Utazol? Ezek az aktuális poggyász méretek

14.07.2022 Kata Repülőjegyek Megosztás

Tudod, hogyan kell helyesen becsomagolni a poggyászt? Minden utazás előtt ellenőrizd a légitársaságok feltételeit és a repülőgép poggyászának méreteit. Olvasd el áttekintésünket.

Mielőtt repülővel utaznál, ellenőrizd a kézipoggyász maximális méretét. A megfelelő poggyász méret adatait közvetlenül a légitársaság honlapján tudhatod meg. Nézd meg, hány bőröndöt vihetsz magaddal, milyen méretben és azt is, hogy mekkora lehet a maximális súlyuk.

Mi most összegyűjtöttük neked a kiválasztott légitársaságok feltételeit, hogy könnyebben tájékozódj.

Nyaralásod megtervezésekor ne bízz semmit a véletlenre. A Travelking tökéletes utazási tanácsadó lehet. Használd ki előnyös ajánlatát repülőjáratokra, szállásra vagy városnézésre.

Mekkora a repülőre felvihető bőrönd?

 

Még abban az esetben is, ha a légitársaságok poggyászméretekre vonatkozó szabályai hasonlóak, mindenképp szükséges repülés előtt azokat áttanulmányozni: milyen a repülőre felvihető bőrönd mérete és azok mennyisége, valamint súlya.

Ajánlott természetesen utánanézni annak is, milyen illetéket szükséges a poggyászok után fizeti. A feltételek változnak az szerint is, hogy fapados vagy hagyományos légitársaságról beszélünk. Nézzük meg, milyen az egyes társaságoknál a repülő kézipoggyász méret.

borond notebook

Hagyományos légitársaságok

 

A hagyományos légitársaságokról elmondható, hogy a turistaosztályra szóló repülőjegy ára már tartalmazza az egy darab kézipoggyászt, illetve egy feladott poggyász árát is. Ám ez csak általános szabály, hiszen minden légitársaság maga szabja meg az erre vonatkozó feltételeket. Az alábbiakban összegyűjtöttük neked néhány légitársaság poggyászokra vonatkozó szabályait.

Fedélzeti poggyász

 

A fedélzeti poggyász az a csomag, amelyet felvihetsz a repülő fedélzetére, és a repülő út teljes ideje alatt melletted lehet. Az ilyen poggyásznak szigorú követelményeknek kell megfelelni a méretet, súlyt és a tartalmát illetően is. A klasszikus légitársaságok nagyrészénél csupán egy darab ilyen poggyász vihető fel a repülőre, amelyek természetesen megfelelnek a légitársaság által megadott kritériumoknak, ezenkívül pedig még egy darab kézipoggyász is felvihető, ami lehet például laptoptáska, női táska vagy kis hátizsák. Értelemszerűen a kézipoggyász mérete és súlya is meghatározott.

Austrian airlines

 

Az Austrian Airlines poggyász mérete legfeljebb 55x40x23 cm lehet.

austrian airlines

 

Tudod, hogy mit és milyen mennyiségben vihetsz fel a repülőre? Cikkünkből megtudhatod.

LOT – Polish Airlines

 

A LOT poggyász súlyát a lengyel légitársaság a repülés típusa (rövidebb és hosszabb távolságok) és a vásárolt utazási osztály szerint is felosztja. A repülés hosszától függetlenül a LOT kézipoggyász mérete 55x40x23 cm legyen.

polish airlines

polish airlines

 

Feladott poggyász

 

A feladott poggyászt a repülőgép rakterében helyezik el. Általában a check-in pultnál adod le felszállás előtt.

