Hogyan tüntessük el a penészt a falról drága vegyszerek nélkül?

17.01.2024 Angelika Otthon Megosztás

A penész nemcsak esztétikai problémát jelent a lakásban, hanem elsősorban az egészségre is káros lehet. Ismerd meg, hogyan távolíthatod el a penészt a falról saját kezűleg, és miért alakul ki valójában.

A penész előfordulása nem ritka az otthonokban. Előfordulásának fő oka a túlzott páratartalom és nedvesség. Előfordulása mögött azonban más okok is állhatnak. Az alábbiakban megtudhatod, melyek ezek, és azt is, hogyan szabadulhatsz meg hatékonyan a penésztől otthoni módszerekkel.

A penészképződés kialakulása összefügg a szellőztetéssel és a fűtéssel is. Az Pepita webáruházban széles választékban találhatsz penész elleni készítményeket, kedvezményes áron.

Hogyan alakul ki a penész a falakon?

 

A penész egy kis organizmus, amely zöld, szürke vagy fekete színű foltok formájában jelenik meg a falakon vagy más felületeken, például a csempéken, a fürdő sarkaiban, de a bútorok mögött is előfordulhat. A szennyes ruhák beltéri szárítása és a gyakori főzés, valamint a nem megfelelő szellőztetés szintén ideális környezetet teremt a kialakulásukhoz. A rossz minőségű anyagok és ablakok építésénél történő felhasználása szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy előbb-utóbb megjelenjenek. Egy ingatlan megvásárlásakor ezért mindenképpen érdemes rákérdezni a felhasznált anyagokra, valamint a teljes építési folyamatra.

Mi okoz még penészesedést a falakon? Gyakori ok a magas szobahőmérséklet, amely a szabálytalan szellőzéssel együtt nemcsak penészesedést, hanem párásodást is okoz. A penész a faanyag vagy a tapéta miatt is előfordulhat a lakásban.

A penész jelenlétét a lakásban a jellegzetes dohos vagy nyirkos szagról, valamint a felület textúrájának megváltozásáról lehet megállapítani, amely a penész típusától függően sima és szárazról nedves vagy ragacsosra változik.

__bulb
Padlófűtés: jó befektetés? Hogyan lehet vele spórolni?

A padlófűtés sok otthonban az egyik legkedveltebb fűtési mód. Te is gondolkodsz rajta? Tudj meg mindent a padlófűtés előnyeiről, hátrányairól és arról, hogyan lehet vele spórolni.

Ne hagyd figyelmen kívül a penész megjelenését, mert az különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, például fejfájáshoz, szemirritációhoz, allergiához és sok más dologhoz. Ezért érdemes minél hamarabb megszabadulni a penésztől.

 

Kerüld el a penészesedést, és használj minőségi építőanyagokat. Nem csak ezt, hanem minden szükséges eszközt is szuper kedvezményekkel találsz ezekben a webáruházakban:

Hallottál már a Kuplio bővítményről? Telepítsd, és gondoskodik a kedvezőbb online vásárlásaidról.

 

Hogyan előzhetjük meg a penészt?



Van néhány hasznos tippünk és tanácsunk, amelyekkel megelőzheted a penész kialakulását otthonodban.

__check

szellőztesd a helyiséget naponta többször

__check

fürdésnél használj páraelszívót

__check

főzés közben alkalmazz páraelszívót

__check

ha lehetséges a ruhákat kint szárítsd

__check

hagyj szabad teret a bútorok és a fal között a levegőáramlás érdekében

__check

tartsd tisztán a házat

__check

ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a beltéri hőmérsékletet

penesz-fali

Autor: Annie Spratt (Unsplash)

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.

Hogyan lehet eltávolítani a penészt a falról?

 

A penész által érintett kisebb területeket könnyedén eltávolíthatod házi szerekkel is saját magad. Nagyon fontos, hogy használj védőfelszerelést, főként kesztyűt és maszkot. Ne felejtsd el a bútorokat is elmozdítani. A penész eltávolítása során ügyelj arra, hogy a terület jól legyen szellőztetve..


Mit használjunk a falon lévő penész ellen?

 

A leggyorsabb és legegyszerűbb módja a penész eltávolításának a házból az ecet használata. Ez egy sokoldalúan felhasználható folyadék, amely hatékonyan elpusztítja a kisebb penészgombákat. Hogyan kell csinálni? Használhatja hígítatlanul vagy vízzel 1:1 arányban hígítva. Öntse egy permetezőedénybe, és permetezze a penészre. Hagyja rajta körülbelül 15 percig, majd nedves ruhával töröld le. Ha a penész egy része a felületen marad, ismételd meg a folyamatot másnap.

A penész ellen házi gyógymódot is készíthetsz ecet, szódabikarbóna és hidrogén-peroxid összekeverésével. Fújd a keveréket a penészes területre, és hagyd rajta 15 percig, majd töröld le nedves ruhával. A citrusfélék kivonata és a teafaolaj szintén hatásosnak tekinthető a penész ellen. Keverj össze 30 csepp olajat vagy kivonatot 2 csésze vízzel és fújd a keveréket a penészes területre.

 

no-torlokedno

Autor: cottonbro studio (Pexels)

 

Nagy penészfoltok vannak a lakásban? Ebben az esetben érdemes speciális penész elleni készítményeket használni. Használatuk során kövesd a csomagoláson lévő utasításokat. Ha nem segítenek, ne habozz szakemberhez fordulni.

 

A penész a házban határozottan nem kellemes dolog. Kezdődő penészgombásodással küzd az otthonod? Próbáldj ki tanácsainkat, és szabadulj meg tőle hatékonyan és vegyszermentesen. És nemcsak tiszta, de egészséges otthonod lesz.

__bulb
Mire kell figyelni a mennyezet hőszigetelése során?

A mennyezet szigetelése gyakori intézkedés a hőveszteség megakadályozása érdekében. Ha te is gondolkoztál már ezen, olvasd el cikkünket, hogy miért is olyan fontos.