Lázcsillapítás gyermekeknél és felnőtteknél

láz

Megjött az ősz és vele együtt érkeztek a vírusok és bakteriális megbetegedések is. Tudod mi a különbség a hőemelkedés és a láz között? Hogyan tudod a leghatékonyabban csillapítani?

 

A hőemelkedés annak az egyértelmű jele, hogy szervezetünkben sajnos nincs minden teljesen rendben. Gyakran kiséri rossz közérzet és izomfájdalom, és a lázmérő higanyszála bizony elég magasra is szökhet. A lázra sokszor valamilyen negatív dologként tekintünk, azonban valójában nincs teljesen így. Mi tehát a láz? A láz a szervezetünk természetes védelmi mechanizmusa, ami semmiképpen sem válik kárunkra, és egy bizonyos mértékig a csillapítása sem szükséges. Akkor kell csak közbelépni, ha már veszélyessé válik, számunkra. Mikor jön el az a pont?

 

Mi a különbség a hőemelkedés és a láz között?

 

A testhőmérséklet a testünk normális hőmérséklete, amely szükséges a szerveink helyes működéséhez. Az emberek nagyrészénél egyforma, napközben, különböző faktoroktól függően 0,7 fokos ingadozással. Mi a normális testhő és mikor beszélünk hőemelkedésről?

  • »A normális testhőmérséklet 36-37 °C mozog
  • »A hőemelkedés (subfebrilitás) testünk  37-38 °C közti hőmérséklete
  • »Mennyiben a hőmérséklet 38 °C fölé emelkedik, azt már láznak nevezzünk (pyrexia)
  • »41°C felett hyperpirexiáról beszélünk

 

Itt mindenképpen meg kell említenünk, hogy amennyiben testünk hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik, egészségre káros állapotról beszélünk, amikor akár agykárosodás is bekövetkezhet. Életveszélyes állapotnak tekinthető a 43 °C feletti hőmérséklet, és ebben az esetben mindenképp orvosi segítségre van szükség.

 

Hőemelkedés jelei

 

  • ✓ fáradt, csillogó szemek
  • ✓levertség
  • ✓rossz közérzet
  • ✓gyermekeknél nyűgösség, sírás
  • ✓gyorsabb légzés és pulzus
  • ✓remegés

 

Hogyan válasszunk megfelelő hőmérőt

 

Manapság sokféle lázmérővel találkozhatunk. Vásárlás előtt mindig figyelmesen nézz utána a paramétereinek. A legjobbnak azok minősülnek, amelyek +/- 0,1 °C-os pontossággal mérnek. Három fő kategóriából válogathatunk: digitális lázmérő, klasszikus üvegfalú higanyos lázmérő és az új, öntapadós lázmérő gyermekeknek.

 

Hogyan csillapítsunk lázat?

 

A legjobbnak a láz csökkentésére a lázcsillapítók minősülnek, amelyeket 3 kategóriára oszthatunk. Vagy paracetamol alapúak, vagy ibuprofén alapúak, illetve acetilszalicilsav alapúak. Bármelyikre esik is a választás, semmiképpen sem használja ezeket egyszerre, főleg nem gyermekek esetében, és mindenképpen vegye figyelembe a kicsi súlyát és korát.

» Paracetamol (panadol, Rubophen, Paracetamol)

 A paracetamol előnye, hogy gyorsabban hat, mint például az ibuprofén, ráadásul kevésbé károsítja a gyomor nyálkahártyát is. A májban fejti ki hatását, a legtöbb esetben fenilefrinnel kombinálják, amely remek orrdugulás ellen. Hátránya, hogy nem adható gyermekeknek a lehetséges mellékhatások miatt. A magas vérnyomással rendelkezőknek, és pajzsmirigy túlműködés esetén is fokozott odafigyeléssel szedhető.

» Ibuprofén (Nurofen, Ibuprofen, Brofen)

Az ibuprofén nem csak a testhőmérsékletet csökkenti, de a fájdalmat is csillapítja. Hatását valamivel alssaban fejti ki, mint a paracetamol, de előnye lehet a gyulladáscsökkentő hatása is. Mindig figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen lebomlása a vesékben történik. Az ibuprofén tartalmú lázcsillapítók már adhatók gyermekeknek is (de 6 hónapos kor alatt tilos és 6 hónapos kor után is csak kivételes esetekben). A legkisebbek esetében, a használatról kérd ki a kezelőorvos illetve szakorvos véleményét.

» Acetilszalicilsav (Aszpirin, Advil, Kalmopyrin)

Az acetilszalicilsav alapú lázcsillapítók nem adhatók 12 éven aluli gyermekeknek, de néhány szakorvos véleménye szerint még 18 éves kor alatt sem ajánlott. 

 

Lázcsillapítás gyermekeknél

 

A gyerkőcök bármilyen betegségére sokkal érzékenyebben reagálunk, és minden szülő rémálma a láz. Nem kelll rögtön pánikba esni, mert rengeteg módja van a lázcsillapításnak. A már említett ibuprfoén mellett, alkalmazhatunk borogatást is. Ezzel a lehetőséggel főleg akkor élj, ha a gyógyszer beadása után több mint 30 percig nem csökken a láz. 3 módon hűtheted a kicsit testét: törölgetheted nedves szivaccsal, hűtheted zuhannyal illetve készíthetsz borogatást.

Ha a borogatás mellet döntesz, áztass be a törölközőt, vagy fürdőlepedőt langyos vízbe, és tekerd a csöppség törzsére (a mellkastól a bordák alá). Soha ne borogasd a hasi részt, a kezeket és lábakat. A nedves törölközőre még helyezz egy szárazat és hagyd a borogatást nagyjából 10 percig a kicsi testén. Addig ismételd, míg a láza nem csökken.

Ha a nedves szivacsos megoldást választottad, a következő a teendőd. Ültesd a kicsit a kádba, amit nagyjából 5 cm magasságig felengedtél langyos vízzel. A gyerkőc testét ezt követően 20 percig törölgesd nedves szivaccsal.

A legkellemetlenebb módja a lázcsillapításnak a zuhany, ezért alkalmas inkább nagyobb gyermekek és felnőttek számára. A lázcsillapítás fent említett módjait ne alkalmazd hidegrázás esetén.

 

Lázcsillapítás felnőtteknél

 

A felnőttek esetében a lázcsillapítás lényegesen egyszerűbb. Sokkal többféle gyógyszer közül válogathatunk, és természetesen a felnőttek esetében is alkalmazhatók a fenti módszerek.