Padlófűtés: jó befektetés? Hogyan lehet vele spórolni?

16.01.2024 Angelika Otthon Megosztás

A padlófűtés sok otthonban az egyik legkedveltebb fűtési mód. Te is gondolkodsz rajta? Tudj meg mindent a padlófűtés előnyeiről, hátrányairól és arról, hogyan lehet vele spórolni.

A kényelmes otthonhoz egyszerűen nélkülözhetetlen a megfelelő fűtés. Az utóbbi időben a padlófűtés egyre inkább teret hódított. Amennyiben te is szeretnél padlófűtést telepíteni otthonodban, olvass tovább, hogy sok hasznos információt szerezz erről a lehetőségről.

A fűtés biztosításához hozzátartozik a megfelelő szellőztetés és esetlegesen a klímaberendezés is. Az Electronic-star webáruházban számos termék közül válogathatsz ebben a kategóriában.

__bulb
Klíma a lakásban – hogyan spórolhatsz vele?

Szeretnéd növelni a komfortérzeted a forró napokon? A megoldás egy légkondicionáló berendezés a lakásba. Olvasd el, mire kell ügyelned a vásárláskor és használatakor, hogy pénzt takaríts meg.

Miért érdemes padlófűtést választani?



A lakás optimális fűtése érdekében minden helyiségben elhelyezett radiátorok esztétikai szempontból nem mindenkinek tetszenek. A magasabb beszerzési ár és a radiátorok rendszeres szellőztetése a másik ok, amiért az emberek egyre inkább a padlófűtés mellett döntenek.  Számos előnye miatt nagyon elterjedt.

Padlófűtés esetén nincs légáramlás, mint a radiátoroknál, a tér egyenletesen melegszik fel az egész szobában, és nem foglal el helyet az élettérben.

A padlófűtés azonban gazdasági szempontból a legelőnyösebb. Több forrás szerint a padlófűtéssel mintegy 15% energiát lehet megtakarítani a hagyományos radiátoros fűtéshez képest. A padlófűtés hőmérsékletének kismértékű csökkentésével is spórolhatsz. Nem kell aggódnod, még ha mondjuk 2 °C-kal csökkented is a hőmérsékletet, a ház akkor is kellemesen meleg marad az egyenletes fűtésnek köszönhetően.

Manapság a padlófűtés már szinte alapfelszereltségnek számít az új építésű és alacsony energiafelhasználású házak építésénél. Ha ingatlant vásárolsz, mindenképpen tájékozódj a fűtési módról. A padlófűtés jelentősen csökkentheti az üzemeltetési költségeket.

Ezen kívül esztétikai szempontból is előnyös. Mivel nem látható, nem befolyásolja a lakás designját, miközben megfelelő hőmérsékletet biztosít.

És végül még egy fontos különbség. A radiátorral való fűtéskor a meleg levegő a mennyezet felé áramlik, ott lehűl és lesüllyed. Ezzel szemben a padlófűtésnél a legmelegebb levegő alulra kerül, és felfelé hűl. Így mindig kellemesen meleg lesz.

Nem véletlenül használtak padlófűtést már a gazdag ókori rómaiak villáiban is! Természetesen egy kezdetlegesebb változatban.

 

asztal-ablak

Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

A Warnex webáruházban nagyszerű árakon vásárolhatsz különféle fűtési, hűtési illetve egyéb háztartási gépeket.

A padlófűtés előnyei és hátrányai

 

Mint minden termék esetében, a padlófűtés előnyeit és hátrányait is mérlegelni kell. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

 

Előnyök

__check

Az egész szoba egyenletes fűtése

__check

Páramentes fűtés

__check

Helymegtakarítás 

__check

Energiamegtakarítás

__check

Nagyszerű kompatibilitás különböző padlókkal

 

__check

Nincs szükség rendszeres karbantartásra

Hátrányok

__check

Magasabb kezdeti költségek

__check

Szakszerű telepítés szükségessége

__check

Igényesebb javítás

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.

Milyen típusú padlófűtések közül választhatsz?

 

A padlófűtés 2 típusa közül választhatsz, az elektromos és a melegvizes padlófűtés közül. Mindkét típusra jellemző az energiatakarékosság és az optimális hőmérséklet-eloszlás a fűtött térben.

Ahogy a neve is mutatja, az elektromos padlófűtés azon az elven működik, hogy elektromos áramot használ a fűtés és ezáltal a ház melegének előállítására. Fűtőszőnyeg vagy fűtőkábelek és -csövek formájában kapható. Ezeket speciális padlószigetelésbe helyezik. Az elektromos padlófűtés nagyon egyszerűen szabályozható a termosztát segítségével, amelyhez a fűtőtest csatlakozik.

Míg az elektromos padlófűtés kiválóan működik új épületek esetén, régebbi házakban, ahol magasabb hőveszteségek vannak (gyakori hőveszteségek az ablakokon, ajtókon, nem szigetelt falakon és mennyezeteken), nem tekinthető hatékony megoldásnak.

Az elektromos padlófűtés fő előnyei közé tartozik az egyszerű telepítés, az energiatakarékos megoldás, az egyes helyiségek hőmérsékletének igény szerinti szabályozhatósága és a padló csak kismértékű megemelése. A legnagyobb hátránya a magasabb üzemeltetési költségek, amelyek a villamos energia árával függnek össze.

