Biztosan tudja, hogy egyes fűszernövények nem csak ételízesítésre használhatók, de a házipatikánk részét is képezhetik a gyógyhatásuknak köszönhetően. Lássunk csak néhányat közülük, és azt is, mi mindenre használhatók.
*Kakukkfű
A kakukkfű, vagy más néven timián Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honos, rendkívül népszerű növény. Az intenzív aromája miatt óvatosan használja a konyhában. A gyógyászatban is nagyon használatos kis növény, különböző szirupokat, főzeteket, kivonatokat, gyógyteákat készítenek belőlük. Gyakran használják, mint köptető száraz köhögésre, illetve légycsőgyulladás esetén is a váladék felszakítására.
*Citromfű
A citromfű gyógyhatásának köszönhetően jó hatással van az emésztésre, főleg a felfúvódás ellen használatos, valamint görcsök ellen, és étvágytalanság ellen. Inhalálás esetén felszabadítja a légutakat. Használatos ugyanilyen céllal fürdővízbe is, de hasznos lehet mandulagyulladás ellen is.
*Körömvirág
A körömvirág régen és most is az egyik leggyakrabban használt gyógynövény és rendkívül sok mindenre használatos. Pozitív hatással van az emésztésre, fájdalomcsillapító hatású (főleg fejfájás és migrén esetén), tisztítja a vért, gyógyítja a bőrproblémákat, segít a rákos megbetegedések gyógyításánál, méregtelenítő hatású és csökkenti a vérnyomást.
*Bojtorján
A bojtorjánból készült főzet az emésztőrendszeri problémákra javasolt, illetve bőrproblémák esetén használatos, továbbá a sebek gyógyulását segíti és meggátolja a gyulladás kialakulását. A vesék működését is elősegíti és a legzőrendszeri betegségek gyógyítását.
*Gyermekláncfű
A gyermekláncfű felhasználása is nagyon sokrétű. Emésztési panaszok ellen, vese problémák esetén javallott, elősegíti a keringési rendszer működését – tisztítja a vért, szépíti a bőrt, segít cukorbetegség és reuma esetén is.
*Zsálya
A zsályából készült tea köhögés esetén használatos, de jót tesz az emésztésnek, főleg felfújódás és hasmenés esetén. Pozitív hatással van az idegrendszerre és a keringési rendszerre is. Használják az izzadás csökkentésére is. Külső használat esetén előnyös mint köptető és nyákoldó, de jó fogfájás esetén is.
*Rozmaring
A rozmaring leveleit összegyűjtik és kiszárítják és felhasználják főzetek, gyógyteák, kenőcsök előállítására. A rozmaring rendkívül széles körben használatos, például a szépségiparban is. Tradicionálisan használatos esküvőkön is a násznép ruhájénak díszeként. És természetesen a konyhában is nagyon sokrétű a felhasználása. Intenzív ízének köszönhetően fűszerként is használatos húsokra, halakra vagy mártásokba, öntetekbe.
*Bazsalikom
A bazsalikom leveleit főleg a fűszerként használjuk, de használatos a szépségiparban is. A szárított levelei főleg ételízesítésre használják, de nagyon hasznos az emésztési problémák megoldására. Nagyon jó gyulladáscsökkentő a szájüreg megbetegedési esetén, enyhíti a görcsös köhögést és nyugtató hatással van az idegrendszerre.
*Kamilla
A kamilla tea nagyon erős gyulladáscsökkentő hatású, illetve használatos emésztőrendszeri panaszok ellen is, fájdalomcsillapító, elősegíti a sebek gyógyulását. A kozmetikában főleg krémek készítésére használják.