Újévi fogadalmak 2023-ra: spórolj és törődj magaddal

18.01.2023 Angelika Takarékszámlák Megosztás

Az anyagi helyzetünk javítása kétségtelenül az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom. Ezzel összefügg az életminőség emelkedése is. Hogyan spórolj, de ugyanakkor magaddal is törődj.

A fizikai állapot javítása, könyvek olvasása, utazás vagy a családi költségvetés megtakarítása. Ez csak néhány a leggyakoribb újévi fogadalmak közül. Te mit fogadtál meg az újévben?

Bármiről is legyen szó, egy közös van bennük: elegendő pénzre van hozzájuk szükség. Ezek a gyakorlati tanácsok ebben segítenek.

gyakorlati-tippek

Gyakorlati tippek a fogadalmak meghatározásához és teljesítéséhez:

__check

Tűzz ki magad elé reális célokat – mérlegeld a lehetőségeid, és ennek fényében fogalmazd meg a céljaid. Az elérhetetlen, túl nagy célok eltántoríthatnak attól, hogy teljesíteni tudd őket.

 

__check

Határozd meg céljaidat egészen részletesen – vegyél a kezedbe ez tollat és egy papírt, és pontosan írd le mi az amit megfogadtál.  Minél többet leírsz, annál többre fogsz később emlékezni.

 

__check

Ne félj az akadályoktól – nem minden egyszerű. Így van ez a fogadalmakkal is. Légy kitartó és emlékezz arra, hogy miért is szeretnéd ha elérnéd a kitűzött céljaid.

__check

Ne akarj egyszerre túl sok mindent – inkább kisebb, de elérhető célokat fogalmazz meg, amiről tudod, hogy képes vagy elérni,

__check

Tervezd meg, hogy fogod teljesíteni  - határozz meg egy konkrét dátumot, mikor szeretnéd teljesíteni a fogadalmad. Írd le ezt a dátumot is.

sporolj-tobbet

Spórolj többet

 

Munkahelyváltás a magasabb jövedelem reményében, rendszeres, nagyobb összegű megtakarítás, vagy a spontán ruhavásárlás csökkentése. Ezek mind összefüggésben lehetnek a spórolási fogadalmainkkal.

3 módszer pénzünk megtakarítására:

1

Takarékszámla – nem tud eleget félretenni? Nyisson takarékszámlát, és egy rendszeres átutalás segítségével a folyószámlájáról bizonyos időközönként átkerül egy meghatározott összeg a takarékszámlájára. Egyáltalán nem kell ennek az összegnek magasnak lenni. Fokozatosan növekszik ez az összeg, és ha váratlan kiadások adódnak, akkor rendelkezésedre áll.

2

Napi megtakarítási mód – biztosan hallottál már a népszerű napi megtakarításról. 365 napos kihívásnak is nevezik. Az az alapja, hogy annyi pénzt tudsz összegyűjteni, amennyi nap van az évben. Egyszerű, rajtad múlik mennyit teszel félre. Mindennap félreteszel például 1000 forintot, ez egy év alatt 365 000 forint lesz. Na mit szólsz? Azért ez nem kevés.

3

Erőforrások elosztása – oszd fel a fizetésed kisebb összegekre, attól függően, hogy mik a kiadásaid(lakás, étterem, utazás). Próbáld meg ezeket a kiadásokat csökkenteni, és a fennmaradó összeget félre tudod tenni.

A megtakarított összeget félreteheted a családi költségvetésbe, és váratlan helyzet esetén felhasználhatod. Vagy akár saját magadra is fordíthatod.

megetakaritasi-modszer

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.

Az egészség megőrzése

 

Még ha most kirobbanó formában is vagy, gondolnod kell a jövőre is. A rendszeres egészségügyi ellátással jelentős jövőbeli kiadásoktól kíméled meg magad. Hogyan csináld?

 

__check

fektess biztosításba

__check

válassz juttatásokkal rendelkező egészségbiztosítót( és használja is fel)

__check

ne hanyagold el a megelőző ellenőrzéseket

__check

egészséges életmód

__check

fordíts több időt magadra, például pihenéssel(wellness, masszázs)

torodj-magaddal

Oktatás

 

Napjainkban már rengeteg lehetőség van a tanulásra, tudásszintünk növelésére. Az aktuális események figyelése, világlátásunk kibővítése, különböző tanfolyamok látogatása, ismeretterjesztő műsorok vagy hangoskönyvek hallgatása semmiképp se árt. Sok ingyenes, vagy minimális díj ellenében már elérhető.

Fektess saját magadba! Ez pozitív hatással lehet karriered növekedésére vagy álmaid munkájának eléréséhez.

„Az a szép a tanulásban, hogy senki sem veheti el tőled.“

– B. B. King

legy-eredmenyesebb

 

Szeretne eredményesebb lenni? Összeválogattuk a legjobb motivációs könyveket, hogy segítsünk ebben. Olvastad már valamelyiket?

Utazás

 

Sokunk álma, hogy körbe utazzuk a világot, és hogy minél több mindent lássunk. Talán ez az egyik újévi fogadalmad? Tégy meg mindent, sok új élményben legyen részed.

Nyisd meg a böngésződet még ma, és keresgélj az utazási irodák és szállásajánlatok között. Rengeteg van ugye? Ne habozz, és foglald le most. Az ár, amit látsz, talán csak a mai nap érvényes még.

A pihentető vagy az élményekben gazdag nyaralást szereted jobban? Próbáld meg a kettőt egyesíteni. Egész biztos, hogy tetszeni fog. Ráadásul ezek a pihenős napok, új lendületet adnak az év hátralévő részéhez is, és egyéb elhatározásaid teljesítéséhez.

uj-fogadalmak

Ne feledd, a fogadalmakat bármikor felbonthatod, és bármikor megváltoztathatod. Nem kell várnod az új év elejéig. Nyugodtan találj ki új célokat, de ne feledkezz meg a régiekről  sem.