A húsvéti ünnepek máris itt vannak, és Ön is biztos már azon töri a fejét milyen finomságokat varázsoljon az ünnepi asztalra. Ahány ház, annyi szokás ám mindenhol van valami jellegzetesen húsvéti étel az asztalon. Ha még nem tudja, mi legyen a menü, hoztunk néhány klasszikus, ám mégis különleges receptet.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
- →600g finomliszt
- →140g cukor
- →250 ml zsíros tej
- →30g élesztő
- →1 tojás
- →120g vaj
- →dió
- →citromhéj
- →só
Az élesztőt langyos, porcukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük és megdagasztjuk a tésztát, majd kiolajozott edényben kb. 30 perc alatt a duplájárakelesztjük. Ha megkelt 3-4 egyforma darabra osztjuk, attól függően hány darab kisméretű kalácsot szeretnénk formázni. A darabokból egyenként két-két rudat sodrunk, majd ebből megfonjuk a kalácsokat. A tetejüket egész tojással megkenjük és ismét 30 percen át kelesszük szobahőmérsékleten, majd kelesztés után másodszor is megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A kalácsokat kihűlés után szeleteljük.
Kalács kelttésztából
Hozzávalók
- →500g rétesliszt
- →50g cukor
- →250 ml tej
- →25g élesztő
- →egy tojássárgája
- →1 tojás
- →só
- →túró vagy lekvár
Elkészítés:
A tej egyharmadát felmelegítjük, hozzáadunk egy kis cukrot, lisztet és élesztőt. Ezeket az alapanyagokat pihenni hagyjuk. A felolvasztott vajat elkeverjük a maradék tejben, hozzáadjuk a tojássárgáját és a félretett élesztős keveréket is. Mindezt megszórjuk liszttel és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát letakarjuk és kelni hagyjuk. miutám megkel 2 centiméteresre nyújtjuk és köröket vágunk belőle. Közepükbe lyukat vájunk a tölteléknek. A megtöltött kalácsokat tepsire helyezzük és megkenjünk tojássárgájával. 180 fokon 20 percig sütjük.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
- →10 db tojás
- →2 evőkanál majonéz
- →1,5 dl tejföl
- → 1 evőkanál mustár
- →cukor
- →só,
- →bors
- →petrezselyem
Elkészítés:
Tegye fel főni a tojásokat úgy, hogy a víz ellepje őket. Ha elérte a forráspontot, onnantól kilenc-tíz percig hagyja fenn őket. Kapcsolja le alattuk a gázt, ezután öntsön rájuk hideg vizet, így könnyebben leszedheti a héjukat. Miután az utóbbit lefejtette, vágja ketté a tojásokat, és a megfőtt tojássárgáját egy kanál segítségével különítsd el egy tálba, most jön ugyanis a töltelék.
A sárgáját nyomkodja meg egy kicsit a villával, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni, majd keverje hozzá a majonézt, a tejfölt, a mustárt, valamint ízlés szerint szórja bele a sót és borsot is. Némi apróra vágott petrezselyem is mehet bele, ettől csak még finomabb lesz. Az így kapott masszát töltse bele a tojásokba. Ha szeretné, a petrezselyem zöldjével díszítheti a tetejüket is.
Zöldséges báránysült
Hozzávalók (4 személyre):
- → 1 kg báránycomb
- →2 evőkanál napraforgóolaj
- →1 vöröshagyma frissen őrölt bors
- →só
- →PÁCHOZ: 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 friss rozmaringág fél citrom
Elkészítés:
Mossa meg a húst hideg vízben, és hagyja a vágódeszkán lecsepegni, majd törölgesse át papírtörlővel. Ha szükséges, a hártyákat távolítsa el. A páchoz a citrom levét keverje össze az olívaolajjal, nyomja hozzá a fokhagymát, és adja hozzá az apróra vágott rozmaringot. Ne használjon túl sok fűszert, mert az elnyomja a bárány jellegzetes ízét. Kenje be vele jól a húst, a résekről se feledkezzen meg. Fedje le, tegye a hűtőbe, és hagyja a pácban egy éjszakán át.
Sütés előtt közvetlenül a bárányt szórja meg sóval, borssal, majd helyezze egy kiolajazott tepsibe. A hús alá öntsön két deci vizet, és alufóliával fedje le. Tegye 160 fokra előmelegített sütőbe, időnként locsolja meg, és legalább kétszer fordítsa meg. Ha elpárolog alóla a lé, feltétlenül pótolja. Ha fiatal a bárány, két óra alatt megpuhul, ha öregebb, hosszabb ideig kell sütni. Mielőtt elkezdené pirítani a húst, ellenőrizze. Ha beleszúr egy kést, és az könnyen áthatol rajta, vegye le róla a fóliát, és süsse szép pirosra körülbelül 20 perc alatt. Ha kiveszi a sütőből, hagyd körülbelül tíz percig pihenni, utána szeletelje csak fel.