Hogyan szerezz vízumot és mi kell hozzá?

09.08.2022 Karolina Vízum Megosztás

Vannak országok, ahova ha el szeretnél utazni, speciális okmányok kellenek. Hogyan szerezz vízumot ezekbe az országokba? Mennyi ideig fog tartani a vízumigénylés? Mi kell a vízumhoz? Hova kell vízum? A válaszokat megtalálod cikkünkben.

Annak ellenére, hogy az Európán belüli utazásokhoz elég csupán egy személyigazolvány és útlevél, sok országba továbbra is szükséges vízum. Melyik országokba kell vízum?

A vízum megszerzése több hétig is eltarthat. Éppen ezért jóval az indulás előtt nézz utána a szükséges információknak.

Ne feledkezz meg az utasbiztosításról, bármilyen kirándulásról is legyen szó. Itt minden információt megtalálsz.

utlevel borond

Mi a vízum

 

Ha van vízumod, azt jelenti, hogy átlépheted az adott ország határait, és otttartózkodhatsz bizonyos ideig. Az útleveledben ezt egy matricával vagy pecséttel jelölik.

A vízum érvényessége gyakran 3 hónap. Ha tovább szeretnél az adott ország területén tartózkodni, további engedélyekre lesz szükség. Például tartózkodási engedélyre.

Vízum, csakúgy, mint útlevél, gyermekeknek is szükséges.

Minden hasznos információ arról, hogy hogyan szerezhetsz útlevelet, mennyi idő alatt lesz kész megtalálható cikkünkben.

A vízumok fajtái

__check

A típusú vízum - Repülőtéri tranzit vízum: a repülőtéri tranzitzónába való belépésre jogosít a továbbutazásig.

__check

B típusú vízum - Átutazó vízum: egyszeri vagy többszöri, alkalmanként 5 napot meg nem haladó átutazásra jogosít.

__check

C típusú vízum - Rövid tartamú beutazási vízum: az első beutazástól 6 hónapig, de valamennyi beutazást figyelembe vételével összesen 90 napig terjedő tartózkodásra jogosít.

__check

D típusú vízum - Tartózkodási vízum: legfeljebb 1 év időtartamú, meghatározott célú tartózkodásra jogosít, de szezonális munkavállalás céljából vagy humanitárius okokból kiadott vízum legfeljebb 6 hónapig terjedő tartózkodást tesz lehetővé.

Mennyibe kerül a vízum?

 

Minden vízum ára más. Az adott országtól függ. Attól is függ mennyivel az utazás előtt igényeled.

Még nem sikerült megtalálnod a legjobb szállást? Akkor hallgass ránk, és nézz körül a Booking-on.

pecsetes utlevel

Melyik országokba kell vízum?

Amerikai vízum

 

Az Amerikai Egyesül Államokba utazhatsz vízum nélkül is az ESTA nevű  vízummentességi program keretén belül. 90 napos USA-beli tartózkodásra jogosít többszöri belépéssel.

Hogyan zajlik az amerikai vízum igénylése? Minden biometrikus útlevéllel és retúrjeggyel rendelkező 90 napon belül kérheti regisztrációját az online ESTA űrlapon keresztül. Jelentkezz legkésőbb 72 órával indulás előtt. A teljes folyamatért 14 dollárt kell fizetned, ami átszámítva kevesebb, mint 5.400 Ft

A munkavállalási vagy diákvízumokra eltérő feltételek vonatkoznak. Minden jelentkezőnek rendelkeznie kell egy kitöltött online DS-160 űrlappal. A díj befizetése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén való interjún való részvétel kötelező.

A diák-, üzleti vagy klasszikus amerikai turista vízum díja 160 dollár.

Kanadai vízum

 

Magyarország állampolgárainak nincs szükségük vízumra a rövid távú kanadai tartózkodáshoz (turista vízum). Szükséged lesz azonban egy eTA-ra – elektronikus utazási regisztrációra. Anélkül nem engednek felszállni a gépre.

