Mi kell a téli túrázáshoz?

túra

Szenvedélyes túrázó vagy, de mindeddig kerülted a téli kirándulásokat? Ha szeretsz mozogni és imádod a havas tájakat, akkor mindenképp vágj neki egy téli túrának! Természetesen alaposan készülj fel rá. Hogyan? Blogunkból megtudhatod, hogy mi minden kell egy jó kis téli túrához.

 

Először is készülj fel, a téli túra nehezebb, mint a nyári. A taposás a hóban és az alacsony hőmérséklet kimerítik a szervezetet, és ez még nem minden. Éppen ezért nem árt jó előre felkészülni a téli túrára kondíciónk javításával, hogy a nehéz téli terep ne érjen váratlanul.

Készíts tervet

Mindenképpen készíts aprólékos tervet, főleg, hogyha kezdő vagy. Elsőre mindig válassz könnyebb útvonalat, amellyel kezdőként könnyen megbirkózol. A legjobb talán, ha olyan útvonalat választasz, amelyet már jól ismersz a nyári túráknak köszönhetően. Ebben az esetben számolj viszont azzal, hogy erre a távra télen kevesebb időd lesz, mint nyáron – nem csak a hó miatt, de rövidebb nappalok miatt is. Vágj tehát neki az útnak a lehető legkorábban, a legjobb, ha mindjárt napfelkelte után.

A technika vívmányai lehetővé teszik az útvonal mentését GPS-re is, amely a kellő pillanatban nagy segítség lesz majd. A GPS készülékekből a boltokban és a webáruházakban sincsen hiány. Látogass csak el a Mall.hu webshopba, ahol ezt a Garmin GPS-t akár kedvezményesen is megkaphatod.

Az indulás előtt mindenképpen nézz utána, hogy a kiválasztott térségben nem várhatók- e hóviharok, viharos szél vagy lavinaveszély. Ezekben az esetekben mindenképp halaszd el a túrát egy olyan időpontra, amikor az imént felsorolt veszélyes időjárási viszonyok nem fenyegetnek.

Megfelelő felszerelés

A jó turistafelszerelés elengedhetetlen minden évszakban. Télen pedig pláne. Ne feledkezz meg a megfelelő öltözetről, illetve a felszerelésről, amelyek elengedhetetlenek egy téli túrához.

A túra alapja a megfelelő cipő

Semmi sem teheti tönkre jobban a túrát, mint a rosszul kiválasztott cipő, főleg télen. Éppen ezért válassz vízhatlan túra cipőt. A kemény hóba legmegfelelőbb a kemény talp, amelyre könnyen illeszthetsz akár hótalpakat is.

Kemény hóba, kemény cipőtalp.

Fontos a megfelelő öltözet

Nagyon fontos, hogy a téli túrához megfelelően öltözz. Ne vegyél fel vastag síruhát, amelyben azonnal leizzadsz. Hanem helyette öltözz rétegesen – több vékonyabb réteg még jobban felmelegít, mint egy nagyon vastag. Az elején inkább kevesebbet vegyél fel magadra, mert a mozgásban gyorsan kimelegszel.

Alulra tanácsos thermo öltözetet venni, amelyre még felvehetsz egy trikót vagy magasnyakút. Utolsó rétegnek válassz szellős, meleg vízálló sportöltözetet. Választásnál mindig figyelj a praktikusságra és csak aztán a dizájnra. Bár ebben az esetben is könnyű a választás.

A mi tippünk: A téli sportokhoz és túrázáshoz alkalmas outdoor sportruházat széles választékát találod az olyan webáruházakban, mint a Sportisimo, Hervis, Insportline vagy az About you. Persze nem kell tartanod az áraktól, hiszen biztosan találsz megfelelő kedvezmény kupont.

Semmiképp se feledkezz meg a meleg zokniról, sapkáról, kesztyűről és sálról. A pót felszerelést pedig pakold a hátizsákba – nem hiányozhat a pót termotrikó, zokni vagy kabát sem.

Pakolj kaját és további apróságokat

A felszerelésedből nem hiányozhat valami könnyebb harapnivaló és egy forró teával teli termosz sem. Nagy előny természetesen, ha útba esik egy kis hegyi menedékház, ahol jóllakhatsz, kicsit átmelegedhetsz és megpihenhetsz. Ne feledkezz meg a készpénzről, az irataidról vagy egy kisebb elsősegély felszerelésről. A nehezebb terepeken sokat segít a túrabot is. Szükség esetére pedig vigyél magaddal hótalpat, térképet, GPS-t, villanylámpát, vagy fejlámpát.

Ne feledkezz meg a készpénzről, az irataidról vagy egy kisebb elsősegély felszerelésről.

Egy apróság a legvégére: téli túrára soha nem menj egyedül, mindig legyetek legalább ketten. Nemcsak biztonságosabb, de a hangulat is sokkal jobb.