Úgy főzni, hogy jóllakjon az egész család, és eközben a pénztárcája se szenvedjen hiányt, néha problémát okozhat. Készítettünk néhány receptet, amelyek alapján pár száz forintból szó szerint játék egy laktató és finom étel elkészítése.
Hogyan készítsünk finom ebédet néhány perc alatt?
Néhány olcsó és gyors receptet kínálunk, melyeknek köszönhetően biztosan jóllakik az egész család. Végül is egy szerény ebéd is lehet nagyon finom, nem igaz?
Gyors fokhagyma leves
Ez a gyors leves ideális választás ebédre vagy vacsorára. Néhány perc alatt elkészítheti egy amatőr szakács is, és a pénztárcája is elégedett lesz.
Hozzávalók:
✓ 8 gerezd fokhagyma
✓ 5 közepes nagyságú burgonya
✓ 2 evőkanál vaj
✓ 1 evőkanál olívaolaj
✓ 1 liter zöldséges alaplé
✓ só, fűszer
✓ kruton, zsemlekocka, kenyérkocka ízlés szerint
Elkészítés:
A lábasban megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát. Pirítjuk őket egy kicsit, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a borsot és sót, és leöntjük a kész zöldséges alaplével. Amikor a burgonya megfőtt, levesszük a levest a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük. Végül hozzáadjuk a felaprított zsemlekockákat, amit előzőleg olívaolajjal locsoltunk meg, és enyhén átsütöttük egy serpenyőben.
Tippünk: A fokhagymát túl nehéznek találja? Próbálja medvehagymával helyettesíteni. Itt a tavasz, és az erdő tele van eme ízletes növénnyel. Tegyen egy sétát, és szedjen belőle bőven!
Penne á la chef módra
A tésztát talán mindenki szereti. Elkészítése egyszerű és gyors, és túl nagy költségvetést sem igényel. A Penne á la chef emellett csak minimális összetevőt igényel, ezért jó alternatíva, ha a hűtőszekrényünk kong az ürességtől. És mire van szükség az elkészítéséhez?
Hozzávalók:
✓ 500 g Penne vagy más tészta
✓ 200 g rétegezett szalonna
✓ 3 nagyobb paradicsom
✓ 1 fej fokhagyma
✓ 2 hagyma
✓ paradicsompüré
✓ chili, só és cukor
Elkészítés:
A serpenyőben először megpirítjuk az apróra vágott szalonnát, amelyhez később hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, hagymát, paradicsomot, amelyet korábban leforráztunk, meghámoztunk és felaprítottunk. Egy darabig sütjük ezeket, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és megfőzzük. Ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk, és a végén hozzáadjuk a chilit is. Ha szabadon engedi fantáziáját, hozzáadhat még akár medvehagymát vagy pl. olívabogyót is.
Tippünk: Szeretne profi szakácsként főzni? Ez esetben mindenképp adjon a minőségi készülékekre vagy a kellemes terítékre. Mindezt és még sok mást is megvásárolhat a Kuplio.hu oldalon. Elvégre a Primanet kupon vagy a Kulina kedvezmények mindig beválnak.
Könnyed tarkedli vagy amerikai palacsinta
Az édesszájúak is megtalálják a nekik való finomságot. Bár a palacsinta és a tarkedli inkább a desszertek között számít kedvencnek, biztosan nem fog mellé velük senki ebédnél vagy vacsoránál sem. Kiválóak lekvárral, nutellával vagy akár juharsziruppal töltve, csupán az ízlésén múlik, hogy mivel fogyasztja.
Hozzávalók:
✓ 2 tojás
✓ 3 evőkanál cukor
✓ 500 ml acidofil tej
✓ 250 g fogós liszt
✓ 1 teáskanál szódabikarbóna + 1 teáskanál sütőpor
✓ olívaolaj
✓ lekvár, juharszirup vagy gyümölcs
Elkészítés:
Keverjük össze a tojássárgáját a cukorral, és verjük fel, majd adjuk hozzá az acidofil tejet, és a masszába keverjük bele a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Ezután adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét, és keverjük össze. A serpenyőben eközben kis mennyiségű olajat melegítünk, majd megsütjük a tarkedlit.
Valódi olasz pizza otthon is
Kiváló tipp a gyors és olcsó ebédhez a pizza is. Az elkészítés előnye, hogy szinte mindent ki tud használni, amit a hűtőszekrényben talál.
Hozzávalók:
✓ 600 g finomliszt
✓ 1 teáskanál cukor + 1 teáskanál só
✓ 1 élesztő
✓ 3 dl langyos víz
✓ egy kis olaj
✓ paradicsompüré (150 g)
✓ 4 gerezd fokhagyma
✓ oregánó
✓ sonka, sajt, olívabogyó, kukorica - amit csak talál a konyhában
Elkészítés:
Langyos vízzel összekeverjük az élesztőt, és hagyjuk megkelni. Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót, az olajat, az elkészített élesztőt, és eldolgozzuk a tésztát, amelyet egy kivajazott tepsibe helyezünk. Ezen alaposan szétdolgozzuk a pizza alapot, amelyet úgy készítünk el, hogy a paradicsompürét összekeverjük a szétnyomkodott fokhagymával és oregánóval. A tetejére rakhatjuk a további összetevőket ízlés szerint, melyeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A pizzát 180-200 fokon aranyszínűre sütjük.