Mennyi az elektromos padlófűtés ára 1m2-re vetítve? Körülbelül 30.000 és 46.000 Ft között mozog.

 

lakas-ablakok

Autor: Vecislavas Popa (Pexels)

 

A melegvizes padlófűtés működéséhez kazánhoz, hőszivattyúhoz vagy más fűtési rendszerhez való csatlakozás szükséges. Ez a fűtési típus melegvízcsövekből vagy csövekből áll. Ezeket a padlófelület alatt betonba, speciális panelekbe vagy a választott padlóburkolat alá helyezik.

A kívánt hőmérsékletet szintén könnyen beállíthatjuk egy termosztáttal, és az egész rendszer részét képező szivattyú segítségével a víz egyenletesen kering a padlóban lévő csövekben.

Ennek a padlófűtési rendszernek a fő előnye az alacsony üzemeltetési költség és a bármilyen hőforráshoz való egyszerű csatlakoztatás. Hátrányai a bonyolultabb telepítés, az elektromos padlófűtéshez képest hosszabb felmelegedési idő és a nagyobb padlóemelkedés.

Mennyi a melegvizes padlófűtés ára 1m2-enként? A kereskedőtől függően változik, de általában 10.000 és 15.000 Ft között van.

Tippünk: Még ha a padlófűtés mellett döntesz, tégy egy törölközőszárító radiátort a fürdőszobába. Ez biztosítja az extra meleget ebben a helyiségben.

 

furdoszoba-futes

Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

Varázsold szebbé otthonod pár dekorációval és kiegészítővel. Weboldalunkon számos termék közül válaszhatsz. Nézdd meg kínálatunkat

Mennyi a padlófűtés teljes ára?

 

A padlófűtés beépítésének végső árát több tényező befolyásolja. A végső árat ezért csak azután lehet megmondani, hogy a beépítést végző cég minden tételt számszerűsített. Figyelembe kell venni:

__check

a padlófűtés típusa

__check

a fűtés energiaforrása

 

__check

a ház területének nagysága

 

__check

a termosztát megvásárlását

__check

a padlófűtési rendszert minden alkatrészével együtt

__check

a szakszerű telepítés ára

__check

esztrich a padlófűtéshes

__bulb
Emelkedő rezsiárak? Így takarékoskodj

Magyarországon az eddig biztosnak vélt rezsicsökkentés feltételei változtak. Hogyan csökkenthető mégis a rezsi számla és hogyan tudod hogyan tudod az áram és a gázfogyasztásodat csökkenteni? Olvasd el spórolási tippjeinket a családi költségvetés növeléséhez.

A padlófűtés összetétele

 

A padlófűtés felépítése számos tényező és a felhasznált elemek alapján némileg különbözik. Általánosságban azonban a padlófűtés összetétele a következő elemekből áll:

__check

az alatta lévő beton

__check

hő- és hangszigetelés

 

__check

hőszigetelő szalag

__check

vízszigetelés

__check

padlófűtő fólia

__check

fűtőcsövek, csövek vagy egyéb

__check

esztrich padlófűtéshez

__check

padlóburkolat

Nem feledkezhetünk meg a padlófűtéselosztóról sem. Ez a melegvizes padlófűtés nélkülözhetetlen eleme, amely a meleg vizet az összes körbe elosztja.

__bulb
Hogyan spóroljunk az árammal? Ezek a tippek segítenek

Szeretnéd tudni, hogyan spórolhatsz az árammal? Számos trükk segít a költségek csökkentésében. Próbáld ki őket minél előbb.

A padló kiválasztása

 

Van olyan padlóburkolat, amelyik nem alkalmas padlófűtésre? A padló kiválasztásakor a döntő szempontok a hővezető képesség és a hőállóság.

 

Padlófűtésre alkalmas padlóburkolatok:

__check

vinyl padló

__check

megmunkált nyersfa padlózat

__check

járólap, fényezett burkolólap

__check

szőnyegpadló

__check

csempe

__check

gumi padlóburkolat

Bár a fa is szerepel a fenti listán, nem minden fafajta alkalmas. A tömörfa padlóburkolatok padlófűtésre alkalmatlannak minősülnek. Ennek oka a vastagsága, ami azt jelenti, hogy a padlóról a hő nem jut át olyan mértékben a lakásba. Szintén óvatosnak kell lenned, ha padlófűtéshez szőnyeget választ, annak 2,5 tog-nál (hőszigetelés) kisebbnek kell lennie.



Padlóburkolatot szeretnél vásárolni kedvező áron? Használd kedvezménykuponjainkat:

Van egy extra tippünk a számodra, hogyan spórolhatsz pénzt az online vásárlás során. Telepítsd a KUPLIO bővítményt, hogy még kedvezőbben vásárolhass.

 

És a tanácsunk a végére? A sok padlófűtéssel foglalkozó cég közül válassz olyat, amelyik rendelkezik a szükséges képesítéssel, tapasztalattal és jó véleményekkel más ügyfelektől. És még egy dolog, a padlófűtésnél nem érdemes az árat nézni, a minőségi alkatrészekbe való befektetés sokéves, javítás nélküli használat formájában térül meg.