Tippek és tanácsok: Elállás a vásárlástól

20.01.2022 Kata Online vásárlás Megosztás

Ha az interneten vásároltál, és a megrendelt termék valamiért mégsem felel meg, akkor lehetőséged van elállni a szerzősétől. Mit is jelent valójában az elállási jog? Milyen szabályok lépnek ilyenkor érvénybe, és milyenek a határidők? Olvass tovább, blogunkból megtudhatsz mindent.

 

Mikor érvényes az elállási jog?

 

Az elállási jog internetes vásárlás esetén azt jelenti, hogy az interneten megkötött szerződéstől egyoldalúan visszaléphetünk. Ez nem lép érvénybe automatikusan, hanem jogszabályi felhatalmazás alapján, törvény által meghatározott esetekben. Az indoklás nélküli termékvisszaküldésre csakis abban az esetben van jogunk, ha a terméket vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a megvizsgálni, kipróbálni, és a szerződés távúton köttetett, a forgalmazó helységeitől kívül. Tehát abban az esetben, ha az interneten vásárolsz valamit. Vásárlástól való elállás joga személyes vásárlás esetén nem létezik. Az internetes vásárlástól való elállás nem ugyanaz, mint a reklamáció. Az elállás a vásárlástól azt jelenti, hogy a terméket visszaküldöd, reklamáció esetén pedig kéred a hibák helyrehozását, kiigazítását, eltávolítását. 

Az internetes vásárlástól való elállás jogát 14 napig gyakorolhatod, indoklás nélkül. A 14 nap a termék átvételével kezdődik, de az elállás jogával élhetsz korábban is – még a termék átvétele előtt, annak szállítása előtt vagy a szállítás során is.

 

Az elállási jog gyakorlása

 

Ha a szerződés írásban köttetett, az elállási szándékunkat egy okirat formájában kifejezésre juttatnunk, illetve azt egy adathordozón tárolnunk. Ha a szerződés szóban köttetett, akkor az elállási szándékot egy egyértelmű nyilatkozat formájában nyilvánvalóvá tenni. Ilyen esetekben rendelkezésedre áll a webáruház üzemeltetője által közzétett elállási nyilatkozat. Gyakran a megrendelt csomagban találod, vagy a számlával együtt egy e-mailben, illetve a webáruház honlapján. A legfontosabb, hogy az elállási igényed a termék átvételétől 14 napon belül jelezd.

elállás a vásárlástól

 

A termék visszaküldése indoklás nélkül

 

Amennyiben elállsz a vásárlástól, az eladó az érvényes jogszabályok szerint a termék visszaküldésétől számított 14 napon belül köteles visszatéríteni a vevőtől származó teljes összeget – tehát nem csak a termék árát, de a szállításét is. A postaköltség esetében ez mindig a szállítási módok legolcsóbbika. Ám nem köteles visszatéríteni a termék visszaküldéséből származó szállítási összeget. Neked viszont kötelességed a terméket visszaküldeni, amelyre az átvételtől számított 14 nap áll rendelkezésedre.

 

Mikor nem érvényes az elállási jog?

 

Vannak esetek, amikor az adott webáruházban a felhasználó  nem gyakorolhatja az elállási jogát. Ilyen eset, például ha közeli lejáratú terméket vásárolsz (például élelmiszerek esetében), időszakos sajtó esetében, elektronikus tartalom esetén stb…