percenként ismételd, 2 órán keresztül. Az utolsó gyúrás után, készíts cipót, tedd egy konyharuhába és hagyd pihenni további 3 órát (szintén a mikróban). Közben melegítsd fel a sütőt 250 °C-ra. A sütő aljára tegyél egy kisebb vízzel teli tepsit, és felülre pedig a tepsit, amin a kenyér van. A kenyeret kend meg hideg vízzel, és vágd be a kenyér tetejét. Süsd a kenyeret 250 °C-on 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 200 °C-ra, újra kend meg a kenyeret langyos vízzel és süsd további 45 percig. A sütés után vedd ki a kenyeret a sütőből, helyezz rá nedves konyharuhát, amíg ki nem hűlt.
A mi tippünk: Szeretnél otthonra egy kenyérsütőt, de nem szeretnél egy vagyont rákölteni? Akkor használd ki az Alza kuponok adta lehetőségeket.
Tönköly kenyér
A tönkölybúza kenyér nem csupán egészséges, de akár kezdők is simán elkészíthetik.
Hozzávalók:
→ 1 TK porélesztő
→ 1 EK cukor
→ 3 bögre melegvíz
→ 5,5 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt
→ 1 EK ecet
→ 1 TK só
→ 1 EK olívaolaj
→ napraforgómag vagy tökmag
Elkészítés:
Egy edénybe melegvizet öntünk, hozzáadunk 1 EK cukrot + élesztőt és 10 percre állni hagyjuk. Ha a felszínén már látszódnak a buborékok, akkor tudjuk, hogy az élesztő már dolgozik, és folytathatjuk a munkát. Egy tálba 2 bögre lisztet teszünk és jól elkeverjük. Majd újra további két bögre lisztet adunk hozzá, valamint olajat, ecetet és sót, majd jól összekeverjük. Végül kiöntjük maradék lisztet és a magokat és újra összekeverjük, letakarjuk és egy órát hagyjuk kelni a tésztát (meleg helyen, lehet ismét a mikró, vagy sütő). A megkelt tésztát két sütőformába tesszük, amelyet előtte már kiolajoztunk, majd további 30 percig kelni nagyjuk. Végül megszórjuk a magokkal és előmelegített sütőben 180 °C-on 35-40 percig sütjük.
Banános kenyér
Sütöttél már banános kenyeret? Nem? Akkor ne habozz! A banános kenyér kitűnő nem csak reggelire, de akár vacsora is lehet az edesszájúaknak.
Hozzávalók:
→ 3-4 érett banán
→ ¾ bögre barnacukor
→ 1,5 bögre rétesliszt
→ 1 TK szódabikarbóna
→ 1 tojás
→ 50 g vaj
→ 100 g darált dió
Elkészítés:
A banánokat lenyomkodjuk egy villával, hozzáadjuk a cukrot, tojást és jól összekeverjük. A masszához hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat és a darált diót. Az így keletkezett keveréket jól összekeverjük és sütőformába tesszük, amelyet előtte természetesen kibéleltünk sütőpapírral. 175 °C nagyjából egy órát sütjük.