Az ilyen poggyász szállításának feltételei nemcsak egy adott társaságtól, hanem a repülés típusától (belföldi, óceáni stb.) is függenek. A feladott poggyász mérete a hosszúság, szélesség és magasság összegeként van megadva.

borond asztal

Az ilyen poggyász szállításának feltételei a kiválasztott légitársaságoknál a következők:

Austrian Airlines

 

Economy Light osztályú jegyet foglaltál az Austrian Airlines-nál, és nem férsz bele az Austrian Airlines kézipoggyász méretbe? Nem probléma, hiszen némi pluszköltséggel feladhatod a poggyászod. A feladott poggyász árak a következők

- elővételben 25 €,
- bejelentkezéskor 40 euró,
- a kapuban 55 €-ig.

austrian airlines

A jó minőségű szállás minden nyaralás alapja. Találd meg a számodra megfelelőt a Booking segítségével.

LOT – Polish Airlines

 

LOT feladott poggyász is extra költséggel jár a magasabb osztályú jegyek megvásárlása. Business osztályon maximum 2 db poggyász vihető fel, egyenként 23 kg-ig.

lot poggyász

 

lot poggyász

Egyéb speciális szabályok vonatkoznak a 2 év alatti kisgyermekek poggyászára, akik általában jogosultak az összecsukható babakocsi ingyenes szállítására.

Fapados légitársaságok

 

Ha fapados társasággal repülsz, a poggyászokra vonatkozó szabályok általában sokkal szigorúbbak. Általában csak a kézipoggyászt tartalmazza a jegyár, a klasszikus poggyászért külön kell fizetni.

Tudod, milyen egyéb különbségek vannak a fapados és a hagyományos légitársaságok között? És mennyibe kerül náluk a jegy átfoglalása? Cikkünkben minden fontos információt megtalál.

borond szalmakalap

 

Kézipoggyász

 

Flydubai

 

Ha megfelelsz a kézipoggyász súly- és súlykövetelményeinek, a légitársaság összes járatára ingyenesen viheted.

fly duba

Wizz Air

 

Egy darab Wizzair kézipoggyász ingyenesen felvihető a gépre. Ennek azonban el kell férnie az ülés alatt.

Ha további poggyászra van szükséged, egy kis bőröndöt is magával vihetsz. Ez a szolgáltatás azonban felár ellenében vehető igénybe, és feltétele, hogy elférjen a  felső tárolóban.

wizz air

 

RyanAir

 

A RyanAir lehetővé teszi, hogy egy darab kézipoggyásszal ingyen repülj az egyes járatokon. Díj ellenében, kicsit nagyobb bőrönd vihető. Itt láthatod, milyen a RyanAir kézipoggyász:

ryan air

Feladott poggyász

 

Flydubai

 

A Flydubai segítségével akár 3 csomaggal is utazhat a raktérben. Súlyuknak azonban meg kell felelnie a foglalásban megadott megengedett súlynak. Ezenkívül minden egyes poggyász súlya nem haladhatja meg a 32 kg-ot. A Flydubai poggyász tehát: 

fly dubai

Wizz Air

 

A feladott poggyászért a WizzAir díjat számít fel. Ezzel szemben a díj mindenkori összegének befizetése esetén személyenként legfeljebb 6 db feladott poggyászt vihet fel. WizzAir poggyász: 

wizz air

RyanAir

 

A RyanAirnél feladott poggyász súlya 10 kg vagy 20 kg lehet. Figyelem, de csak felár ellenében. Ryanair poggyász:

ryan air


Hogyan jelöljem meg a poggyászom?

 

Ne felejtsd el a feladott poggyászt megjelölni névvel, címmel és legalább egy elérhetőséggel. Használhatod a bőröndön található címkét is. Ha a táskán nincs ilyen, akkor vedd igénybe a repülőtér check-in pultjainál található címkéket.

fem borond

Lehetséges problémák esetén a poggyász:

- legalább egy sík felülettel rendelkezik,
- ne tartalmazzon laza pántokat,
- jól csomagolt és biztonságos,
- mindegyiket a megfelelő címkével kell ellátni,
- értéktárgyaktól és fontos dokumentumoktól mentes legyen.

Mi az utolsó tanácsunk? Minden utazás előtt ellenőrizd annak a légitársaságnak a feltételeit, amellyel utazol. Ha az frissítette poggyászszabályzatát, semmi sem lephet meg a repülőtéren.