Ne azt tegye félre, ami a költés után marad, hanem költse el azt, ami a megtakarítás után maradt

pénz

Olvassa el Warren Buffett, pénzügyi guru tanácsait, amelyek segítenek, hogy pénzügyileg bebiztosítsa családja jövőjét. A tanácsokat a Kuplio.hu oldalon olvashatja.

 

Mindannyian be akarjuk biztosítani pénzügyileg a magunk és családunk jövőjét. Ez különböző módon is történhet. De ha nem a lottó nyereményre akarunk alapozni, az egyetlenhelyes út a spórolás.


Tanácsok a legjobbaktól

 

Biztos nem nyúl mellé, ha a sikeres emberek által inspirálódunk. A mai cikk címe egy jól ismert befektetőtől, Warren Buffett-től vett idézet szabad fordításban, aki már évtizedek óta pénzügyi gurunak számít. Sok tanácsa ma is egyetemes és hasznos. Kiválasztottuk közülük néhányat.

 

A bevételek és kiadások összehasonlítása

 

Biztosan tudja, mekkora a bevétele. Most állapítsa meg, milyenek az egész család tényleges havi kiadásai, és válassza őket kétfelé a szükségesekre és a többi egyébre. Tanuld meg megkülönböztetni, mi az, amire valóban szüksége van, és mi, amit Ön akar, de tud nélküle élni. Nyisson egy megtakarítási számlát, és rendszeresen tegye rá az összes szabad pénzeszközét. A "forintonkénti" spórolás egyfajta biztonságot ad Önnek, hogy a váratlan kiadások nem fogják meglepni a jövőben. 

Takarítsa meg pénzét I Kuplio.hu

 

Szabaduljon meg a rossz pénzügyi szokásoktól

 

Az első lépés, hogy tudatosítjuk, melyek is ezek, és miért is nem tudunk tőlük szabadulni. Gondolja végig, a családban ki mire költi a legtöbb pénzt, és mit lehet tenni ellene. Kövessen két szabályt. Az első így hangzik: Soha ne költse a pénzét szükségtelenül! A másik azt mondja: Sose feledje az első szabályt!

Minél előbb elsajátítja a pénzügyi műveltség alapvető szabályait, annál előbb látni fogja az Ön erőfeszítéseinek valódi eredményeit. Tanítsa meg ezt gyerekeinek is, és mutassa meg nekik, mi mindenük lehet, ha megtanulják helyesen kezelni a pénzt. 

 

Felesleges kölcsönök

 

A kölcsönnek az utolsó lehetőségnek kellene lennie az alacsony jövedelem vagy pénzügyi problémák kezelésére. Fontos kontroll alatt tartani az ún. rossz adósságokat, amelyek többnyire fogyasztási hitelek és hitelkártyák. Szabaduljon meg tőlük a lehető leghamarabb, és kezdjen el helyette spórolni. A kis összegek is nagy lépésnek számítanak eleinte. Ne féljenek kedvezmény kuponokat, akciós szórólapokat vagy szezonális kiárusításokat kihasználni. Minden megtakarított forint fokozatosan növeli a családi költségvetését.

 

Fektessen be

 

Könnyebb, mint gondolná. Tanulja meg az alapvető terminológiát, tegyen félre egy konkrét összeget, amelyet minden hónapban kezelhet és befektethet. A kevés pénz is jobb ebben a helyzetben, mint a semmi. Ha nem biztos magában, kérjen tanácsot, és tanulja meg a dolgok menetét. Warren Buffett egy konzervatívabb hosszú távú befektetést (8-10 év) választását és a portfolió diverzifikálását javasolja, tehát a befektetések több kisebbre való bontását. Ez csökkenti a kockázatokat, és a lehetséges veszteségeket egy területen így nem érzi meg annyira. Egy jó tipp nem ellenőrzi túl gyakran a befektetéseit. Inkább kövesse a "beállít és elfelejt" jelszót. Elég rájuk nézni és kiértékelni a helyzetet egyszer néhány havonta. A megfelelő befektetési eszközök kiválasztása során legyen óvatos, és a pénzügyeinek követése során meg főként türelmes.