Hogyan cseréljük ki az autó akkumulátort?

autó

Az autóakkumulátor élettartama nagyjából 4-6 év. Ha régebbi típusú autóval rendelkezik, az akkumulátor cserét akár Ön is meg tudja oldani. Mi pedig most megmutatjuk, hogyan tegye.

 

Akkumulátor csere

Ha arra lesz figyelmes, hogy autója lámpái gyengébben világítanak, vagy nem sikerül a kocsit elsőre beindítani, illetve sajnos az akkumulátor töltése sem segít a hasonló problémákon, akkor minden bizonnyal elérkezett a csere ideje. Az újabb gépjárművek esetében az akkucserét ne sajátkezűleg végezze, inkább bízza a profikra, és látogasson el egy szervizbe. Ebben az esetben a csere egy kis diagnosztikát is igényel.

# Vegye ki a régi akkumulátort

Az autó akkumulátor rendszerint a motortér jobb vagy bal felső sarkában található, esetleg a csomagtartóban. Először is kapcsoljon ki mindent, a kocsi minden elektronikus berendezését és húzza ki slusszkulcsot is. Távolítsa el az akkumulátor rögzítő elemeit és az összes kábelt, hogy ki azt tudja venni.

Egy kulccsal lazítsa meg a akkumulátoron mínusszal jelölt fekete kábelt (negatív saru) és távolítsa el.  Ezt követően lazítsa meg majd távolítsa el a pozitív pólusról (plusszal jelölt, piros színű) is a csatlakozót.

Ez után távolítsuk el a rögzítő elemeket és óvatosan vegye ki az akkut, ügyelve arra, hogy a kábelek ne érintkezzenek pólusokkal. Ne döntse vagy fordítsa fejjel lefelé az akkumulátort, ugyanis az egészségre ártalmas anyagokat, veszélyes elektrolitokat tartalmaz. Nagyon fontos tehát, hogy bármiféle akkumulátorral történő manipulációhoz használjon kesztyűt, és a szeme védelme érdekében védő szemüveget.

# Tegye be az új akkumulátort

Az új akku behelyezése előtt tisztítsa meg a helyét. Tisztítsa meg a csatlakozó felületet is, és mindkét pólusra kenjen egy kis vazelint, ezzel védve a korróziótól.

Csatlakoztassa a kábeleket – először a pirosat, majd a feketét – és erősen rögzítse. Itt nagyon figyeljen, hogy a nehogy ellentétesen csatlakoztassa, mert ekkor akár az elektronikai berendezések károsodása is bekövetkezhet.

Csavarozza vissza rögzítő elemeket, így stabilizálva az akkumulátort, és ellenőrizze, minden úgy van- e, mint a beszerelés előtt.

# Az akkumulátor csere után

Csukja le a motorháztetőt, és indítsa el az autót. Mivel csere során eltávolítja az összes csatlakozót, a teljes vezérlőközpont újraindul. Tehát újra be kell állítani a rádiót és a pontos időt is.

 

Hogyan válasszunk megfelelő akkumulátort?

 

Az autója leírásából vagy a gyártó weboldaláról is könnyen megtudhatja, milyen típusú akkumulátor szükséges az Ön kocsijába. Esetleg megnézheti az öreg akku csomagolását is, amelyen feltüntették annak típusát. Ha nem tud választani a különböző kapacitású akkumulátorok közül, válassza a nagyobb kapacitásút. Választásnál figyelje az indítóáramot is – minél nagyobb, annál megbízhatóbb az akkumulátor, akár magasabb hőmérsékleten is.

Mi legyen a régi akkumulátorral?

Az autóakkumulátorok mérgező anyagokat tartalmaznak, éppen ezért nem szabadulhatunk meg tőle akárhogyan. A törvény szerint minden akkumulátor forgalmazó köteles biztosítani azok elszállítását. Továbbá a régi akkut leadhatja a szaküzletekben, szervizekben, de akár némely benzinkúton is. Jó ha tudja azt is, hogy az átvételnek díjtalannak kellene lennie. A régi akkumulátorok leadására hulladékgyűjtőkben is lehetősége van.

Hogyan törődjön az akkumulátorral?

Hogy az új akkumulátor minél tovább kibírja, egy kis karbantartást igényel. Minél rövidebb távokat tesz meg, annál több odafigyelés szükséges. Pont az ilyen rövidebb távokon nem tud az akku újratöltődni.

Sajnos a nagy fagyok sem tesznek jót az autóakkumulátornak, sem a kánikula. Az ideális hőmérséklet 15 és 25 °C közötti. Ha lehetséges nyáron parkoljon árnyékos, hűvös helyre. Ha tudja, hogy az autót több mint egy hónapig biztosan nem fogja használni, az akkumulátort vegye ki, vagy tegye töltőre, akár egy 2 hetes leállás alatt is.