Internetes csalások – hogyan vigyázzunk adatainkra és pénzünkre?

laptop-iroasztal

Az online vásárlás népszerűsége és kényelme veszélyeket is rejt magában, például mindenféle online átverést. Tudod, hogyan ismerhetsz fel egy megbízható webáruházat?

Évről évre egyre több ember vásárol online. Ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy beszerezhessünk valamit, függetlenül attól, hogy éppen hol és mikor vagyunk. Azonban az online vásárlásnak van egy másik, rosszabb oldala is, és ezek az internetes csalások egyre nagyobb mértékű elterjedése.

A csalóknak számos módszere van arra, hogy az internetezőktől olyasmit szerezzenek meg, ami nem az övék. Az online vásárlás sem kivétel, ezért fontos tudni, hogyan kerülhetjük el ezeket a csalásokat, és hogyan ismerhetjük fel a gyanús online áruházakat.
 

Elektronikai cikkekre, háztartási felszerelésekre vagy sportkellékekre van szükséged? Nyisd meg az Andreashop webáruházat és vásárolj minőségi márkás termékeket megfizethető áron.

szamitogepezik-nappalibaAutor: Thirdman (Pexels)

 

Kik vásárolnak a legtöbbet online?



Valószínűleg nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne vásárolt volna valamit online, és ne vette volna igénybe a vásárlással járó előnyöket.

A GKID piackutató cég 2023 januárjában  végzett egy felmérést, amely az online vásárlás magyarországi fejlődésére összpontosított. Az eredményekből többek között kiderül, hogy a megkérdezettek mintájából a legnagyobb online vásárlói csoportot a 30 éves korosztály alkotja.


Az online vásárlók között azonban nem kivételesek az 55 és 65 év feletti fogyasztók sem. Ezt a növekvő digitális írástudásuknak tulajdoníthatjuk . Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy ez a csoport a legveszélyeztetettebb az online vásárlók között..

A kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbbet vásárolt termékek a ruházati cikkek, kozmetika, szépségápolási termékek, cipők, elektronikai termékek, valamint a bútorok és lakásfelszerelési cikkek kategóriájából származtak.

 

Használd ki weboldalunk ajánlatait, és spórolj az online vásárlások során minden kategóriában. Ezek közül válogatunk neked néhány kupont:

Az online vásárlás előnyei:

__check

bármikor és bárhol lehet vásárolni

__check

széles  választék, beleértve a magyar és külföldi lehetőségeket is

__check

kényelmes vásárlási élmény

__check

az árak egyszerű és gyors összehasonlítása

__check

néhány kedvezmény és termék csak online elérhető

__check

lehetőség a vásárlás megfontolására és későbbi visszatérésre

online-vasarlas-kartyavalAutor: Antoni Shkraba (Pexels)

 

Hogyan vásárolhtsz biztonságosan online?

 

Az online csalások visszatartanak az online vásárlástól? Ne mondj le a kényelmes vásárlásokról, de próbáld meg felismerni, hogy mely webáruházak  biztonságosak. Van néhány jel, amely jelzi, hogy egy oldal nincs rendben, és a pénzed biztonsága érdekében nem érdemes ott vásárolnod.

 

Szeretnél pénzt megtakarítani az online vásárlás során? Töltse le a KUPLIO bővítményt, hogy pénzt spórolj meg ellenőrzött webáruházakban.

 

Hogyan lehet kiszúrni egy csaló webáruházat?

 

A biztonságos online vásárlás első jele a biztonságos weboldal. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy az URL-cím "https" betűvel kezdődik. Ha nem tartalmaz "s"-t, az azt jelenti, hogy a weboldal nem biztonságos, és az információk ellophatók. A webhely biztonságát jelzi a zöldesen világító lakat szimbólum is. Ha erre a szimbólumra kattintasz, akkor az adott webhely tanúsítványának érvényességéről kapsz információt.


Az webáruház oldaláról nem hiányozhatnak az általános üzleti feltételek sem. A jogszabályoknak megfelelően tartalmazniuk kell az üzleti információkat, a cég nevét, címét, elérhetőségét, a termék információit, a szállítási, reklamációs és garanciális feltételeket, a szerződéstől való elállás feltételeit, a vitarendezés módját és az személyes adatok védelmének feltételeit.

