Vigyázat, jön az influenza szezon!

vitamin

Erősítse meg immunrendszerét vitaminokkal – közeleg az influenza szezon! Milyen óvintézkedéseket tehetünk, mire figyeljünk oda? Blogunkból megtudhatja.

 

Még  fel sem dolgoztuk, hogy beköszöntött az ősz, az influenza már itt kopog az ajtón. A mi térségünkben minden évben az októbertől áprilisig tartó időszak az influenza és más hasonló megbetegedések gyakori előfordulásával jár. A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak az idősek, állapotos nők, a krónikus betegségben szenvedők és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők és az egészségügyben dolgozók. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a betegséget?

 

Jótanácsok

 

Az influenza vírus szervezetünkbe felső légutainkon keresztül jut be a legkönnyebben. Értelemszerűen az említett időszakban mindenkinek fokozottan oda kell figyelnie az egészségére. Hogyan? Az egyik legalapvetőbb dolog, amit tehetünk, az természetesen a kézmosás. Szappanozza be (az egész tenyeret, kézfejet és az ujjak között is) ezt követően pedig öblítse le forró vízzel. Más esetekben használhat alkohol alapú kézfertőtlenítőt is.

Megfertőződhetünk továbbá olyan mindennapi tárgyak által is, mint például a kapaszkodók a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlókocsik, kilincsek. Kézmosás mellett oda kell figyelni a rendszeres szellőztetésre is, hiszen a kórokozók néhány napig túlélik a poros és a nem átszellőztetett szobában.

Az átlagembernek gyakran nehéz megkülönböztetni az influenzát a légúti megbetegedésektől, és könnyen összetéveszthető egy erősebb megfázással. A betegek ezért gyakran nem keresik fel kezelőorvosukat, és az otthoni kezelést választják. Továbbra is lázasan, hőemelkedéssel és fájó torokkal járnak munkába, mennek suliba, tömegközlekednek, amivel nem csak maguknak ártanak, hanem környezetüknek is. Éppen ezért lenne tanácsos otthon maradni és követni az orvos utasításait.

 

Védőoltások

 

Az imént felsorolt módokon kívül az influenza ellen még védekezhetünk akár védőoltással is. Ezzel az influenza elleni védőoltással rengeteg ellenanyagot juttat a szervezetébe, amely 10-14 nappal az oltás után keletkeznek és védik a szervezetet nagyjából 6 hónapon át. Az említett napok alatt influenzaszerű, megfázásos tüneteket tapasztalhat. Mivel az oltóanyag összetétele napról napra változik, ezért szükséges az oltást minden évben megismételni.