Nem csak a húst lehet grillezni. Próbált már egy kis paradicsomot, cukkinit vagy padlizsánt a rácsra dobni? Vagy épp barackot, ananászt, netén banánt? Most hoztunk Önnek néhány tippet, hogyan grillezzen helyesen zöldséget vagy gyümölcsöt, hogy még a megrögzött húsevők és megnyalják mind a tíz ujjukat.
Egészséges ételek
A grillezett zöldség már rég nem csak köretnek minősül a husi mellé, hanem akár főételként is fogyasztható. Rengeteg rostot tartalmaz, így a húsételek emésztését is nagyban megkönnyíti. A továbbiakban arról olvashat, hogyan készítse el grillen a zöldséget úgy, hogy ropogós legyen, ám mégis vitamindús maradjon.
A legtöbben először a paprikára, paradicsomra, cukkinire vagy gombára gondolunk, ha grillzöldségről van szó, de nem csak az imént említetteket lehet elkészíteni ily módon. Répa, spárga, zöldbab, kukorica, krumpli (még a héjában), édesburgonya, padlizsán, hagyma és fokhagyma mind-mind népszerűek. A zöldség grillezése nem egy nagy tudomány, ám mégis van néhány trükkje. Lássuk csak melyek ezek:
- » Paprika: felnegyedelve süsse meg
- » Paradicsom: a legjobb, ha egészben dobja a grillre, a kisebb koktél paradicsomokat pedig akár nyársa is tűzheti.
- » Cukkini: A grillezett cukkini sokak kedvence. Vágja 1 cm vastag szeletekre, de grillezés előtt semmiképp se sózza meg – elveszti víztartalmát. Pár csepp olíva olajat cseppenthet rá és egy kis borssal is megbolondíthatja.
- » Padlizsán: a padlizsánt ugyanúgy süsse, akárcsak a cukkinit. Felszeletelve sótlanul. Rendkívül finom egy kis pácban, balzsamecettel, fokhagymával és bazsalikommal. Gyorsan elkészül, elég nagyjából csupán 6 perc is.
- » Hagyma: Szeletelje fel nagyjából 1 cm-s szeletekre, és úgy helyezze a grillre.
- » Fokhagyma: Vágja félbe a fej fokhagymát úgy, hogy egy csillag keletkezzen és helyezze a grill rácsra. Meg fog lepődni, hogy a fokhagyma intenzív és jellegzetes íze, hogyan változik édeskéssé.
- » Gomba: a gombát maximum negyedekre vághatja, mert a kisebb szeletek már sajnos megégnének.
- » Burgonya, batáta, patiszon: karikázza 1 cm szeletekre.
- » Répa: vágjon nyugodtan kisebb szeleteket, a grillezéshez inkább az a megfelelő.
- » Kukorica: a kukoricát tanácsos előfőzni, majd aztán grillezni, és közben kis vajjal megkenni.
- » Zöldbab: ajánlott inkább hússal együtt sütni, hogy ne száradjon ki. A zöldbabot rádobhatja akár egy grillserpenyőre is – egy kis olíva olaj, só és a végén egy kis vaj, már kész a finomság.
- » Spárga: Sütés előtt vágja le a fás végét majd grillezze egészben 2-3 percig.
Ahogy azt már fentebb említettük, nem csak zöldséget lehet grillezni, nyugodtan próbálkozzon gyümölcsökkel is. A grillezett gyümölcs fénypontja lehet bármelyik étkezésnek. Fontos, hogy jó vastag húsa legyen, mint a baracknak, almának vagy körtének, de egészen fenséges lehet akár a banán és ananász is akár.
- » Barack: vágja félbe, távolítsa el a magot, és a belső felével helyezze a grillre. Hogy igazán finom legyen, ízesítse egy kis mézzel vagy fahéjjal.
- » Ananász: ha egyszer megkóstolja grillezve, soha mást nem fog akarni. Az elkészítés pofon egyszerű: a felkarikázott ananász oldalait 3-3 percig süti a grillen.
- » Banán: vágja félbe hosszában és helyezze a grillre héjastól. Mindkét oldalát süsse 2-2 percig.