Az oldalon könnyen elérhetőnek és láthatónak kell lennie a cég nevének, székhelyének, számlázási adatainak, adószámának, cégjegyzékszámának és kapcsolattartási információinak. Minden weboldal alapja egy rövid vállalati profil.

 

no-es-ferfi-online-vasarlas
Autor: Thirdman (Pexels)

 

Természetesen az online vásárlás során meg kell adnod néhány információt, mint például az elérhetőségi adatok (e-mail, telefon), szállítási cím és a fizetési információk, ha előre szeretnél fizetni. Ha azonban az oldal nem kínál más fizetési lehetőséget, mint a kártyás fizetés előre, érdemes átgondolni a vásárlást. Különösen igaz ez a kisebb webáruházak esetében, ahol először vásárolsz.

A webáruház olyan információkat kér tőled vásárlás közben, mint a bankszámlaszám, személyi igazolvány száma vagy más érzékeny adatok? Ha igen, ne folytasd a vásárlást.

A fizetés során ne tárold el a bankkártyád adatait. Ez a egyszerű óvintézkedés is segíthet a pénzed védelmében.

__bulb
Tippek és tanácsok: Elállás a vásárlástól

Ha az interneten vásároltál, és a megrendelt termék valamiért mégsem felel meg, akkor lehetőséged van elállni a szerzősétől. Mit is jelent valójában az elállási jog? Milyen szabályok lépnek ilyenkor érvénybe, és milyenek a határidők? Olvass tovább, blogunkból megtudhatsz mindent.

Egy webáruház megbízhatatlanságának jelei közé tartozhat a túl alacsony árak egyes termékeknél. Kérdéses, hogy ez minőségi termékeket jelent-e a megígért márka esetében, különösen, ha egy kisebb és ismeretlenebb webáruházról van szó. Figyelj oda az általános megjelenésére, a nyelvtani hibákra és a fényképek minőségére egyaránt.

A weboldal hitelességének és megbízhatóságának ellenőrzéséhez segíthetnek a felhasználói vélemények és értékelések a vitafórumokon, valamint a közösségi médián is. Fordíts figyelmet a kommunikáció módjára, a követőkkel való interakcióra és a bejegyzések rendszerességére.

Regisztrációval vagy anélkül vásárolsz? Ha nem tervezed, hogy rendszeresen vásárolsz az online áruházból, akkor a regisztrációt nem ajánlott használni egy egyszerű ok miatt - a felhasználók gyakran hasonló jelszavakat használnak több oldalon, ami visszaéléshez vezethet. Ha mégis regisztrálni szeretnél a weboldalon, használj egyedi bejelentkezési adatokat.

Modern és funkcionális bútorokkal szeretnéd korszerűsíteni otthonod megfizethető áron? Kattints a Vidaxl webáruházra és élvezd az akciós vásárlást.

 

szamitogep-bevasarlotaskaAutor: Cup of Couple (Pexels)

 

Hogyan jelentsd a csalást az interneten?

 

Rendeltél valamit, előre kifizetted, de még mindig nem érkezett meg a rendelésed? Nem tudsz kapcsolatba lépni az eladóval? Foglalkozz az üggyel, akár egy elhanyagolható összegről van szó. Így figyelmeztetheted a többi vásárlót és esetlegesen segíthetsz a csaló webáruház oldal megszüntetésében.

Először is lépj kapcsolatba a bankoddal a "chargeback" tranzakció kérésével - azaz a pénz visszatérítésével. A visszatérítési szabályok részletesen az egyes kártyatársaságok által vannak szabályozva, tehát ez nem függ a bankoktól. A bankoknak az adminisztratív és technikai kérdésekben van döntési jogköre.

Végül ajánljuk, hogy osszd meg tapasztalataidat egy értékelés formájában. Ha más vásárlók információkat keresnek az adott webáruházról, valószínű, hogy megtalálják a te véleményedet is, ami segíthet nekik a vásárlási döntésben.
 

Egy utolsó tanács. Amennyiben lehetséges, mindig előnyben részesítsd azoknak a webáruházakat, amelyeket jól ismersz, vagy azokkal, amelyekkel a környezetedben élő emberek pozitív tapasztalatokat szereztek.

__bulb
Utazol? Ezek az aktuális poggyász méretek

Tudod, hogyan kell helyesen becsomagolni a poggyászt? Minden utazás előtt ellenőrizd a légitársaságok feltételeit és a repülőgép poggyászának méreteit. Olvasd el áttekintésünket.