Szeretne leszokni a dohányzásról? Nem csak az egészségre káros, de a költségvetésnek is

cigi

Utánaszámolt valaha mennyibe is kerül a dohányzás? Mi megtettük – évente akár több mint negyedmillió forintba kerülhet, ha naponta egy csomaggal vásárol.

 

Miért éri meg leszokni?

 

Mert a dohányzás:

✓ Növeli az agyvérzés, szívinfarktus és a rák kialakulásának esélyét, illetve más szív -és érrendszeri betegségek előfordulását.

✓ Növeli a meddőség esélyét – nőknél férfiaknál egyaránt.

✓ Növeli a légúti megbetegedések kialakulásának esélyét – főleg az asztma és a bronchitisz esélye, de nem csak az aktív, de a passzív dohányosok esetében is.

✓ Ráncokat okoz és gyorsítja az öregedést.

✓ Csökkenti a tüdőkapacitást, ami kihat a fizikai állóképességre bármilyen hétköznapi tevékenység során.

És még sorolhatnánk. Tehát egyértelműen látható, hogy a dohányzásról való leszokásra rengeteg egészségügyi okot találunk. Ezek mellett az indokok mellet van még egy elhanyagolhatatlan tényező – az anyagiak. Meggyőztük? Hogyan tovább?

 

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

 

Akaraterő

Ha tényleg le akar szokni, tudatosítsa, kicsit sem lesz könnyű. Ha napjában több szál cigit is elszív, minden bizonnyal Ön függő, és sajnos semmilyen függőségtől nem könnyű szabadulni. Amennyiben viszont akaratereje erős, nagy eséllyel sikerül leküzdenie. Ne gyengüljön el stressz alatt sem, hisz „csak egyet” elszívni a legjobb módja visszatérni a régi útra.

 

Fokozatosan vagy egyszerre

Alapjában véve, hogy egyik napról a másikra teszi le a cigarettát avagy fokozatosan csökkenti az adagját magán múlik. Ha elég Önben az akarat, leteheti egyszerre is, amelyhez választhat dátumot vagy valamilyen neves eseményt, mint például a terhesség.

 

Keressen fel szakembert

Annak ellenére, hogy a dohányosok 70%-a egyedül próbál leszokni a dohányzásról, sajnos sikerük már nem ilyen nagymértékű. A leszokásban szakemberek is segíthetnek Önnek, akik egy tervet állítanak össze, illetve hasznos tanácsot adnak, milyen módszerekkel szabadulhat meg a rossz szokásától, függőségétől és akár segédeszközökkel is szolgálhatnak. Az orvos akár gyógyszert is írhat fel Önnek, amely tartalmaz egy adott mennyiségű nikotint, amelyeket aztán más termékekkel kombinálva is használhat – ilyen a rágó, illetve tapasz. Ezenkívül léteznek még más alternatív módszerek is mint a hipnózis vagy akupunktúra.

 

Használjon segédeszközt

Ha Önben nincs elég akarat és kitartás, használja a sok leszokást elősegítő termék valamelyikét. Ilyenek például a nikotinos rágó, tapasz, vagy más segédeszköz, amelyeket megvehet bármelyik patikában vagy akár az interneten is.

Nikotinos rágó

Az egyik legnépszerűbb leszokást segítő termék a nikotinos rágógumi. Egyaránt hatékony a ygnegébb és erősebb dohányosok körében. Ezek a rágók csak kis mennyiségű nikotint tartalmaznak, amelyek kis mértékben nyomják el vagy enyhítik a dohányzás utáni sóvárgást vagy a leszokás más tünetét. csak 1-2 óránként vegyen be belőle egy darabot, aztán fokozatosan csökkentse az adagját. A rágót nem szabadna 10 percnél tovább rágnia. Ha Ön már szenvedett el szívinfarktust vagy egyéb gyomorproblémája van, erről a módról sajnos le kell mondania.

 

Nikotintapasz

Hasonló elven működnek a nikotintapaszok is. Ez a segédeszköz is sikeres az erős és gyengébb dohányosok körében is, viszont eggyel sikeresebbek, mint a rágó. Miért? Mert a nikotin az egész nap folyamán fokozatosan szabadul fel, illetve fokozatosan csökken a tapaszokban lévő nikotinadag minősége és mennyisége.

 

Egyéb eszközök

Léteznek további segédeszközök is, amelyek, segítenek a leszokásban, ilyen például a nikotinos spray, nikotin inhalátor vagy a nikotinos szopogatótabletta. Ezek nem csak a felhasználás módjában trnek el egymástól, de árban is. Ezért tehát jól gondolja meg, melyiket is szerzi be és melyik lesz az Ön számára legmegfelelőbb.

Tehát a dohányzásról való leszokásnak rengeteg módja van, így sikeresen le tud szokni Ön is. Nem csak az egészségét kíméli ezzel, de a pénztárcáját is. Az így megspórolt pénzen pedig irány a Maldív szigetek