Szereti a cidert? Így készítse otthon!

alma

Ön is szereti a cidert? Akkor a következő blogunk, biztosan nem hagyja hidegen. Megmutatjuk ugyanis, hogyan készítheti el otthon, olcsón. Na, belevágunk?

 

Mi a cider és honnan származik?

A cider az egyik legrégebbi, enyhén alkoholos italok közé tartozik. Ez valójában almabor, amely az alma must erjesztésével ön létre, alkoholtartalma 0,5% - 8,2%. A főként Nyugat-Európában népszerű ital eredete máig vitatott. Úgy tartják, a mai Baszkfölről származik, és éppen ezért is nevezik gyakran „északi bor”-nak.

Bár sokan összetévesztik a cidert a sörrel, ám teljesen más italokról van szó, hiszen az elkészítése is inkább hasonlít a boréhoz. Franciaországban például ugyanúgy a palackban érlelik, akárcsak a bort, nem édesítik, sőt még csak szén-dioxiddal sem dúsítják. Ezzel ellentétben, az angol cider sokkal édesebb, és szénsavasabb. Akármelyik fajtát is kedveli, nyugodtan kipróbálhatja akár otthon is, a végeredményért biztosan megéri. És nem is kötelező csak és kizárólag almából készíteni az egészet. Olyan gyümölcsöt is felhasználhat, mint például a körte.

Hogyan készül a cider házilag?

 

Ha Önnek otthon saját kis almással rendelkezik, nyert ügye van. A cider elkészítéséhez a legmegfelelőbb az érett alma (a boltiak gyakran kissé éretlenek és ízetlenek is). De nyugalom, így sincs semmi veszve, ha Ön a boltból szerzi be, tanácsos többféle almát vásárolni. Bátran kombinálja a savanyút az édessel, így igazán izgalmas ízt kaphat.

Az elkészítési módja, nagyon hasonló a boréhoz, az érlelése nagyjából 14 naptól, akár 8 hónapig is tarthat, amely az elkészítés módjától függ. Mi most bemutatunk a cider készítés egy egyszerű módját.

Elkészítés:

1. Első lépés az almapréselése és így a megfelelő mennyiségű almalé nyerése. Amennyiben nem szeretne hektolitereket előállítani, elég egy egyszerűbb gyümölcsprés vagy facsaró is hozzá.

2. A második lépésben készítse elő az edényeket, amelyekbe az elkészült nedűt önteni, majd hűteni fogja. A legideálisabb erre a célra egy demizson kotyogóval ellátott üvegballon tetővel, mert az kiengedi a szén-dioxidot és nem engedi be a levegőt. Nagyon ügyeljen arra, hogy az edények tiszták, sterilek legyenek.

3. Az almalevet töltse az edénybe annak háromnegyedéig, és ha úgy érzi, tegyen bele borélesztőt. Ezt követően tárolja hűvös helyen – nagyjából 10 – 15 °C. A fermentálás lényege, hogy a cukor idővel alkohollá alakul. Ennek érelmében, minél tovább hagyja állni, annál kevésbé lesz édes, de annál több alkoholt fog tartalmazni.

4. A legjobb, ha úgy 2-3 hónapig erjeszti az otthoni cidert. Az időszak elteltével vegye le a kotyogóval ellátott üvegballont, és öntse át egy másik demizsonba. Figyelem, csak a folyadékot öntse át! Ezt követően hagyja további egy hónapot állni hűvös helyen, majd fogyassza egészséggel.

Na ugye, hogy nem nagy ördöngösség? Vágjon bele bátran!