Hogyan süss kenyeret otthon könnyen és egyszerűen

kenyér

Már régóta gondolkodsz azon, hogy kenyeret üss otthon, de még nem volt bátorságod nekiállni? Mi most hoztunk neked néhány receptet, amelyekkel gyerekjáték lesz a kenyérsütés. Sütésre fel, hiszen nincs is jobb, mint az otthon sült kenyér illata.

 

A kenyér, és úgy általában minden péksütemény a legkeresettebb élelmiszerek közé tartozik, és a mindennapi étkezésünk része. Nem csak reggelire, de tízóraira, uzsira vagy vacsorára is tökéletes. De próbáltál-e valaha otthon kenyeret sütni? Ne aggódj, egyáltalán nem nehéz. Ha pedig van otthon kenyérsütőd, akkor a siker garantált. Most pedig következzen néhány recept, amelyek közül már csak ki kell választanod a legszimpatikusabbat.

Kovászos kenyér

A kovászos kenyér a legnépszerűbb kenyérfajták egyike. A recept, amelyet kiválasztottunk neked, lehet kicsit időigényes, de az eredmény magáért beszél majd.

Hozzávalók:

Kovász:

→ 2 EK rozskovász

→ 50 g víz

→ 50 g rozsliszt

Tészta:

→ 700 g finomliszt

→ 450 g víz

→ 1 TK köménymag

→ 1 TK só

Elkészítés:

Első lépés a kovász elkészítése. Keverj össze két evőkanál rozskovászt 50 g rozsliszttel és ugyanennyi vízzel. Az így keletkezett kását hagyd állni egy állandó hőmérsékletű helységben egy éjszakát. A legjobb a sütő vagy mikrohullámú sütő. Reggelre elkészül a kovász, és már neki is láthatsz a kenyérnek. Öntsd egy nagyobb tálba a tészta hozzávalóit, majd add hozzá a kovászt is, és dolgozd össze. Ha a tészta szép sima, készíts belőle cipót, lisztezd be minden oldalát, takard le konyharuhával és tedd a mikróba 30 percre. Fél óra elteltével sózd meg, és gyúrd össze újra, és tedd vissza a mikróba. Ezt a folyamatot 20 percenként ismételd, 2 órán keresztül. Az utolsó gyúrás után, készíts cipót, tedd egy konyharuhába és hagyd pihenni további 3 órát (szintén a mikróban). Közben melegítsd fel a sütőt 250 °C-ra. A sütő aljára tegyél egy kisebb vízzel teli tepsit, és felülre pedig a tepsit, amin a kenyér van. A kenyeret kend meg hideg vízzel, és vágd be a kenyér tetejét. Süsd a kenyeret 250 °C-on 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 200 °C-ra, újra kend meg a kenyeret langyos vízzel és süsd további 45 percig. A sütés után vedd ki a kenyeret a sütőből, helyezz rá nedves konyharuhát, amíg ki nem hűlt.

A mi tippünk: Szeretnél otthonra egy kenyérsütőt, de nem szeretnél egy vagyont rákölteni? Akkor használd ki az Alza kuponok adta lehetőségeket.

Tönköly kenyér

A tönkölybúza kenyér nem csupán egészséges, de akár kezdők is simán elkészíthetik.

Hozzávalók:

→ 1 TK porélesztő

→ 1 EK cukor

→ 3 bögre melegvíz

→ 5,5 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt

→ 1 EK ecet

→ 1 TK só

→ 1 EK olívaolaj

→ napraforgómag vagy tökmag

Elkészítés:

Egy edénybe melegvizet öntünk, hozzáadunk 1 EK cukrot + élesztőt és 10 percre állni hagyjuk. Ha a felszínén már látszódnak a buborékok, akkor tudjuk, hogy az élesztő már dolgozik, és folytathatjuk a munkát. Egy tálba 2 bögre lisztet teszünk és jól elkeverjük. Majd újra további két bögre lisztet adunk hozzá, valamint olajat, ecetet és sót, majd jól összekeverjük. Végül kiöntjük maradék lisztet és a magokat és újra összekeverjük, letakarjuk és egy órát hagyjuk kelni a tésztát  (meleg helyen, lehet ismét a mikró, vagy sütő). A megkelt tésztát két sütőformába tesszük, amelyet előtte már kiolajoztunk, majd további 30 percig kelni nagyjuk. Végül megszórjuk a magokkal és előmelegített sütőben 180 °C-on 35-40 percig sütjük.

Banános kenyér

Sütöttél már banános kenyeret? Nem? Akkor ne habozz! A banános kenyér kitűnő nem csak reggelire, de akár vacsora is lehet az edesszájúaknak.

Hozzávalók:

→ 3-4 érett banán

→ ¾ bögre barnacukor

→ 1,5 bögre rétesliszt

→ 1 TK szódabikarbóna

→ 1 tojás

→ 50 g vaj

→ 100 g darált dió

 

Elkészítés: 

A banánokat lenyomkodjuk egy villával, hozzáadjuk a cukrot, tojást és jól összekeverjük. A masszához hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat és a darált diót. Az így keletkezett keveréket jól összekeverjük és sütőformába tesszük, amelyet előtte természetesen kibéleltünk sütőpapírral. 175 °C nagyjából egy órát sütjük.