Hogyan spórolj az autóabroncs-cserénél

29.10.2021 Karolina Autó Megosztás
autógumi

Szakemberekre bízod a gumicserét, vagy inkább a saját képességeidre hagyatkozol? A kérdés, ami minden évben felmerül minden sofőrben. Sok esetben a spórolási szándékunk csak újabb kiadásokhoz vezet. Hogyan lehet mégis spórolni a gumiabroncs-csere során? Milyen esetekben csinálhatod te magad, és mikor bízd a dolgot szakemberre?

Mikor érdemes téli gumira váltani?

 

Mikor kell téli gumira váltani? A közúti közlekedésről szóló törvény kimondja, hogy téligumival november 15. és március 31. között kell közlekedni, abban az esetben, ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja.

Ezzel a témával egy másik cikkünkben is foglalkozunk. Az itt található blogbejegyzésben bővebben olvashatsz az autógumi cseréről.

Spórolási tippek gumicserénél

 

Ha még tapasztalatlan vagy ezen a téren, akkor böngéssz az interneten található rengeteg autó-motor fórum közt. Nem csupán hasznos tippekkel gazdagodhatsz, de rengeteg autószervízt is találsz, akik akciós szolgáltatásaikkal hívják fel magukra a leendő ügyfelek figyelmét. Érdemes még követni az egyes forgalmazók ajánlatait is. A Gumik.hu oldalon most remek akciókkal várnak. Vagy nézz körül a Tirendo.hu oldalon, ahol szintén fantasztikus árakkal találkozhatsz.

Az említett fórumokon hasznos információkat találsz arról is, melyik webáruház kínál igazán jó minőségű modelleket, és hol érdemes vásárolni. Figyelem, soha ne fektess ismeretlen, vagy gyanús abroncsokba. Az ilyen befektetés nem biztos, hogy meg is térül.

Olyan márkát válassz, amelyen terheléstesztet is végeztek. Győződj meg továbbá arról, hogy az adott abroncs megfelel-e a normáknak. Ha szükséges, kérj tanácsot egy autószerelőtől, aki biztosan szívesen segít a megfelelő autógumi kiválasztásánál, és elmondja, melyik márkába érdemes invesztálni.

 

Autógumi csere saját kezűleg vagy autószerelőnél?

 

Az abroncs-cseréről rengeteg esetben maguk a sofőrök gondoskodnak, és nem használják ki az autószervíz kínálta lehetőségeket. Tény, hogy a gumicsere első ránézésre nem tűnik bonyolultnak. Ezenkívül pedig gyakran elég hosszadalmas az autószerelőnél várakozni, főleg akkor, ha az utolsó pillanatra hagyod a gumicserét.

A cseréhez viszont megfelelő felszerelés is kell. Egy motorbiciklin ez a folyamat nem jelent nagy problémát. Ám amennyiben az autódon szeretnéd kicserélni az abroncsokat, akkor tanácsos inkább szakemberhez fordulni, mivel könnyen károsodhat az abroncs illetve a keréktárcsa is. Ha nincs ezzel tapasztalatod, mindenképpen keress fel egy autószerelőt. Már azzal is tudsz spórolni, ha időben időpontot foglalsz. Sok kockázattal jár, ha saját magad cseréled ki a gumikat – például rosszul mérheted fel az abroncs kiegyensúlyozását, ami rendkívül fontos.

 

Ügyelj a rejtett költségekre

 

A megfelelő kiegyensúlyozás kihatással van az üzemanyagfogyasztásra is. Tehát lehet a sajátkezűleg kicserélt abroncsokkal a szerelőnél megspórolsz egy kis pénzt, de lehet rejtett költségekkel kell számolnod a megnövekedett üzemanyagfogyasztás miatt.

A nem megfelelő kiegyensúlyozás további gondokat is okozhat. Ezek közé tartozik az abroncsok gyors elkopása. Így az autószerelőn megspórolt összeget kénytelen vagy befektetni az ezáltal okozott hibák javításába. Nem megfelelő kiegyensúlyozás érinti az autó alvázát is, ami újabb és újabb kiadásokhoz vezet.