Iskolakezdés gyermekekkel? A megfelelő napi rutin segít

ket gyerek

Szinte hihetetlen, hogyan elszaladt ez a nyári szünet is, igaz? Hamarosan újra itt az iskola. Hogy minél könnyebb legyen a visszatérés, csak kövesd az általunk felvázolt napi rutint.

Az iskolába való visszatérés nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is nehézkes lehet olykor. Két hónap szünet után ismét vissza kell térni a régi kerékvágásba – gyermeknek és szülőnek is egyaránt. Ennek az új napirendnek elegendő időt kell tartalmaznia a tanulásra és a szabadidős tevékenységekre is.

Miért fontos a napi rutin a gyermekek számára?

 

Ugyanazon tevékenységek rendszeres elvégzése a megfelelő napirend kialakulásához vezet. Egy idő után automatikusan végzitek majd és természetessé válik számotokra. Nagyon fotnos tehát a napi rutin gyermekeknek, és nem árt időben feékészülni az iskolakezdésre sem. 

Az „iskolai” napirend reggelei nyugodtak, kényelmesek és kellemesek lesznek. Elkerülheted a stresszt, és mosollyal az arcotokon kezditek a napot.

kocka gyerek

 

Alakítsd ízlés szerint

 

Minden napirend egyedi. De hoztuk néhány tippet a napi rutin kialakítására. Ha valamilyen teendő esetleg kimaradt, nyugodtan add hozzá. A napi rutin a tiéd, alakítsd hát igényeid szerint.

Hiszen te magad tudod a legjobban:

__check

mennyi időd van készülni, mielőtt elindulsz otthonról,

 

__check

mennyi idő alatt értek az iskolába,

 

__check

milyen tevékenységeket kell végeznetek.

 

Mire van szükségük a gyerekeknek a hatékony tanuláshoz? Ebben a cikkben található egy rövid összefoglaló, amely tartalmazza azokat a webáruházakat, ahol olcsóbban vásárolhatsz.

Elegendő alvás

 

Nem számít, kiről van szó, szülőről vagy gyermekről. Mindannyiunknak szüksége van rendszeres és jó minőségű alvásra. Menjetek aludni, és keljetek minden nap egyforma időben te is, és gyermeked is. Csak akkor tudsz teljes mértékben nekik szentelni magad, ha te is kialudtad magad.

Javasolt napi alvásidő életkor szerint:

__check

kisiskolások (6-13 évesek) – 9-11 óra
 

__check

kamaszok (14-17 évesek) – 8-10 óra
 

__check

fiatal felnőttek (18-25 év) – 7-9 óra
 

__check

felnőttek (26-64 év) – 7-9 óra
 

Odafigyelsz gyermeked alvási szokásaira? Ebben az esetben biztosan kitűnik a fókuszáltságával, koncentrációjával és a jó memóriájával.

gyerekek hatek

Esti készülődés

 

A következő napi rutinod már este elkezdődik. Például harapnivalók és ruhák elkészítésével. A ruhaválasztást a gyermekedre is bízhatod. Így fokozatosan nemcsak a függetlenségre tanítod, hanem fejleszted a döntéshozatali képességét is. Ha esténként időt szánsz ezekre a tevékenységekre, reggel elfogyaszthattok egy hosszabb reggelit közösen.

Minden reggel egyforma

 

A napi rutin arra is utal, hogy milyen sorrendben végzed a reggeli teendőket. Higiénia, reggeli, öltözködés vagy iskolába járás és munka. Kövesd ezeknek a tevékenységeknek a sorrendjét minden egyes reggel. A gyerkőcök emlékezni fognak rá, és ezek a feladatok fokozatosan egy kicsit kevesebb idő vesznek igénybe reggelente.

anya lanya

Pihenj suli után

 

Miután a gyerekek hazaértek az iskolából, jöhet a jól megérdemelt pihenés. Kényeztesd velük különféle otthoni tevékenységek vagy szakkörök formájában. Rajzolás, festés, Lego, sport, torna, hangszerek, idegen nyelvek tanulása.

Valóban rengeteg lehetőségetek van. Ez csak attól függ, hogy a gyerkőc mit szeretne tanulni. Szánj meghatározott időt ezekre a szabadidős elfoglaltságokra.

gyerek fest

Felkészülés a következő napra

 

Pihenés után itt az ideje a tanulásnak és a házi feladat elvégzésének. Segíts a lurkóknak a napirend ezen feladataiban is. Főleg, ha megkérnek rá. Rájönnek majd, hogy számíthatnak rád, még akkor is, ha más kötelezettségeid is vannak emellett.

hazi feladat

Közös vacsora

 

Nincs minden nap lehetőség együtt reggelizni és ebédelni. A gyerekeknek még jobban tetszeni fog, ha együtt vacsoráztok. Ezt a pontot semmiképpen sem szabad alábecsülni a napirededben. Ha lehetséges, mindig próbáld meg megvárni a háztartás összes tagját a vacsorával.

Pihenés

 

A rövid pihenés minden nap szerves részét kell, hogy képezze. Ideális, ha mindannyian együtt töltitek. Az együtt töltött idő megerősíti kapcsolatot köztetek.

Ezt az időt arra is felhasználhatod, hogy kötetlen módon fejleszd gyermeked intellektusát. Például egy kreatív társasjátékok segítségével. A jelenlegi piacon rengeteg van belőlük.

tarsas jatek

Kíváncsi vagy, milyen játékokat kedvelhetnek a gyerekeid? Meríts ihletet a társasjátékok online választékából az egész család számára.

Felkészülés az alvásra

 

A nap utolsó része ezen a ponton nagyon ismerős lesz számodra. A nap elejére emlékeztet. Így minden tevékenység ciklikusan lezárásra kerül. Az esti rutin a reggelhez hasonlóan magában foglalja a higiéniát, a másnapi ruhaválasztást és az alvást.

Hogyan lehet a gyermeket a lehető leggyorsabban és hatékonyabban elaltatni? Készítsd fel az alvásra, és fokozatosan kezdd el lassítani a tempót. A fent említett társasjáték vagy az olvasókönyvek ideális példák a lassításra.

Nemcsak te és a gyermek készültök az alvásra, hanem a teret is fel kell készíteni az éjszakai pihenésre. Óvatosan szellőztesd ki otthonod alvóhelyiségét. A fény tompításával harmonikus hangulatot teremthetsz. Csak kis asztali lámpákat hagyj égve. És ami a legfontosabb, ne hagyj mobiltelefont vagy más okoseszközt, játékszert a gyerekszobában. Lefekvés előtt elterelhetik a gyerekek figyelmét.

lany alszik

A vakáció utáni első hetek nehezebbek lehetnek, de ne add fel. A lényeg az, hogy kövesd az általad megszabott napirend lépéseit Ha szükséges, motiváld a gyerekeket. Például jutalom utazás formájában. Meglátod, ők fokozatosan belerázódnak a napirendbe.