Így tárold az abroncsokat szezonon kívül

abroncs

Mindjárt itt a tél és bizony lassan ideje téli gumira váltani. Tudod hogyan tárold az abroncsokat? Hoztunk néhány tippet!

 

A gumiabroncs tárolása

 

A sofőrök számára a november mindig az autógumi cseréről szól. Persze abban az esetben ha nem négyévszakos gumival rendelkezel. Blogunkból most megtudhatod, hogyan tárold a lecserélt abroncsot, hogy a lehető legtovább bírja a lehető legnagyobb épségben, hiszen, ha megfelelően karbantartod őket, akár több szezont is kibírnak.

Lehet nem tudtad, de rengeteg autószervíz kínálja kiegészítő szolgáltatásként az autógumi tárolást. Ez egy nagyon praktikus megoldás, ha nincs hol tárolnod, de mégis szeretnéd, hogy tökéletes állapotban maradjon. Ha viszont úgy döntesz, te magad törődsz velük és gondoskodsz róluk sajátkezűleg, a következőképpen járj el.

» A mi tippünk: Mit kell tudni az autópályamatricákról? Hol tudod őket beszerezni? Itt megtudatod!

A sofőrök nagyrésze főleg a műhelyben, garázsban vagy a pincében tárolja az abroncsokat. De mit tegyünk, ha nem szeretnénk, hogy bajuk essen a következő szezonig? Szinte hihetetlen, hogy elég néhány apróság, és teljesen tökéletes állapotban használhatod őket újra. A megfelelő tárolást alapos előkészületek előzik meg.

 

Előkészületek

 

Az teljesen mindegy, hogy a téli vagy nyári gumit raktározod el a következő szezonra, a folyamat ugyanaz. Első lépésben tisztítsd ki a gumikat megfelelően. A benzin, az olaj, és más kémiai anyagok kárt okozhatnak  az abroncsokon, amelyeket sajnos nem mindig lehet helyrehozni. A gumikat mosd vízzel és erre szánt tisztítószerrel. Ha magasnyomású mosót választod, tartsd be a minimális 30 cm távolságot, ellenkező esetben akár kárt is tehetsz benne. Mosás után alaposan nézd át és távolítsd el a futófelület vájataiba szorult kavicsokat is. Ha az abroncs tisztítása kész, jöhetnek a különböző ápolószerek. Ezt a lépést semmiképpen ne hagyd ki, és még mielőtt eltennéd őket pihenni, hagyd őket kiszáradni. Ellenkező esetben inkább ártasz vele, mint használsz.

A kéréktárcsák esetében a helyzet picit bonyolultabb. Első lépésként meg kell állapítanod milyen anyagból készült a felni – alumínium vagy lemezfelni. Abban az esetben ha lemezfelnivel rendelkezel, elég, ha alaposan megtisztítod, úgy, ahogy az abroncsok esetében. Mosás után csak szárítsd meg, hogy ne rozsdásodjon.

Ha alumínium felnid van, a helyzet egy picit bonyolultabb, de még így sem vészes. Először is, úgy, mint az előző esetben, tisztítsd meg a megfelelő készítményekkel, ami egyáltalán nem biztos, hogy egyszerű egy szezonnyi vezetés után. Ezt követően konzerválni kell és utolsó lépésben fényesíteni.

 

A gumiabroncs tárolás megfelelő körülményei

 

Az autógumi tároláshoz legmegfelelőbb hőmérséklet -5 és 5°C közti, sötét, vagy árnyékos helyeken hőforrástól és maró anyagoktól távol. Abban az esetben, ha felni nélkül tárolod, ajánlott felakasztani őket és időnkét megváltoztatni a helyzetüket. A legjobb ha van erre használatos állványod. Így elég, ha egymásra pakolod őket, egy kartonlappal elválasztva, így meggátolva a súrlódásukat és érintkezésüket