A regisztráció online történik. A honlapon kitöltöd a jelentkezési lapot, csatolod a hazatéréstől számított legalább 6 hónapig érvényes útlevelet, bankkártyát és e-mail címet. A regisztrációs díj 7 kanadai dollár, ami körülbelül 2.100 Ft.

Az alábbi típusú vízumok közül választhatsz

 

 

__check

Diák - azoknak a hallgatóknak, akik fél évnél hosszabb ideig szeretnének Kanadában tanulni vagy dolgozni.

__check

Munkavállalói- nem mindenki kapja meg. Ez azon az elven működik, hogy ajánlatot kell kapnia egy kanadai cégtől vagy a leendő munkaadójától.

__check

Working holiday – ezzel a vízummal 1 évig tartózkodhat Kanadában. Ebben az évben 6 hónapig fedezheted fel az országot, utazhatsz és tanulhatsz itt.

Utazás Afrikába

 

Kenya, Tanzánia, Egyiptom vagy a Zöld-foki-szigetek? Ez csak néhány az afrikai országok közül, amelyekbe nem csak érvényes útlevélre, hanem vízumra is szükség van. Tekintse meg az ezen országokba való belépés jelenlegi feltételeit.

Vízum Kínába

 

A Kínába irányuló vízumkérelmet elektronikusan lehet benyújtani, és azt személyesen kell átvenni. Jelentkezéskor szükséged lesz:

- útlevélre (az országból való visszatérést követően 6 hónapig érvényes),
- kitöltött online űrlapra (mindkét oldalon nyomtatva),
- egy fénykép 3,5 x 4,5 cm formátumban,
- jegy vagy visszaigazolás egy utazás vagy a szállodafoglalás megvásárlásáról,
- ha üzleti vízumra van szüksége, akkor kínai betűkkel írt meghívólevelet is be kell nyújtania.

90 napos időszakra nincs szükséged vízumra Hongkongba és Makaóba. Vízum nélkül is utazhatsz Kínába, ha megfelelsz az alábbi feltételeknek:

__check

közvetlen tranzit 24 órán belül

__check

72 órás vízummentes tranzit Pekingben és Sanghajban.

A vízumért 25.200 Ft-t kell fizetni. Az igénylés egy hetet vesz igénybe. Ha a kérelem benyújtását követő másnap szeretnéd megkapni a vízumot, további 10.000 díjat számolnak fel.

Itt az idő a tökéletes nyaralásra. Maiutazás kuponok és kódok segítenek megtalálni a legkedvezőbb ajánlatokat.

Seychelle-szigeteki vízum

 

Magyarország megállapodás szerinti vízummentességet kötött a Seychelle-szigeteki Köztársasággal félévente 90 napig. Ezért nincs szükség beutazási vízumra. Útlevelének – más országokhoz hasonlóan – az országból való hazatérés után is érvényesnek kell lennie.

Názz utána az aktuális információknak. Az országba való belépéskor igazolnod kell:

__check

jelentkezési űrlap,

__check

retúrjegy,

__check

biztosított szállás az országban,

__check

elegendő pénz a tartózkodáshoz (150 USD/nap).

Vízum Ausztráliába

 

Turistaként utazol Ausztráliába, vagy egy rövid üzleti útra? Ingyenes eVistitor turistavízumot kaphatsz (e651). A vízumok 12 hónapig érvényesek, egy látogatás nem haladhatja meg a 3 hónapot.

Szükséged lesz a hazatérés után legalább 6 hónapig érvényes útlevélre és egy retúrjegyre. A dátum nem haladhatja meg az érkezés napjától számított 90 napot.

Ha hosszabb időt szeretnél Ausztráliában tölteni, kérj Visitor visa 600 vízumot. Ezt a típust az ausztrál nagykövetség állítja ki 3-12 hónapos időtartamra, és nagyjából 40.000 forintba kerül.

tenger foto

Egy tanács a végére… Ne késlekedj a vízumigényléssel. Jóval utazás előtt ellenőrizd az ország viszonyait. Utazásod így kellemesebb lesz. Ráadásul az utazásokra és a jegyekre vonatkozó kedvezménykuponok felhasználásával még több utazási élménnyel ajándékozhatod meg magad.