Hogyan spóroljunk a háztartásban?

21.10.2021 Kata Otthon és ház Megosztás

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.

A statisztikák szerint a magyarok sokkal kevesebbet tesznek félre a fizetésükből, mint más európai országok lakosai. Ideje ezen változtatni. Ha te is gyakran felteszed magadnak a kérdést: „hogyan spóroljak”, és gyakran böngészel az interneten spórolási ötletek után kutatva, ne menj sehová, blogunkból megtudhatod, hogyan spóroljunk a háztartásban - jöjjenek tehát a spórolási tippek!

Tervezd meg az étrended

 

A spórolási tanácsok közül a legelső az élelmiszer vásárláshoz köthető. Az élelmiszervásárlás a havi költségvetésünk jelentős részét képezi. Hogyan ne költsünk többet a szükségesnél? Tervezd meg az étkezéseid előre, és ehhez igazodj a vásárlás során. Próbáld meg elkerülni az impulzív, érzelmi alapon történő vásárlást. Az így vásárolt élelmiszerek nagy részét gyakran kidobjuk, mivel nem lesz időnk az elfogyasztásukra a szavatosságuk lejárta előtt. Az étkezések megtervezése segít elkerülni azokat a helyzeteket is, amikor hűtőszekrényed üresen ásítozik, és újra igénybe kellene venned a házhozszállítási szolgáltatást.

A mi tippünk: 

 

Ha érdekelnek még további spórolási tippek a háztartásban, akkor van még egy remek ötletünk. Egyes üzletek élelmiszerárai akár kétszeresen is eltérhetnek egymástól. Kövesd az akciós újságok ajánlatait, melyeknek köszönhetően könnyen tájékozódhatsz hol és mit érdemes vásárolnod az adott héten.

Ki az elavult elektromos készülékekkel

 

A spórolás a háztartásban akkor a leghatékonyabb, ha hosszú távon gondolkodunk. Ha valóban pénzt szeretnél megtakarítani, akkor tudnod kell, hogy a háztartásokban az egyik legnagyobb akadályt a régi, elavult elektromos berendezések jelentik. Egy régi hűtőszekrény, sütő vagy mosógép közel sem olyan gazdaságos, mint az újabb gyártású társaik. Igaz, hogy kezdetben a készülékek cseréje jelentős anyagi befektetést igényel, de idővel látni fogod, hogy a befektetés meghozta gyümölcsét, az új készülékek pénzt és energiát takarítanak meg háztartásod számára. Kattints az Alza.hu weboldalra, és nézd meg, meg -e találod régi készüléked új típusú alternatíváját. Különösen a legmagasabb megtakarítású energiaosztályba tartozó termékekre összpontosíts. Nem szükséges minden elavult elektromos berendezést azonnal lecserélned, a legtöbb energiát felhasználók a hűtő, a fagyasztó és a mosógép. Ne feledd, hogy minél nagyobb az adott készülék, annál kisebb a megtakarítás. Egy nagy A++ energiaosztályú hűtőszekrény kevésbé gazdaságos lehet, mint egy kisebb A+ osztályba sorolható társa. Tehát ha gyakran töröd a fejed azon, hogy hogyan spóroljunk még jobban, akkor csak le kell cserélni a háztartási gépeid.

Spórolj a világítással

 

Egy remek módja annak, hogyan takarékoskodjunk, ha az elektromos berendezésekhez hasonlóan kicseréled az izzókat is költséghatékony alternatívájukra. Látogass el az alza.sk weboldalára és válassz az energiatakarékos izzók széles palettájából, melyek körülbelül 75%-kal gazdaságosabbak, mint a hagyományos társaik. Ne feledd azonban, hogy még az energiatakarékos izzók sem oldják meg azt a problémát, ha rendszeresen égve felejted a lámpákat. Csak abban a szobában világíts, amelyben éppen tartózkodsz, ne hagyd feleslegesen felkapcsolva a világítást az egész házban vagy lakásban. Hidd el, ez az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy hogyan takarékoskodjunk, és ha ez szokásoddá válik, meglátszik majd a pozitív végeredmény a pénztárcádon is.

Cseréld ki a régi csapokat

 

Egy csöpögő csap vagy egy átfolyó vécé minden háztartás rémálma. Ezért a lehető leghamarabb cseréld ki az összes régi elemet, és javíttasd meg az átfolyó vécét is. Bár első pillantásra nem tűnik annak, így több liter vizet pazarolsz, és a megnövekedett fogyasztás azonnal jelentkezni fog a vízszámládon.

Fontold meg az igénybe vett szolgáltatások kiválasztását

 

Gondold át, hogy valóban használod -e az összes olyan szolgáltatást, amelyért aktívan fizetsz. Kihasználod a mobil előfizetésed, vagy csak azért választottad az adott csomagot, hogy valamilyen előnyökhöz juss? Ha a kérdésre a válaszod a második lehetőség, elképzelhető, hogy egy másik csomag megfelelőbb lehet számodra. Ugyanez vonatkozik az internetes szolgáltatásokra, a televíziós műsorokra vagy a mobil alkalmazásokra. Menj végig az összes kiadáson, és előfordulhat, hogy havonta jelentős összegeket fizetsz olyan szolgáltatásokért, amelyeket egyáltalán nem is használsz.

Legegyszerűbb spórolás tippek: 

 

  • A mosogatógépet és a mosógépet csak akkor kapcsold be, ha már megteltek.
  • Főzés során mindig használj fedőt.
  • Ha elmész otthonról tekerd le a fűtést.
  • Sütés közben ne nyitogasd feleslegesen a sütőajtót.
  • Ne kapcsold be a szárítógépet minden mosás után, időnként szárítsd meg ruháidat a szárítón.
  • Ne hagyd túl sokáig nyitva a hűtőszekrény ajtaját.
  • Az edényeket ne kézzel mosogasd, hanem lehetőség szerint mosogatógépben.
  • Ha épp nem használod az elektromos berendezéseket, ne hagyd őket készenléti állapotban, hanem húzd ki a konnektorból.