Szereti a kávét? Most többet megtudhat róla

kávé

Ön is kávéimádó? Még, ha naponta iszik is egy csészével, biztosan akad olyan dolog, amit még nem tud róla. Most kiválogattunk néhány érdekességet a kávéról, hogy kicsit közelebbről is megismerje a csodálatos világát.

 

1. A kávé gyümölcs

Ugye milyen hihetetlennek hangzik. Pedig igaz, a kávé a gyümölcsök közé tartozik. Bár a kávébab kifejezés kicsit megtévesztő lehet, ám mégsem zöldség. Maga a „kávé” kifejezés pedig egy arab szókapcsolatból származik, amelynek jelentése eredetileg „bor” volt, csak később vitték át a nevet a fekte italra.

2.  A kávét a kecskék fedezték fel

Azt mondják, a kávét az etióp kecskék fedezték fel még a 9. században. Történt egyszer, hogy az etióp kecskepásztorok, arra lettek figyelmesek, hogy az őrzött kecskék furcsán viselkednek az elfogyasztott kávébabok után. A helyi szerzetesek aztán főzetet készítettek belőle, és így született meg a kávé. Az első kávézó aztán persze jóval később, a 17. században nyitotta meg kapuit Velencében, de onnantól kezdve villámgyorsan terjedt a világ összes pontjára.

 

3.  A kávé a világ második kedvenc itala

Az első pedig a víz, hiszen azt isszák a legtöbben a világon. Ezt követi a kávé a ranglistán – kávéból mintegy 2,25 milliárd csésze fogy naponta. A legnagyobb kávéimádók a hollandok, ők naponta személyenként 2,4 csészét fogyasztanak a felmérések szerint.

 

4.  A kávé nagyon értékes

Azt gondoljuk sejti, hogy a legértékesebb árucikk manapság a piacon a kőolaj. Azt viszont tudta, hogy a második helyen rögtön a kávé áll? Pedig így van. A világ legdrágább kávéja a cibet kávé, amelynek keletkezése már önmagában különleges – a cibetmacska lenyeli a kávébabot majd kiüríti luxuskávé formájában. Az ára pedig? 10 dkg megközelítőleg 14.000 Ft-ba kerül.

 

5.  A világon nagyjából 60 féle kávé létezik

A világon nagyjából 60 féle kávécserjét különböztetünk meg, ám nagy mennyiségű előállításra csak kétféle használatos – az arabica és a robusta, amelyekről a két legismertebb kávéfajta is nevét kapta. Az arabica inkább az ízről és illatról gondoskodik, míg a színről a robusta. Minél keserűbb a kávé és sötétebb annál több robustát tartalmaz.

 

Vásároljon kávét a Tchibo.hu oldalon

Ha ön az otthoni kávézás híve, vásárolja azt a leghozzáértőbbtől az interneten. A Tchibo webáruház rengeteg féle kávét kínál, a kis, fekete, igazán erős eszpresszótól kezdve az igazán lágy és krémes ízű kávékülönlegességekig mindent kipróbálhat. A webshopban továbbá az egyre népszerűbb Cafissimo kapszulák és kávéfőzők is kaphatók sok más kiegészítővel karöltve. De nem csak kávét forgalmaznak, hanem ruházati és háztartási cikkeket is. Semmiképp se hagyja ki a Tchibo kedvezményeket, és vásároljon olcsón.

6. Kávécserjét ültethet otthon is

Kávécserjét könnyűszerrel gondozhat otthonában is. Megfelelő körülmények mellett, a kávécserje három év elteltével ad termést. A legnagyobb ültetvényekkel Brazíliában, Kolumbiában, Vietnámban és Indonéziában találkozhatunk.

 

7. A kávé egészséges

Tudományosan bizonyított tény, hogy a kávéfogyasztás jót tesz a szervezetnek. rengeteg antioxidánst tartalmaz, javítja a vérkeringést, enyhíti a fejfájást, a máj működését is elősegíti, és megelőzi a Parkinson kórt. Természetesen túlzásokba sem kell esni, napi 400g gramm kávé már inkább káros az egészségre – tehát körülbelül 4 csésze.

 

8. A koffein segít a fogyásban

A koffein gyorsítja az anyagcserét, tehát segít a felesleges kilók legyőzésében. Ilyen szempontból előnye, hogy csökkenti az étvágyat is. De vigyázat, ez csak 2-3 csésze kávé esetében érvényes, nagyobb adag esetén, vagy ha tejjel és cukorral ízesíti, még fel is szedhet néhány kilót.