Praktikus tanácsok, hogyan csökkentse az allergia tüneteit

virág

Nyakunkon a tavasz, a hőmérséklet egyre nő, és a természet is újra életre kel. Az év legszebb időszaka, ám sokaknak közülünk mégsem olyan felhőtlen – az allergiások bizony sokat szenvednek ebben az időszakban. Olvasson tovább, és megtudja, hogyan enyhítheti a kellemetlen allergiás tüneteket egyszerűen.

 

Az Egészségügyi Világszervezet betegségek előfordulását rangsoroló listája szerint az allergia a negyedik helyen szerepel. A leggyakoribb ezen belül is a pollenallergia, amely sajnos egyre több embert érint Magyarországon. Lehet, hogy Ön nem is tudja, de már februárban előfordulnak a levegőben az első allergének. Bár a pollenszezon még csak nagyon enyhén érezteti hatását, hoztunk néhány tippet, hogyan is enyhíthet kellemetlen tünetein.

 

Kezdődik a pollenszezon

 

A felmérések szerint a magyarok egyharmada szenved az allergiától, és főkent a pollen az, ami a legtöbbeket érint. Nátha, szemviszketés, fulladás- ezek a leggyakoribb tünetek, amelyek nagyban megnehezítik az életet. Sajnos ez a betegség elkerülhetetlen, ám a tüneteket könnyűszerrel lehet kezelni, elég hatékonyan. Lássuk csak hogyan:

 

Gyógyszerek

Ha Ön allergiától szenved, biztosan van allergológusa, aki kezeli Önt. A gyógyszereket, amiket felírt Önnek, használja felelősséggel és rendszeresen. A múltban az allergiásokat antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel kezelték, amelyekből a beteg a tabletták végigszedése után abbahagyta a gyógyszer használatát. Manapság már az egész szezon alatt szükséges őket szedni.

 

Korlátozza a sétát

 

Az első tavaszi napsugarak ugyan csalogatják az embert egy kis sétára a természetbe, de ha Ön allergiás, jobb, ha ellenáll a kísértésnek. A szakértők szerint a legkritikusabb időszak a 11:00-16:00 közti intervallum, amikor a legmagasabb a levegő pollentartalma. Amennyiben nem tudja elkerülni, cseréljen ruhát és mosakodjon meg hideg vízzel, ezzel is csökkentve a tüneteket.

 

Figyelje a pollentérképet

 

Ha Ön pollenallergiától szenved, biztosan figyelemmel kíséri hogyan és mikor kerülnek a légkörbe az adott allergének. Könnyen utána tud nézni, és a legaktuálisabb információkat szerezheti be akár az idokep.hu -n is. Itt régiókra osztva láthatja hol és milyen pollen milyen intenzitással fordul elő a levegőben.

 

Vezessen felhúzott ablakkal

 

Ha Ön erős allergiától szenved, óvja magát vezetés közben is, mégpedig úgy, hogy az ablakot zárva hagyja. Ha motorozik vagy biciklizik, válasszon jó minőségű napszemüveget, sültös sapkát és sisakot.

 

Vigyázat az élelmiszerekkel

 

A kritikus időszakban mindig figyeljen oda néhány élelmiszerfajtára, hiszen ezek is tartalmazhatnak pollent. Ezek alatt az élelmiszerek alatt a gyógyteákat és a mézet értjük.

 

Öblítse le arcát langyos vízzel

 

Ha Önnél erős allergiás reakció lépett fel, mint a fújtó köhögés vagy a szem fájó égése, öblítse le arcát langyos vízzel.

 

Rendezze otthonát

 

Abban az esetben, ha az allergia nem hagyja nyugodni otthon sem, vessen be néhány trükköt. Szerezzen be légtisztító készüléket, az öreg paplant és párnát cserélje le antiallergén ágyneműre, szereljen fel szúnyoghálót, és a legfontosabb, ne teregessen kinn!