Tesztelje tudását! Ismeri a húsvéti szokásokat?

húsvét

A húsvét az egyik legrégibb és legjelentősebb ünnepünk, amelyhez rengeteg népszokás kötődik. Néhány már bizony lassan feledésbe is merül, ám tudja- e mit szimbolizál a hímes tojás, vagy honnan ered a locsolkodás? Nem? Akkor mindenképpen olvassa el blogunkat! A bátrabbak pedig akár tesztelhetik magukat. Na, mennyi a helyes válasz?

 

???

 

1. Tudja mik a húsvét szimbólumai?

A húsvét a tél távozásának és a tavasz eljövetelének ünnepe. Ahogy az a húsvéti díszítésen is tükröződik, a húsvét szimbólumai a tojás, nyúl, bárány és a tavaszi virágok – nárcisz, tulipán, jácint és gyakran a barkát is említik. Ezek az elemek a termékenységet és újjászületést jelképezik.

 

2. Mivel díszítették felmenőink a tojásokat?

Tudja mivel díszítették hajdanán a tojásokat húsvétkor? Elsősorban hagyományosan vöröshagyma héjával festettek, amitől vörösesbarna színt kaptak a tojások, illetve írókával, viasszal írták, hímezték a többnyire növényi motívumokat.

 

3. Miért piros a húsvéti tojás? 

Vallásos elbeszélések szerint, mikor Krisztus a keresztfán függött, megállt előtte egy asszony egy kosár tojással imádkozni, s Krisztus vére rácseppent a tojásokra. A piros szín nem csak a vért, hanem a szerelmet is jelképezi, ezért a piros tojás szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

 

4. Mi nem hiányozhatott az ünnepi asztalról?

Főleg tojásból készült ételek voltak terítéken, de nem hiányozhatott a húsvéti sonka, és a tradicionális ételek közé soroljuk bárányt, a tormát, és a fonottkalácsot is.

 

5. Mi a barkaszentelés?

A barka bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak, és egy régi hagyomány szerint szokás volt a templomban megszentelni, amelynek eredete virágvasárnaphoz nyúlik vissza. A mediterrán országokban ilyenkor pálma vagy olajágat szentelnek, és ezt hivatott a barka helyettesíteni.

 

6. Miért locsolkodunk?

Termékenységvarázsló jellegű népszokás, ami szerint a férfiak ilyenkor sorra járják a házakat és különböző versek, énekek kíséretében locsolják meg a lányokat, asszonyokat. Az ,,öntözésért“ cserébe a lányok pirost tojást adnak a legényeknek. Ez a népszokás egyrészt a keresztelésre utal másrészt arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A víz tisztító és termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak.

 

Na, hogy sikerült? Tudta a választ az összes kérdésre?