Ahány ház, annyi szokás-néhány kipróbált húsvéti recept

húsvét

A húsvéti ünnepek máris itt vannak, és Ön is biztos már azon töri a fejét milyen finomságokat varázsoljon az ünnepi asztalra. Ahány ház, annyi szokás ám mindenhol van valami jellegzetesen húsvéti étel az asztalon. Ha még nem tudja, mi legyen a menü, hoztunk néhány klasszikus, ám mégis különleges receptet.

 Húsvéti fonott kalács

 

Hozzávalók 

  • 600g finomliszt
  • 140g cukor
  • 250 ml zsíros tej
  • 30g élesztő
  • 1 tojás
  • 120g vaj
  • dió
  • citromhéj

Az élesztőt langyos, porcukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük és megdagasztjuk a tésztát, majd kiolajozott edényben kb. 30 perc alatt a duplájárakelesztjük. Ha megkelt 3-4 egyforma darabra osztjuk, attól függően hány darab kisméretű kalácsot szeretnénk formázni. A darabokból egyenként két-két rudat sodrunk, majd ebből megfonjuk a kalácsokat. A tetejüket egész tojással megkenjük és ismét 30 percen át kelesszük szobahőmérsékleten, majd kelesztés után másodszor is megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A kalácsokat kihűlés után szeleteljük. 

 

 Kalács kelttésztából

Hozzávalók

  • 500g rétesliszt
  • 50g cukor
  • 250 ml tej
  • 25g élesztő
  • egy tojássárgája
  • 1 tojás
  • túró vagy lekvár

Elkészítés:

A tej egyharmadát felmelegítjük, hozzáadunk egy kis cukrot, lisztet és élesztőt. Ezeket az alapanyagokat pihenni hagyjuk. A felolvasztott vajat elkeverjük a maradék tejben, hozzáadjuk a tojássárgáját és a félretett élesztős keveréket is. Mindezt megszórjuk liszttel és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát letakarjuk és kelni hagyjuk. miutám megkel 2 centiméteresre nyújtjuk és köröket vágunk belőle. Közepükbe lyukat vájunk a tölteléknek. A megtöltött kalácsokat tepsire helyezzük és megkenjünk tojássárgájával. 180 fokon 20 percig sütjük.

 

Kaszinótojás

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1,5 dl tejföl
  •  1 evőkanál mustár
  •  cukor
  • só,
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítés:

Tegye fel főni a tojásokat úgy, hogy a víz ellepje őket. Ha elérte a forráspontot, onnantól kilenc-tíz percig hagyja fenn őket. Kapcsolja le alattuk a gázt, ezután öntsön rájuk hideg vizet, így könnyebben leszedheti a héjukat. Miután az utóbbit lefejtette, vágja ketté a tojásokat, és a megfőtt tojássárgáját egy kanál segítségével különítsd el egy tálba, most jön ugyanis a töltelék.

A sárgáját nyomkodja meg egy kicsit a villával, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni, majd keverje hozzá a majonézt, a tejfölt, a mustárt, valamint ízlés szerint szórja bele a sót és borsot is. Némi apróra vágott petrezselyem is mehet bele, ettől csak még finomabb lesz. Az így kapott masszát töltse bele a tojásokba. Ha szeretné, a petrezselyem zöldjével díszítheti a tetejüket is.

 

Zöldséges báránysült

 

Hozzávalók (4 személyre):

  • → 1 kg báránycomb
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  •  1 vöröshagyma frissen őrölt bors
  • PÁCHOZ: 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 friss rozmaringág fél citrom

Elkészítés:

Mossa meg a húst hideg vízben, és hagyja a vágódeszkán lecsepegni, majd törölgesse át papírtörlővel. Ha szükséges, a hártyákat távolítsa el. A páchoz a citrom levét keverje össze az olívaolajjal, nyomja hozzá a fokhagymát, és adja hozzá az apróra vágott rozmaringot. Ne használjon túl sok fűszert, mert az elnyomja a bárány jellegzetes ízét. Kenje be vele jól a húst, a résekről se feledkezzen meg. Fedje le, tegye a hűtőbe, és hagyja a pácban egy éjszakán át.

Sütés előtt közvetlenül a bárányt szórja meg sóval, borssal, majd helyezze egy kiolajazott tepsibe. A hús alá öntsön két deci vizet, és alufóliával fedje le. Tegye 160 fokra előmelegített sütőbe, időnként locsolja meg, és legalább kétszer fordítsa meg. Ha elpárolog alóla a lé, feltétlenül pótolja. Ha fiatal a bárány, két óra alatt megpuhul, ha öregebb, hosszabb ideig kell sütni. Mielőtt elkezdené pirítani a húst, ellenőrizze. Ha beleszúr egy kést, és az könnyen áthatol rajta, vegye le róla a fóliát, és süsse szép pirosra körülbelül 20 perc alatt. Ha kiveszi a sütőből, hagyd körülbelül tíz percig pihenni, utána szeletelje csak fel.

Jó étvágyat! :)